Gigantul rusesc TMK ar putea fuziona cu grupul ucrainean Interpipe

Marti, 10 Aprilie 2007, ora 11:28
1444 citiri

Grupul rusesc TMK, al treilea producator de tevi de otel din lume din punct de vedere al capitalizarii pe piata, se afla in discutii cu principalul producator de tevi din Ucraina, Interpipe, privind o eventuala fuziune, au anuntat marti surse familiare cu negocierile, relateaza Reuters.

Grupul TMK, ce a reusit sa stranga peste un miliard de dolari cu ocazia ofertei publice initiale plasata la bursa din Londra anul trecut, are venituri anuale de peste trei miliarde dolari si o capitalizare pe piata de aproximativ opt miliarde dolari, iar compania Interpipe este cel mai mare producator de tevi din Ucraina.

"Companiile se afla in discutii privind o fuziune", a declarat o sursa de pe piata. "Procesul se deruleaza. Exista discutii privind aceasta fuziune", afirma o alta sursa. TMK nu a putut fi contact pentru a oferi informatii suplimentare.

Grupul TMK este cel mai mare furnizor de tevi de otel din Rusia, care sunt foarte cautate pe piata ruseasca a productie de petrol si gaze naturale. Compania este controlata de presedintele Dmitry Pumpyanski.

Interpipe este principalul producator de tevi de otel din Ucraina, fiind controlata de magnatul Viktor Pinchuk, unul dintre cei mai bogati ucrainieni si ginerele fostului presedinte al Ucrainei, Leonid Kucima.

Surse de pe piata au precizat ca aceasta fuziune ar fi mult mai usor de promovat din punct de vedere politic "deoarece nimeni nu doreste sa vanda active unui actor din alt stat".

Interpipe detine patru uzine de productie si alte companii in Ucraina. In 2006, grupul ucrainean a produs 1,2 milioane tone de tevi de otel.

Directorul general al Interpipe, Oleksander Kirichko, a declarat luna trecuta ca grupul pe care il conduce planuieste o oferta publica initiala pentru a doua jumatate a anului 2008.

Compania a semnat un acord cu grupul siderurgic italian Danieli privind construirea unei uzine de productie de tevi langa uzina Nizhnyodniprovsky detinuta de Interpipe.

Pinchuk a precizat ca aceasta ar fi prima uzina siderurgica construita in Ucraina in ultimii 40 de ani, urmand a deveni cea mai mare uzina de acest tip din Europa centrala si de est dupa ce acest proiect va fi finalizat in 2009.

TMK este proprietara TMK-Resita SA (SROY), unde, in februarie, a introdus o noua linie de turnare continua a taglelor, cu o capacitate de 450.000 tone anual. Grupul rusesc mai detine in Romania si TMK-Artrom Slatina (ART), care are o linie noua de laminare a tevilor, cu o capacitate de 100.000 tone anual, si o productie de 200.000 tone tevi anual pe intreaga intreprindere.

Productia totala de tevi a TMK a fost anul trecut de 3,018 milioane tone, in crestere cu 3,2% fata de productia din 2005.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...