Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla

Duminica, 09 Iunie 2024, ora 10:25
398 citiri
Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
Compensația de 56 de miliarde de dolari a lui Elon Musk va fi supusă votului acționarilor Tesla FOTO Hepta

Miliardarul Elon Musk așteaptă un vot crucial al acționarilor producătorului de mașini electrice Tesla Inc, iar un imens fond de investiții a anunțat sâmbătă, 8 iunie, că va vota împotriva lui. Firmele și persoanele care dețin părți din Tesla trebuie să decidă dacă aprobă un pachet de compensații de 56 de miliarde de dolari pentru directorul general.

Fondul suveran de investiții din Norvegia, cu active de 1.700 miliarde de dolari, este al optulea cel mai important acționar al Tesla. Anunțul vine în contextul în care votul pentru compensația lui Musk urmează să aibă loc săptămâna următoare, conform News.ro.

Acest pachet salarial al lui Musk, cel mai mare pentru un director executiv din America corporativă, a fost aprobat în 2018, dar anulat de un judecător la începutul acestui an, care a declarat că suma este nedreaptă pentru acţionari, numind-o ”o sumă incomensurabilă”.

Fondul a spus că a apreciat "valoarea semnificativă generată sub conducerea domnului Musk de la data grantării în 2018". Cu toate acestea, "rămânem îngrijoraţi de mărimea totală a sumei, structura dată de performanţa declanşatoare, diluarea şi lipsa de atenuare a riscului de persoană cheie", a declarat Norges Bank Investment Management (NBIM), operatorul fondului.

În 2018, fondul a votat împotriva pachetului.

"Vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Tesla pe această temă şi pe alte subiecte", a adăugat NBIM.

Fondul, care deţine o participaţie de 0,98% la Tesla, în valoare de 7,7 miliarde de dolari, conform datelor fondului, a criticat salariul excesiv al CEO-ului.

Anul trecut, a votat împotriva a mai mult de jumătate din pachetele de salarii ale directorilor executivi din SUA, de peste 20 de milioane de dolari, avertizând că acestea nu se aliniază cu crearea de valoare pe termen lung pentru acţionari.

Putere pentru sindicate

Fondul a mai spus că va vota pentru o propunere a acţionarilor care să solicite Tesla să adopte o politică de libertate de asociere şi de negociere colectivă, o victorie pentru sindicatele care doresc să-şi afirme influenţa asupra producătorului auto american.

Votul are loc în timp ce Tesla continuă să se confrunte cu acţiuni sindicale în Suedia, cu mecanicii în grevă din 27 octombrie, într-unul dintre cele mai lungi conflicte de muncă din ţară.

Fondul suveran din Norvegia, care deţine 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial, a susţinut tot în 2022 o propunere a acţionarilor prin care a cerut Tesla să adopte o politică de respectare a drepturilor muncii, cum ar fi libertatea de asociere şi negocierea colectivă.

Producătorul de vehicule electrice se confruntă cu o reacţie împotriva sa în regiunea nordică din partea sindicatelor şi a unor fonduri de pensii, din cauza refuzului său de a accepta cererea mecanicilor săi suedezi pentru drepturi de negociere colectivă care să acopere salariile şi alte condiţii.

De la stat la stat

Fondul suveran din Norvegia a votat pentru transferul înregistrării corporative a producătorului de vehicule electrice în Texas din Delaware, un vot pe care Musk l-a solicitat după ce judecătorul din Delaware i-a invalidat salariul.

Fondul a mai spus că va vota pentru o propunere de alegere a fratelui mai mic al lui Musk, Kimbal, în vârstă de 51 de ani, în consiliul de administraţie al Tesla. Fondul a votat în favoarea alegerii sale în 2018, potrivit datelor fondului.

Acţionarii Tesla vor vota cu privire la salariul lui Musk, precum şi realegerea directorilor, inclusiv a fratelui lui Musk, la adunarea lor anuală programată pe 13 iunie.

...citeste mai departe despre "Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla" pe Ziare.com

Șoferul unei Tesla Model S a intrat într-o mașină de poliție în timp ce utiliza funcția de pilot automat
Șoferul unei Tesla Model S a intrat într-o mașină de poliție în timp ce utiliza funcția de pilot automat
Un șofer de Tesla Model S a fost implicat într-un accident cu o mașină de poliție în timp ce folosea telefonul mobil. Incidentul a avut loc la mijlocul lunii iunie în Fullerton, la...
#tesla, #Elon Musk, #fond suveran, #fond suveran de investitii Norvegia , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  8. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”