Euro isi trage suflul. Adoptarea euro, un plan esuat?

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 19:18
4682 citiri
Euro isi trage suflul. Adoptarea euro, un plan esuat?

Un esec al planului de salvare a zonei euro ar duce la o divizare a Europei, iar efectele s-ar rasfrange asupra tuturor statelor membre UE. Cu toate ca fostul comisar european Leonard Orban spunea ca singura solutie ar fi ca Romania sa adere cat mai rapid la euro, specialistii contactati de Bloombiz sunt sceptici in privinta optiunii de aderare la zona euro.

Prim vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, sustinator de principiu al monedei europene, este sceptic in ceea ce priveste apasarea pedalei de acceleratie pentru adoptarea euro de catre Romania.

"Eu am fost si sunt un sustinator al aderarii Romaniei la euro, insa nu cred ca trebuie facuta cat mai repede. Am pierdut unul din avantajele esentiale – dobanzile mici la creditele pe termen mediu si lung.

Daca Romania ar fi avut euro in prezent, ar fi rezolvat multe din problemele pe care le-a avut in decursul anilor. La ora actuala, nu mai sunt un sustinator cu aceeasi forta. Unul din avantajele esentiale pe care le-a avut zona euro timp de 10 ani a disparut. Orice stat membru al zonei euro se imprumuta la dobanzi foarte mici, apropiate de nivelul dobanzilor practicate de Germania", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, criza a determinat pietele financiare sa judece fiecare membru al zonei euro in mod individual, in functie de situatia fiecarui stat, fapt ce a dus la dobanzi diferentiate.

La ora actuala, Romania, desi a luat masurile necesare pentru a-si stabiliza finantele pe plan extern, se imprumuta la dobanzi pe care alte tari din zona euro refuza sa le plateasca, spune acesta.

"Avem obligatia asumata prin tratatul de aderare la UE de a adopta toate masurile necesare astfel incat sa indeplinim criteriile de convergenta. Nu este un termen prevazut, dar este obligatia noastra", a mai precizat Theodor Stolojan.

Posibilul ministru de Finante intr-un viitor Guvern USL, Claudiu Doltu, spune ca Romania in momentul in care a intrat in UE s-a angajat ca va adera la zona euro, mai devreme sau mai tarziu, cand toate conditiile vor fi indeplinite.

Potrivit acestuia, situatia dificila din zona euro nu trebuie sa impiedice Romania de la tinta ei.

"Nicio tara care adera la UE nu are la indemana optiunea de a ramane in afara zonei euro. Acum se pune problema momentului adoptarii euro. Asta depinde atat de o decizie a autoritatilor nationale cat si de indeplinirea celor 5 conditii prevazute pentru trecerea la euro.


Ungaria, Polonia, Romania si Bulgaria nu au la indemana clauza de opt-out.

Trecerea la euro inseamna pentru autoritatile nationale renuntarea la un instrument politic puternic care este politica monetara. Nu e cu dus-intors. Lucrurile astea se vor intampla, daca euro ramane in continuare moneda unica", a declarat Claudiu Doltu pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, constructia euro reprezinta un exercitiu nemaintalnit pana acum, este rezultatul unei decizii politice. Claudiu Doltu spera ca in timp sa se armonizeze si diferentele dintre politicile fiscale ale tarilor membre.

De cealalta parte a baricadei se afla analistul Ilie Serbanescu, care afirma cu tarie ca trecerea la euro este doar "o poveste de adormit recrutii".

"Occidentul european lucreaza la euro de 40 de ani. Au pus in fiecare zi cate o caramida. Dupa ceea ce s-a intamplat cu Grecia si Portugalia, nu o vor mai primi si pe Romania ca sa le strice jocurile. Romania nu are ce cauta acolo fiindca e subdezvoltata, nu poate tine pasul cu ceilalti.

Aderarea Romaniei la euro nu se va produce, indiferent de ceea ce vom vrea noi. Romania nu mai are decizie nici in interior, cu atat mai putin la mese internationale. Ea ar trebui sa isi vada de treaba ei si sa incerce sa iasa din aceasta restriste imposibila in care s-a bagat, folosind avantajele pe care le are in virtutea faptului ca nu participa la euro", a declarat pentru Bloombiz Ilie Serbanescu.

In opinia acestuia, zona euro a facut doua greseli mari in ultimii 40 de ani. In primul rand, aceasta a pornit la drum fara Trezorerie si mai apoi a facut greseala iremediabila de a admite in zona euro tari slab dezvoltate, dupa cum spune analistul.

"Daca in zona euro ramaneau doar tari de acelasi nivel de dezvoltare se asigura o omogenitate care compensa inexistenta unei trezorerii. Eu cred ca pana la urma se va desfiinta. Tari de joasa dezvoltare, cum este Romania, nu au ce cauta acolo", a mai precizat acesta.

Analistul atrage atentia asupra faptului ca zona euro ar putea sa reintre in recesiune.

"Aceasta criza va exista indiferent daca zona euro va avea crestere economica sau nu.

Problemele zonei euro nu pot fi solutionate fiindca sunt structurale. Germania nu poate duce singura toata zona euro. In afara de tarile nordice si de Germania, restul tarilor sunt un dezastru. Daca nu ar fi in euro, s-ar salva", a mai subliniat Ilie Serbanescu.

Cu toate acestea, prim vicepresedintele PDL crede ca Romania trebuie sa sustina toate masurile care conduc la cresterea increderii pietelor financiare in zona euro fiindca in cazul in care eurozona nu se calmeaza efectele se vor rasfrange si asupra Romaniei.

Potrivit acestuia, Romania mai are un drum lung de parcurs pentru a adera la moneda euro fiindca la ora actuala nu mai indeplineste decat un singur criteriu din cele cinci, legat de datoria publica.

Theodor Stolojan spune, de asemenea, ca BCE impreuna cu liderii zonei euro vor fi mult mai exigenti fata de orice stat care va dori sa adopte euro.

Pe de alta parte, Claudiu Doltu este de parere ca in contextul actual, exista o incertitudine prea mare in Europa pentru a fixa un termen de aderare.

#aderare zona euro, #adoptare euro, #conditii aderare euro, #ue, #zona euro , #stiri Theodor Stolojan