Stolojan anunta noi disponibilizari in sectorul bugetar

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 16:24
1746 citiri
Stolojan anunta noi disponibilizari in sectorul bugetar

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a anuntat, joi, ca pana la sfarsitul acestui an vor mai fi disponibilizati 16.000 de bugetari, iar anul viitor vor fi concediati inca 30.000 de salariati, dublu fata de angajamentul asumat de Guvern pentru 2011 in scrisoarea convenita cu FMI in luna august, potrivit Mediafax.

Intrebat intr-un interviu la postul de radio RFI cati oameni ar trebui sa fie dati afara pentru ca sistemul bugetar sa functioneze eficient, Stolojan a raspuns ca nu mai are cifra exacta, dar a indicat ulterior cifra de 30.000 persoane concediate in 2011.

"Nu mai am acum aceasta cifra exacta, dar pana la sfarsitul anului sunt prevazuti sa mai fie disponibilizati 16.000, dupa care anul viitor, daca retin bine, era vorba de o cifra de inca 30.000.

Dar problema este ca avem acest surplus de forta de munca in sistemul public.

Din pacate, s-a angajat fara nici o ratiune, pur si simplu, ori de cate ori este un ciclu electoral.

Din pacate, s-a intamplat acest lucru si realitatea este ca avem un aparat functionaresc si un personal in sectorul public mult mai numeros decat cel din alte tari.

O analiza a Bancii Mondiale ne arata ca la Ministerul Finantelor avem un personal mai mare decat au Austria, Germania, Franta", a spus Stolojan.

El a mai afirmat ca, in prezent, Romania se imprumuta mult mai mult decat ii poate permite realitatea economica si credibilitatea pe care o are pe pietele financiare internationale, platind deja aproape doua miliarde euro dobanzi pentru datorie.

In urma misiunii de evaluare a Fondului Monetar International din luna august, Guvernul a semnat o scrisoare de intentie prin care s-a angajat sa concedieze 74.000 bugetari pana la finele acestui an si sa renunte la minimum 15.000 angajati din sectorul public in 2011.

Scrisoarea suplimentara convenita cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, prezentata miercuri de MEDIAFAX, nu mai indica un numar al concedierilor pentru anul viitor, ci doar angajamentul Guvernului de a continua in 2011 reducerea numarului de angajati in sectorul public "printre altele" mentinand politica de angajare doar a unei persoane pentru sapte posturi eliberate.

La finele acestui an, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuie sa coboare la 1,29 milioane, conform intelegerilor anterioare cu FMI.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a declarat recent ca in decembrie 2009 erau 1,378 milioane de angajati in sectorul public, astfel ca disponibilizarile din acest an ar trebui sa se ridice la aproximativ 88.000 de bugetari.

El a mentionat ca trebuie disponibilizati 26.000 de angajati in perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariati. 

Peste 14.000 de români și-au pierdut locurile de muncă din ianuarie 2023. Județele unde angajații sunt dați afară pe capete GRAFIC
Peste 14.000 de români și-au pierdut locurile de muncă din ianuarie 2023. Județele unde angajații sunt dați afară pe capete GRAFIC
Șocurile economice care au lovit Europa și România nu au însemnat doar costuri mai mari de trai și scumpiri în lanț, ci au venit și cu pierderi de locuri pe muncă. Știrile recente arată...
#bugetar, #concedieri, #sistem, #stolojan , #stiri Theodor Stolojan