Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Roche: Medicii se tem sa foloseasca medicamente oncologice noi

Roche: Medicii se tem sa foloseasca medicamente oncologice noi
Medicii oncologi se tem sa foloseasca medicamente oncologice noi, iar perceptia generala este ca inca se moare de aceasta boala, a declarat Irina Berechet, communication manager al companiei farmaceutice Roche Romania, cu ocazia congresului Pharma Business.Irina Berechet a precizat ca nicaieri in lume nu se acorda fonduri suficiente pentru cancer si in general, nu se acorda fonduri suficiente pentru sanatate. Ea a explicat faptul ca aceasta boala este in crestere in Romania cu aproximativ 15 mii de cazuri noi anual, iar acest lucru impune industriei farmaceutice sa gaseasca solutii.
"Cancerul poate deveni o boala tratabila cu care sa se poata trai, asa cum sunt bolile cronice", a spus Berechet.

Medicul oncolog Florin Bacanu a declarat la o conferinta organizata de compania Roche in luna octombrie ca Romania face parte dintre tarile cu constrangeri financiare in ceea ce priveste tratarea cancerului. Dr. Bacanu a explicat ca pe langa barierele procedurale, exista si un obstacol foarte important in adoptarea noilor medicamente, limitarile bugetare. "Aceasta problema a finantarii terapiei oncologice a devenit una critica, in urma introducerii noilor terapii tintite impotriva cancerului. Solutia ar fi asigurarea unei finantari corespunzatoare pentru medicamentele noi inovative si includerea lor in programele nationale de sanatate si in listele de medicamente gratuite. In anumite tari precum Franta sau Germania exista liste separate pentru medicamentele inovative", a mai subliniat dr. Bacanu.

Cel mai bine este sa fi pacient in Spania si Austria unde accesul la medicamente novatoare este mult mai simplu, potrivit raportului. In schimb, in tari cu putere financiara mai mare, cum este Marea Britanie, paradoxal, accesul la medicamente este mai greoi. In Romania, 75 la suta din banii sunt cheltuiti pentru spitalizare, desi multe medicamente pot fi date in ambulatoriu cu costuri mult reduse.

Acesta este si motivul pentru care intervine in unele cazuri mirajul oferit de studiile clinice, singura sansa pentru multi bolnavi de a beneficia de terapii inovatoare. Zeci de bolnavi, se inscriu la nivel mondial, printre ei fiind si multi romani, ca voluntari, pentru a participa la studii clinice de testare a unor noi medicamente, in speranta ca vor reusi sa opreasca boala care le ameninta viata dar si pentru ca nu au acces la medicamente foarte scumpe.

Specialistii spun insa ca nu exista motive de ingrijorare in privinta acestor studii. "De multe ori, pacientii sunt mai bine tratati si supravegheati", a declarat medicul Lucian Mihalache de la compania farmaceutica Roche Romania. Totusi, in Romania, exista inca suspiciunea, mult mai mult decat in alte tari, ca un astfel de studiu este de fapt o experienta pe oameni, similara cu cea facuta pe cobai, a mai spus dr. Mihalache.

Medicul Dana Stanculescu de la Institutul Oncologic Bucuresti a explicat la randul sau ca pentru multi bolnavi este un beneficiu pentru ca ei beneficiaza gratuit de medicatia cea mai noua, sunt mult mai bine monitorizati, supusi unor controale medicale stricte, iar daca apar efecte adverse, tratamentul este oprit imediat."Niciun bolnav nu este acceptat la studiu fara sa i se spuna care sunt implicatiile, reactiile adverse si fara o evaluare foarte stricta care sa permita stabilirea stadiului bolii", a mai spus medicul Staculescu.Aproximativ 200 de romani bolnavi de cancer cu diferite tipuri ale bolii sunt implicati in circa 40 de studii clinice prin intermediul Institutului Oncologic Bucuresti.

La conferinta PharmaBusiness, Marian Pana de la Cegedim, a explicat ca in Europa se consuma 1900 de euro pe cap de locuitor pentru medicamente, si doar 11 euro se folosesc pentru medicamentele oncologice.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2512 ori