"Romanii au pierdut respectul pentru munca din cauza coruptiei"

Joi, 13 Mai 2010, ora 17:00
2626 citiri
"Romanii au pierdut respectul pentru munca din cauza coruptiei"

Mediul privat "infirm", mult prea legat de stat sau neconcurential, precum si coruptia generalizata au facut populatia sa nu mai respecte munca si rolul ei, si implicit sa nu mai respecte educatia, apreciaza Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

"Anumite valori culturale si religioase nu s-au deteriorat. S-a deteriorat respectul pentru munca si rolul pe care-l joaca munca in viata individului. Oamenii trebuie sa vada o corelatie intre efortul depus si rasplata din partea societatii, legatura intrea munca si modul de a trai (...) Deocamdata acest lucru este imposibil pentru ca sectorul privat s-a nascut infirm, este prea legat de stat, sau unde nu este legat de stat este prea putin pe baze concurentiale", a spus Croitoru la dezbaterea "Perspectivele dezvoltarii economiei romanesti pana in 2015", oraginazata de clubul de macroeconomie Econosofia si Institutul de Studii Populare.

El a explicat ca mediul privat infirm si coruptia generalizata intaresc credinta populatiei ca nu prin munca si educatie se obtine succesul, iar aceasta atitudine a dus si la caderea sistemului educational din Romania.

"Astazi ca sa castigi nu trebuie sa fii bine educat, sa fii pregatit. Oamenii vad ca poti sa ai rezultate fara munca, pentru ca exista foarte multa coruptie, mediul privat este inca infirm, iar institutiile statului slabe", a continuat Coritoru.

El a explicat ca intr-un sistem concurential, in care se respecta munca, nimeni nu te angajeaza daca nu esti bine instruit.

"In felul asta se reface si sistemul educatiei (...) La fel si cercetarea la nivel microeconomic. Peste tot in lume cercetarea se muta la nivelul firmelor", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Croitoru a facut aceste declaratii in completare la afirmatiile europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, care a lasat sa se inteleaga ca actuala criza este rezulatul unei deteriorari morale si spirituale, asa cum sustine si Patriarhia. "Cititi comunicatul bisericii ortodoxe si veti vedea care e cauza (...) Parerea mea este ca valorile crestine sunt foarte importante", a spus Stolojan.

BOR considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coruptie, #croitoru, #mediu, #munca, #privat, #respect , #stiri Theodor Stolojan