Stolojan: Renuntarea la cota unica ar fi o masura luata pe picior

Marti, 13 Iulie 2010, ora 16:39
1439 citiri
Stolojan: Renuntarea la cota unica ar fi o masura luata pe picior

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan sustine ca introducerea impozitului progresiv ar fi o masura pripita ce va afecta investitiile, aratand in schimb ca este necesara o regandire a sistemului fiscal in ansamblul sau, informeaza NewsIn.

Theodor Stolojan a apreciat ca in acest moment nu se impune renuntarea la cota unica de impozitare, deoarece ar afecta nivelul investitiilor.

"Romania se afla in situatia in care trebuie sa rezolve doua mari probleme.

Prima este cum sa reduca ponderea economiei gri la o proportie comparabila cu alte tari din Uniunea Europeana si asta nu o faci crescand cotele de impozitare.

A doua problema ce trebuie rezolvata este stimularea transformarii venitului in capital, in investitii, pentru a reduce decalajul dintre standardul nostru de viata si cel mediu al Uniunii Europene", a spus Stolojan pentru NewsIn.

In consecinta, impozitul progresiv pe venit nu ar stimula investitiile.

"Nu sustin renuntarea la cota unica. Daca ma apuc sa impozitez venitul nu stimulez investitiile.

Sunt pentru impozitarea consumului, nu a venitului", a precizat Stolojan.

El a spus ca eventuala renuntare la cota unica ar fi "o masura luata pe picior", in absenta unei analize serioase a problemelor sistemului fiscal romanesc si a evaluarii impactului pe care l-ar putea avea.

"O decizie pe picior se poate lua oricand si s-a mai luat atunci cand am crescut TVA-ul, dar atunci a existat constrangerea faptului ca trebuia sa venim cu o solutie in maxim 24 de ore pentru ca se apropia sedinta boardului FMI si riscam sa ne pierdem credibilitatea pe pietele externe", a spus democrat-liberalul.

El a sustinut ca problema impozitarii progresive versus cea a cotei unice trebuie gandita in cadrul unei reforme profunde a intregului sistem fiscal romanesc.

Una din punctele cruciale ale reformei fiscale este stabilirea nivelului TVA si motivatiile care stau la baza acesei decizii.

"Este nevoie de o gandire a unei reforme fiscale si sa vedem ce vor si cetatenii: sa ramana cu mai multi bani in buzunar, dar sa plateasca mai mult pentru servicii precum sanatate, educatie, cultura sau sa fie impozitati mai mult dar sa plateasca mai putin pentru accesul la aceste servicii?", a spus prim-vicepresedintele PDL.

Un alt obiectiv important al acestei reforme ar fi modul in care va fi gandit sistemul de pensii.

"De exemplu, pilonul 1 al sistemului de pensii nu mai este sustenabil din punct de vedere economic.

Solutia nu este economica, ci politica, daca vrem sa-l mentinem asa cum este", a aratat europarlamentarul PDL.

Stolojan a precizat ca discutiile din spatiul public romanesc referitoare la comparatiile cu nivelul TVA din alte tari sunt irelevante, atata vreme cat nu au luat in calcul sistemele fiscale in ansamblul lor si viziunea care sta la baza acestora.

"In Romania s-a vorbit ca in Danemarca nivelul TVA este de 25% numai ca acolo nu plateste nimeni asigurari medicale aproape totul fiind gratuit.

Nu poti compara direct un impozit dintr-o tara cu un impozit din alta tara fara sa vezi ansamblul sistemului fiscal", a explicat pedelistul.

Stolojan a spus ca reforma fiscala ar trebui aplicata dupa ce vor fi finalizate reformele sistemului de salarizare si a celui de pensii, iar statul roman va reusi sa reduca nivelul evaziunii fiscale.

O alta variabila importanta este evolutia economiei romanesti in 2011.

"Prognozele ne spun ca in 2010 nu vom avea crestere economica, dimpotriva.

Poate ca in 2011, daca va continua stagnarea va trebui sa ne gandim la majorarea unor venituri sau reducerea altor cheltuieli", a estimat Theodor Stolojan.

 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cota, #stolojan, #unica , #stiri Theodor Stolojan