Stresul poate ucide

Duminica, 24 Mai 2009, ora 10:54
4816 citiri
Stresul poate ucide

Tipurile si consecintele stresului variaza mult, facand dificila identificarea si gestionarea lor. Managementul stresului este extrem de important in vederea asigurarii unei vieti personale si profesionale sanatoase, fara suportarea unor consecinte grave si nenecesare ale stresului.

Stresul acut

Stresul acut este cea mai comunca forma de stres. Apare in urma unor cerinte si presiuni in trecutul recent si in urma anticiparii altor cerinte si presiuni in viitorul apropiat. Stresul acut este incitant si incantator in doze mici, insa in doze mari devine extenuant. acesta poate conduce la disconfort psihic, dureri de cap, tulburari gastrointestinale si alte simptome.

Din fericire, simptomele stresului acut sunt recunoscute de majoritatea oamenilor. Este un fel de lista cu toate lucrurile care au mers anapoda in vietile lor: accidentul de masina minor, pierderea unui contract important, un deadline, problemele copilului la scoala etc., scrie alphacentrer.org.

Pentru ca este de scurta durata, stresul acut nu are suficient de mult timp pentru a face pagube extensive, asociate stresului de lunga durata. Cele mai intalnite simptome sunt:

•    tulburari emotionale – o combinatie intre furie sau iritabilitate, anxietate si depresie – cele 3 emotii de stres;
•    probleme musculare care includ dureri de cap cauzate de incordare, dureri de spate, dureri maxilare, tensiuni musculare care conduc la intinderi musculare si afectari ale ligamentelor;
•    tulburari gastrointestinale precum arsuri gastrice, reflux gastro-esofagian, flatulenta, diaree, constipatie si sindromul colonului iritabil.
•    Tranzitor pot aparea cresterea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace, transpirarea palmelor, palpitatii, ameteli, migrene, maini si picioare reci, senzatie de sufocare si dureri in piept.

Stresul episodic acut

Exista oameni care sufera in mod frecvent stresuri acute, ale caror vieti sunt atat de dezordonate incat traiesc permanent in haos si crize. Acestia sunt mereu pe fuga, dar intotdeauna in intarziere. Daca ceva poate sa mearga prost, va merge. Isi asuma prea multe responsabilitati si nu pot sa-si organizeze timpul, viata etc. Par a fi permanent in ghearele stresului acut.

Frecvent, persoanele cu reactii la stresul acut sunt excitate, iritate, anxioase si incordate. Deseori, acestea se descriu pe sine ca avand “multa energie nervoasa”. Intotdeauna in graba, acestea tind sa fie abrupte si uneori iritabilitatea lor este perceputa ca ostilitate. Locul de munca devine unul dintre cele mai stresante locuri in care se pot afla.

Personalitatea de tip A, cea cu predispozitie spre boli cardiace, este asemanatoare unui caz extrem de stres episodic acut. Potrivit cardiologilor care au descris acest tip de personalitate, tipul A este extrem de competitiv, agresiv, nerabdator, se grabeste mereu. In plus, exista o forma de ostilitate bine rationalizata si o nesiguranta profunda. Asemenea caracteristici se pare ca determine episoade de stres acut la indivizii cu personalitate de tip A.

O alta forma de stres acut episodic rezulta din ingrijorarea permanenta. Oamenii cu griji permanente vad dezastrul la fiecare colt si prevad catastrofe in orice situatie. Lumea este un loc periculos, punitiv si care nu iti ofera nici o recompensa, sunt de parere astfel de oameni. Acestia tind, de asemenea, sa fie mult prea agitati si incordati, insa sunt mai mult anxiosi si depresivi decat furiosi si ostili.
Simptomele stresului acut episodic sunt grevate de agitatie si excitatia nervoasa extrema: dureri de cap persistente, migrene, hipertensiune, dureri in piept si boli cardiace.

Deseori, stilul de viata si problemele legate de personalitatea fiecaruia sunt atat de obisnuite pentru astfel de oameni incat acestia nu va nimic in neregula legat de modul in care isi conduc viata. Invinuiesc permanent alte persoane si evenimentele exterioare. Frecvent, isi privesc stilul de viata, tiparele de interrelationare si modurile in care percep lumea ca parte din ei.
Cei care sufera de stres episodic acut sunt rezistenti la schimbare. Doar promisiunea ca disconfortul va disparea ii poate tine pe linia de plutire, ii poate convinge sa ceara ajutorul unui specialist.

Stresul cronic

In vreme ce stresul acut, in cantitati mici, poate fi benefic si incitant, stresul cronic nu este. Acest tip de stres este cel care epuizeaza oamenii zi dupa zi, an de an. Stresul cronic iti distruge organismul, mintea si viata. Are o actiune permanenta, de lunga durata. Reprezinta stresul saraciei, al familiilor disfunctionale, al casniciilor nefericite sau al carierelor ratate, al joburilor dispretuite. Este stresul pe care l-au adus problemele nesfarsite oamenilor din Irlanda de Nord, tensiunile Orientului Mijlociu asupra arabilor si evreilor si nesfarsitele rivalitati etnice care actioneaza asupra oamenilor din Europa de Est si ai fostei Uniuni Sovietice.

Stresul cronic apare in momentul in care o persoana nu vede nici o solutie pentru rezolvarea unei situatii mizerabile. Este stresul cerintelor si presiunilor continue, pe perioade de timp nelimitate. Fara nici o speranta, individul renunta la cautarea solutiilor.

Unele stresuri cronice rezulta din experiente traumatice ale copilariei, care au devenit internalizate si raman mereu dureroase si prezente. Unele experiente afecteaza profund personalitatea.
Cel mai grav aspect al stresului cronic este ca oamenii se obisnuiesc cu el. Uita ca exista, ca e acolo. Oamenii sunt imediat constienti de stresul acut, pentru ca este ceva nou; ignora stresul cronic, pentru ca este vechi, familiar si, uneori, aproape confortabil.

Stresul cronic poate ucide prin intermediul suicidului, violentei, infarctului miocardic si, poate, sustin unii cercetatori, chiar cancer. Oamenii sunt epuizati de stresul cronic, pana se prabusesc atat fizic, cat si psihic. Deoarece resursele fizice si psihice sunt epuizate prin actiunea de durata a stresului, simptomele stresului cronic sunt dificil de tratat si pot necesita atat tratament medical extensiv, cat si terapie comportamentala si management al stresului.

#cariera, #job, #sanatate, #stres , #stiri Terapia