Analist american: Tim Cook a luat-o razna! Metodele lui duc Apple de rapa

Luni, 01 Februarie 2016, ora 18:25
5228 citiri
Analist american: Tim Cook a luat-o razna! Metodele lui duc Apple de rapa
Foto: Flickr/iphonedigital

Declinul actiunilor Apple este un motiv de ingrijorare pentru investitorii si analistii de pe Wall Street, iar unul dintre acestia, Trip Chowdhry, de la Global Equities Research, se declara de-a dreptul inspaimantat de strategia pusa in practica de seful companiei, Tim Cook.

Chowdry sustine ca ar fi o adevarata nebunie ca Apple sa se imprumute pentru a plati dividende si a rascumpara o parte din actiuni, in conditiile in care aceste metode nu au dat rezultatele scontate nici pana acum, potrivit Market Watch.

Garantia esecului

Saptamana trecuta, odata cu prezentarea rezultatelor trimestriale, directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a anuntat ca firma va recurge la "imprumuturi in scopul de a finanta activitatile de returnare de capital".

Cook a preluat fraiele companiei in 2011, iar un an mai tarziu seful Apple ceda in fata presiunilor actionarilor si platea primele dividende acordate de firma in aproape un deceniu si jumatate.

Din acel moment, actiunile Apple au castigat doar 7,1% in valoare, in vreme ce indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au cunoscut o crestere de 37, respectiv 51 de procente.

In acelasi timp, Chowdry a remarcat ca Cook a dispus cheltuirea a 110 miliarde de dolari pentru rascumpararea de actiuni si a acordat dividende in valoare de 43 de miliarde dolari, in vreme ce datoriile firmei au crescut la 63 de miliarde.

"Evident, rascumpararea actiunilor si acordarea dividendelor nu au oferit rezultate. Acum, directorul financiar al Apple crede ca facand acelasi lucru in mod repetat va aduce in final alt rezultat", a explicat Chowdry intr-o nota adresata clientilor sai.

In opinia analistului, mai alarmant decat pretul nesatisfacator cu care au fost puse in practica aceste masuri s-ar putea dovedi impactul pe care acestea il vor avea asupra valorii de piata a companiei, prin comparatie cu evolutiile altor firme din sector.

In contradictie cu piata

Pentru investitorii in Apple, ultimii ani au stat sub semnul dezamagirii. Chowdry a analizat ca rata pret/castig a companiei a evoluat contrar tendintelor pietei americane de capital.

"Rascumpararea de actiuni s-a dovedit un dezastru", sustine analistul Gliobal Equity Research.

Calculele sale arata ca, in cazul Apple, binomul pret-castig a suferit o depreciere de peste 30%, coborand de la 15,52 in august 2012 pana la 10,33, valoare calculata vineri, 29 ianuarie.

In aceeasi perioada, rata pret/castig a indicelui S&P 500 a crescut de la 13,25 la 16,64. Chowdry sustine ca pierderea suferita de actionarii companiei se cifreaza la 480 de milioane de dolari.

Dupa cum rememoreaza analistul de piata, Apple a mai avut un personaj negativ in fruntea companiei: John Sculley.

Acesta a detinut functia de director executiv intre 1983-1993, ramanand vestit pentru "distrugerea instrumentata a companiei si evaporarea rezervelor financiare ale acesteia", mentioneaza Chowdry.

La fel ca si Cook, Sculley a cedat presiunii actionarilor de a acorda dividende in 1987. In perioada directoratului Sculley, valoarea actiunilor Apple s-a dublat, dar cea a indicilor S&P500 si Nasdaq a crescut cu peste 300%.

Unul dintre oamenii care il pot opri pe Cook sa mearga pe acelasi drum ca si Sculley ar putea fi Carl Ichan, un celebru actionar activist de peste ocean. Acesta detinea 52,8 milioane de actiuni ale companiei la sfarsitul lunii septembrie 2015.

In cazul in care Ichan nu a vandut deja actiunile Apple, compania va trebui sa-i vireze in cont, pana pe 11 februarie, 27,44 milioane de dolari drept dividende trimestriale.

România extremelor: Cea mai mare creștere economică din regiune, dar și cea mai ridicată inflație și cele mai scumpe împrumuturi. Tabloul economic polarizat al țării în 2024
România extremelor: Cea mai mare creștere economică din regiune, dar și cea mai ridicată inflație și cele mai scumpe împrumuturi. Tabloul economic polarizat al țării în 2024
Presiunile actuale pe piața muncii din România, combinate cu o inflație încă ridicată, sunt factori cheie care vor determina o creștere semnificativă a salariului nominal în 2024. Această...
5 lucruri pe care nu ar trebui să le spunem niciodată mecanicului auto atunci când mergem cu mașina în service
5 lucruri pe care nu ar trebui să le spunem niciodată mecanicului auto atunci când mergem cu mașina în service
Vizitarea unui atelier auto necesită un anumit cod de conduită pentru a evita surprizele neplăcute. Atelierul este locul unde se efectuează întreținerea periodică a mașinii și se...
#valoare piata Apple, #tim cook, #valoare actiuni apple, #actionari Apple, #profit apple , #Apple