Basescu: Nu mai luam bani de la UE, daca impune noi conditii

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 15:07
1371 citiri
Basescu: Nu mai luam bani de la UE, daca impune noi conditii

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca "este inacceptabil" sa se adauge conditii suplimentare pentru imprumutul de la CE, legate de progresele din justitie, afirmand ca exista deja o penalitate - nerecunoasterea hotararilor judecatoresti din Romania pe teritoriul UE, relateaza NewsIn.

"Este exlcusa o asemenea conditionare. Cu siguranta nu putem cere Comisiei Europene ca in memorandumul de finantare(...),  sa nu mentioneze mecanismul de verificare, pentru ca avem probleme pe Justitie.

Si este un lucru pe care noi l-am agreat prin tratatul de aderare la Uniune, continuarea monitorizarii pe Justitie. Dar nu poate fi conditionata acordarea asistentei financiare de progrese, de evolutii pozitive sau de regrese in realizarea obligatiilor pe care le avem in mecanismul de verificare pe Justitie", a spus Traian Basescu la postul public de radio.

Presedintele a explicat faptul ca "este inacceptabil" sa se adauge conditii suplimentare pentru acordarea imprumutului, deoarece Romania are deja o penalitate stabilita pentru ca Justitia nu functioneaza la parametri europeni.

"Acea penalitate este legata de nerecunoasterea hotararilor judecatoresti din Romania pe teritoriul UE. Sa legam aceasta conditionalitate pe care o avem prin tratat, sa o legam si de imprumut, acest lucru este inacceptabil", a punctat seful statului.

Intrebat daca s-ar putea introduce o asemenea conditionalitate fara acordul Romaniei. Basescu a spus ca acest lucru nu este posibil. "Nu se poate, dar se poate ajunge la o alta situatie de genul, daca incercati sa ne-o impuneti ca si conditionalitate de derulare a creditului, nu mai luam creditul", a spus presedintele, subliniind insa ca Romaniei ii va fi greu sa se descurce fara banii de la CE, "ca nu degeaba am apelat la acest sprijin".

"Dar eu sper ca nu se introduce MCV-ul pe Justitie ca si conditionalitate de eliberare a transelor", a spus Basescu. Memorandumul Comisiei Europene privind imprumutul de 5 miliarde de euro pentru sustinerea balantei fiscale nu prevede conditionarea acordarii transelor de realizarea de reforme in justitie, au declarat miercuri, pentru NewsIn, reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice.

Presa a relatat, miercuri, ca Romania risca sa nu primeasca un sfert din imprumutul extern contractat daca nu va face reforme in justitie si in lupta anticoruptie. De asemenea, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri dimineata, la intalnirea cu ambasadorii UE, ca este nedrept ca banii imprumutati de la CE sa fie conditionati de reformele din justitie si de lupta impotriva coruptiei.

Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a precizat miercuri, pentru NewsIn, ca in raportul de imprumut se mentioneaza ca exista un mecanism de monitorizare a justitiei din Romania care trebuie urmarit, insa acest lucru nu inseamna ca acordarea imprumutului depinde de evolutia procesului de reforma. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#ce, #imprumut, #mfp, #reforme , #stiri Theodor Stolojan