De 17 ani, Romania are de recuperat 60 mil. dolari din Libia

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 08:12
1220 citiri
De 17 ani, Romania are de recuperat 60 mil. dolari din Libia

Statul roman se straduieste de 17 ani sa recupereze o datorie de peste 60 de milioane de dolari de la Libia. Banii provin din exporturi de arme de dinainte de 1990, sar si din lucrari de constructii.

Concret este vorba despre 45,5 milioane dolari, la care se adauga alte 23 milioane dinari libieni ( circa 18 milioane dolari americani), sume la care se adauga penalitati, relateaza Gandul.

Pentru recuperarea datoriei a fost constituita, inca din 1994, o comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Departamentul de Comert Exterior si Ministerul Administratiei si Internelor.

Comisia a primit mandat de la Guvern pentru recuperarea creantei din Libia. Oficialii de la Ministerul Finantelor dau vina pe "pozitia rigida" a partii libiene.

"Creantele Romaniei din Libia provin din operatiuni de comert exterior si cooperare economica derulate de societati comerciale romanesti in baza Acordurilor de colaborare dintre cele doua tari semnate in anii 1974, 1979, 1981 si 1984.

Reglementarea creantelor Romaniei din Libia a inregistrat pana in prezent practic o stagnare, cu toate ca au avut loc mai multe runde de negocieri, cele doua parti nereusind sa ajunga la nici un rezultat concret in aceasta problema datorita pozitiei rigide abordate de partea libiana", au declarat pentru gandul reprezentanti ai Ministerului Finantelor.

Ei adauga ca in noul context politic de la Tripoli, partea romana va cauta sa identifice o modalitate de reluare a discutiilor pentru reglementarea creantelor Romaniei din aceasta tara.

Europarlamentarul Theodor Stolojan, care a fost prim-ministru in perioada 1991-1992, este de parere ca recuperarea creantelor din Libia nu se va putea face prea curand, pentru ca este de asteptat ca Libia sa ceara o reesalonare a datoriilor.

"Libia va avea nevoie de mari fonduri pentru reconstructia sa dupa distrugerile suferite. Are nevoie de bani sa isi refaca infrastructura, alimentarea cu apa.

Nu avem o idee exacta asupra distrugerilor suferite de aceasta tara. Probabil Libia va face apel pentru ajutoare si pentru reesalonarea datoriilor. In cazul Irakului s-a ajuns la o reesalonare pe termen lung a creantelor. Libia va cere probabil o extindere a termenelor de plata a datoriilor", a declarat pentru gandul Theodor Stolojan.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#datorie, #romania libia, #datorie libia romania, #export romania, #arme , #stiri Theodor Stolojan