Pe urmele unui somn odihnitor, cu Bogdan Goga, fizioterapeut

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 00:00
11301 citiri
Pe urmele unui somn odihnitor, cu Bogdan Goga, fizioterapeut
Foto: Bogdan Goga (Arhiva personala)

Un somn odihnitor iti poate schimba cu totul ziua, fie ea de munca sau o zi de weekend impreuna cu familia. Iar un element-cheie pentru a obtine un somn odihnitor este chiar salteaua, sustin fizioterapeutii.

Asadar, inainte de a face o investitie considerabila in dormitorul tau, ai putea analiza cateva dintre sfaturile pe care Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studiolui de recuperare medicala Terapie Pentru Miscare, le ofera pentru Business24.

El iti recomanda sa investesti intr-o "saltea formata dintr-un strat principal de arcuri cu un coeficient de elasticitate mediu, deasupra careia se adauga un strat secundar de arcuri cu un coeficient de elasticitate mare", care sa ofere suportul corespunzator coloanei vertebrale.

Mai concret, optiunea sa ar fi una din saltelele Noctooorne, companie pe care o consiliaza in achizitii, dar nu numai, recunoaste acesta.

Cum stim ca o saltea este de calitate sau nu?

Somnul odihnitor si de calitate este esential pentru un stil de viata sanatos si activ.

Salteaua reprezinta componenta de baza a dormitorului, determinand calitatea unui somn odihnitor si sanatos.

Un procent de 90% dintre perceptii sunt procesate de sistemul nervos central in subconstient si transformate in senzatii. Drept urmare, cu cat o saltea are o compozitie mai complexa din punct de vedere structural, cu atat acesta este mai de calitate.

Alegerea saltelei potrivite poate schimba intr-un mod pozitiv felul in care dormim si vitalitatea pe care o avem a doua zi. Nici pozitia corpului nu este deloc de neglijat.

Daca in timpul somnului nu pastram o pozitie fiziologica, pe termen lung riscam sa dezvoltam sau sa agravam diverse afectiuni ale coloanei vertebrale. De aceea, in alegerea unei saltele este important sa ne asiguram ca aceasta ofera suportul corespunzator coloanei vertebrale.

O saltea formata dintr-un strat principal de arcuri cu un coeficient de elasticitate mediu, deasupra careia se adauga un strat secundar de arcuri cu un coeficient de elasticitate mare, va spori confortul in interactiunea cu corpul uman.

Materialele naturale folosite trebuie sa permita o buna circulatie a aerului si eliminarea totala a umiditatii corporale.

Ce trebuie sa evitam, atunci cand investim intr-un dormitor?

In mod normal, dormitorul are o componenta functionala si una de design. Daca uneori se pune mult mai mult accentul pe design, in cazul dormitorului, latura functionala devine prioritara, iar designul contribuie doar la obtinerea unei placeri vizuale.

Salteaua, compartimentarea dressing-ului, precum si elementele care interactioneaza fizic cu corpul uman, cum ar fi covorul pe care calci atunci cand cobori din pat, sunt investitii care nu vor fi regretate.

Ce ar trebui evitat in privinta achizitiilor pentru dormitor sunt asternuturile, pernele si pilotele din materiale sintetice.

Pielea poate suferi diverse alergii din cauza proceselor chimice la care sunt supuse aceste materiale, asadar sunt indicate produsele create din materiale naturale, precum matasea, casmirul sau bumbacul.

Ce fel de perne recomandati, de asemenea, pentru coloana?

Fiecare dintre noi este diferit. Daca electrocasnicele sunt pot fi cumparate online, pernele, la fel ca si saltelele, sunt elemente ce trebuie testate, in ideea achizitionarii produsului optim.

Pernele au densitati diferite si sunt facute din materiale naturale sau artificiale (pentru ca unele persoane sunt alergice la puf).

De asemenea, pernele sunt elemente aditionale care ajuta coloana sa se odihneasca in pozitia ei naturala.

Prin partea superioara a coloanei coboara intreaga retea de nervi responsabili de majoritatea functiilor corpului.

In cazul in care pozitia capului nu este corecta, se exercita o presiune asupra acestor nervi, ce rezulta in amorteala si senzatii de disconfort, intoarceri repetate de pe o parte pe alta si treziri succesive, toate aceste aspecte fiind cele care impacteaza si scad calitatea somnului.

Exista anumite pozitii in care se spune ca "dormim corect" din punctul de vedere al unui fizioterapeut?

Pozitia corecta pentru un somn odihnitor este o pozitie ce trebuie sa se apropie cat mai mult de pozitia fiziologica a corpului, ce va trebui sa respecte mai ales anatomia coloanei vertebrale.

Avem tendinta de a dormi in pozitii vicioase, pozitii care sunt o continuare a posturilor incorecte avute in timpul zilei.

De aceea, rolul saltelei este primordial in a veni sa contracareze tulburarile musculare si a reda postura corecta in dimineata urmatoare.

Insa mult mai important este cum ne ridicam din pat pentru a nu provoca leziuni la nivelul coloanei vertebrale. Acest gest va fi realizat prin ridicarea pe o parte cu ajutorul mainilor si nu din forta muschilor coloanei vertebrale.

Ce sfaturi aveti pentru un somn odihnitor?

Un somn de calitate inseamna un somn odihnitor. De aceea, trebuie sa acordam o atentie sporita dormitorului nostru si produselor pe care le regasim in aceasta camera.

In plus, durata somnului este foarte importanta.

Aceasta trebuie sa fie de minim 6 - 7 ore, insa nicio durata mai mare de 10 ore nu va crea odihna dorita.

Somnul trebuie realizat in liniste totala, fara televizor aprins sau radio mergand in surdina. Recomand ca la nivelul capului sa nu exista electrocasnice sau telefoane mobile deoarece campul magnetic poate interfera cu activitatea cerebrala.

Despre Noctooorne

Noctooorne (str. Frederic Chopin, nr 10-12) este un brand dedicat saltelelor, textilelor specifice spatiului de dormit, dar si spatiilor inconjuratoare. Oferind o experienta unica in ceea ce priveste spatiul pentru dormit, ridica somnul, confortul si rasfatul personal la nivel de cult.

Produsele brand-ului transforma senzorialul intr-o stare de spirit ce ofera un sentiment de satisfactie profunda. Noctooorne (www.noctooorne.com) este singurul brand-umbrela care ofera solutii complete pentru dormitor, lucrand cu brand-uri internationale renumite, care au o experienta dovedita in productia si manufacturarea saltelelor si altor produse specifice spatiului de dormit.

Cu o atentie deosebita pentru detalii, Noctooorne alege produse care folosesc in principal materiale naturale, de la brand-uri internationale deja faimoase in industria mobilierului pentru dormitor. De la king size, queen size, saltele pentru copii sau bebelusi pana la pijamale si cearceafuri care iti complimenteaza pielea, Noctooorne este sursa principala unde poti gasi toate aceste produse, la cele mai inalte standarde.

Despre Terapie pentru Miscare

Terapie pentru Miscare este un studio de recuperare medicala ce abordeaza integrativ problemele pacientului prin utilizarea unor practici moderne precum: terapia Schroth, masajul, fizioterapia, stimularea electrica functionala, drenajul limfatic, kinetoterapia, terapia manuala, osteopatia, kinesiotapingul, reeducarea posturala, crioterapia, terapia Vojta si reeducarea uroperineala.

#sfaturi fizioterapeut saltele, #saltele Noctoorne, #Bogdan Goga fizioterapeut , #stiri Terapia