Romanii, in topul problemelor medicale la job. Cine e de vina?

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 17:13
2924 citiri
Romanii, in topul problemelor medicale la job. Cine e de vina?

42% dintre angajatii romani acuza dureri de spate provocate de conditiile de munca, iar aceasta cifra plaseaza Romania pe primele locuri intre tarile europene cu astfel de probleme, potrivit studiilor recente. Cine este vinovat pentru "pozitia de top" din acest clasament a romanilor? Parerile difera, solutiile sunt aceleasi: mai multa atentie si responsabilitate, la alegerea unui job solicitant. 

Angajatii au tendinta de a blama standardele joase ale conditiilor oferite de angajator. Doctorii sustin insa ca pacientul este singurul care se poate proteja si, implicit, singurul vinovat pentru consecintele dureroase ale neglijentei sale.

In spatele cui se poate pune vina?

Pozitia corpului incorecta la birou este principala cauza, sustine Mihaela Matei, Senior HR Consultant: “Daca faci un studiu ai sa vezi ca foarte multi nu stiu cum sa isi tina coatele, picioarele, spatele, distanta fata de calculator”.

Romanii sunt foarte statici, nu au obiceiul sa faca sport, iar mobilierul de care dispun companiile si numarul de ore petrecut pe scaun nu fac decat sa inrautateasca situatia.

Angajatorul are datoria sa faca informari despre Protectia Muncii, sa ofere un ghid de utilizare si pozitionare a calculatorului, dar si sa investeasca in mobilier si mai ales scaune de calitate, este de parere Mihaela Matei.

Isi permit companiile din Romania sa asigure terapie prin  masaj pentru angajati?

“Isi permit sub urmatoarea forma: din fondul alocat persoanelor cu handicap pe care in mod normal angajatorul il trimite la stat, poti sa chemi pe cineva care face masaj si sa am in orele de program zonaasta de masaj gratuit pentru angajati. Iar pe mine ca angajator nu ma costa nimic pentru ca in loc sa trimit acesti bani catre stat, ii opresc si platesc un maseur, care poate fi o persoana cu handicap”, a declarat consultantul pentru Bloombiz.ro.

Care sunt factorii care ne afecteaza cel mai mult sanatatea?

Sanatatea este afectata de mai multi factori, iar conditiile de la munca nu fac decat sa amplifice rezultatele.

Factorii “nocivi” sunt pozitia pe scaun, apropierea de aerul conditionat, cafeaua si tigarile care ar trebui consumate in limite normale si alimentatia nesanatoasa, este de parere Mihaela Matei.

Cea mai mare problema a romanilor, insa, ramane nivelul de civilizatie, este de parere Dr. Ciprian Nanescu, medic in cadrul Spitalului Clinic Floreasca.

Pozitia corpului este o alegere individuala asumata si abia apoi este vina angajatorului care nu ofera un scaun ergonomic sau nu asigura conditii optime de munca, sustine acesta.

Cei mai afectati sunt angajatii care ucreaza mai mult la calculator, dar pentru acestia e nevoie de cateva instrumente de baza cum ar fi o tastatura profesionala pusa la o distanta de maxim 30 de centimetri de torace sau un scaun ergonomic.

Romanii ascund existenta diferitelor afectiuni, la angajare

“De obicei candidatii pentru un post bun, bine platit, ascund foarte multe aspecte la angajare.  Cand ai deja o hernie de disc, o cifoza, o spondiloza trebuie sa incepi cu aceste aspecte si conditiile de care ai nevoie. Daca angajatorul nu stie ce se intampla, problemele se pot agrava, iar principalul vinovat este angajatul”, a declarat Dr. Nanescu.

Terapia prin masaj, o solutie pentru cei cu probleme

Exista companii care isi permit sa ofere terapie prin masaj, la costuri minime, ca parte din pachetul de beneficii pentru angajati.

Aceste beneficii, insa, nu trebuie neaparat sa fie la indemana oricui, iar companiile pot plati un maseur sa ii ajute pe cei care au cu adevarat probleme, precizeaza Dr. Ciprian Nanescu.

Cum ne protejam sanatatea la birou?

“La birou trebuie sa ai o pozitie corecta a corpului, nu ai voie sa stai cu spatele incovoiat, nu ai voie sa stai cu picioarele sub tine, picioarele sa fie putin indoite si sa faci contractii izometrice la un anumit interval de timp, trebuie sa te ridici, sa te plimbi, sa nu stai 4-5 ore fara sa muti ochii din calculator.

E exact ca la scoala. Stai 50 de minute la birou, 10 minute te misti. Pentru cei cu probleme la coloana este obligatoriu un scaun cu suport lombar. Acestea sunt cele mai simple lucruri, accesibile oricui”, a declarat doctorul pentru portalul Bloombiz.

#dureri de spate, # probleme medicale, # job, # angajati, # companii. angajator , #stiri Terapia