Stolojan: sistemul de pensii nu este viabil economic

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 18:38
1721 citiri
Stolojan: sistemul de pensii nu este viabil economic

Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat luni ca nu vor fi rezolvate dezechilibrele, chiar daca Romania va duce la capat reforma din sistemul de pensii, pentru ca sistemul nu este viabil economic, informeaza NewsIn.

"Exista o reforma care trebuie facuta, tebuie dusa pana la capat. Ea va corecta dezechilibrele care exista, dar nu le va rezolva sub nicio forma, pentru ca sistemul in care suntem nu este viabil economic. In formatia de unu la unu, unul care este platitor de contributii si unul care este pensionar, sistemul nu este viabil economic. Nefiind viabil economic, nu este viabil financiar. Nu putem discuta aici cum sa-l facem viabil financiar, daca el nu mai e viabil economic", a spus Stolojan.

El a declarat ca sistemul va depinde pe viitor de alocarea de resurse de la buget pentru a acoperi deficitele.

"Eu nu pot sa leg acest sistem astazi de contributie numai pentru ca el nu mai e viabil ecomonic. Ganditi-va ca pensia medie reprezinta 39,9% din salariul mediu. Daca as vrea sa fac sistemul viabil ar trebui sa fac ca cei care platesc contributia de astazi, in loc de 31,5% sa plateasca 39,9%, ceea ce m-ar scoate complet din orice judecata de eficienta pentru sectorul privat. Nu avem incotro, decizia privind marirea pensiei este o decizie politica care trebuie bazata pe alocarea de resurse din buget pentru acoperirea deficitului", a declarat Stolojan.

Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu de circa 16% pe 8 martie 2024 raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent, cu mult peste inflaţia de 7,2%,...
#dezechilibre, #pensii, #reforma, #stolojan , #stiri Theodor Stolojan