Stolojan: Clientii ar trebui sa negocieze marjele la credit cu bancile

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 16:53
1388 citiri
Stolojan: Clientii ar trebui sa negocieze marjele la credit cu bancile

Bancile ar trebui sa stabileasca un indicator independent in functie de care sa fixeze dobanda la credite, iar marja sa o negocieze cu clientii in functie de gradul de risc al acestora, a declarat luni europarlamentarul Theodor Stolojan, potrivit NewsIn.

"Corect in relatia cu banca este ca aceasta sa nu iti stabileasca un mod de determinare a dobanzii care tine numai de ea. Adica vine si te anunta ca de maine dobanda este atat pentru ca am eu o dobanda interna pe care o calculez intr-un fel sau altul", a spus Stolojan, referitor la modul in care s-a inteles aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

El a declarat ca dobanda ar trebui calculata in functie de un indicator transparent, la care se va aplica o marja negociata.

"Corect este ca atunci cand merg pe o dobanda variabila sa aleg un parametru care nu depinde nici de mine, nici de banca, si apoi negociez cu banca marja. Una, nu doua, nu trei, cum se propune acum. O marja in care banca ia in calcul gradul de risc, iar eu ma uit daca imi convine sau nu ca sa conving banca de faptul ca sunt un risc mai mic decat crede, negociem", a spus Stolojan.

Potrivit acestuia, retroactivitatea ar putea fi o problema pentru banci.

Stoljan a mai spus ca bancile ar trebui sa fi dispuse sa negocieze marjele la credite, chiar daca pana acum clientii nu au avut decat doua variante, sa accepte sau nu oferta bancii.

#stolojan marje credit dobanda negociere , #stiri Theodor Stolojan