Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Kaletra, tratamentul cotra HIV/SIDA isi schimba compozitia, dar nu si numele

Kaletra, tratamentul cotra HIV/SIDA isi schimba compozitia, dar nu si numele

Tratamentul contra HIV/SIDA al companiei Abbott Labroatories, care a fost lansat duminica, isi pastreaza denumirea Kaletra, insa pe piata este comercializat sub forma de comprimat filmat, cu o formula imbunatatita, inlocuind vechiul medicament sub forma de gel.

Compania Abbott a anuntat duminica, lansarea medicamentului Kaletra comprimat (lopinavir/ritonavir), indicat in tratamentul infectiei cu HIV-1 (virusul imunodeficientei umane). Kaletra este o noua forma a unui medicament sub forma de gel, folosit deja in schemele de tratare a HIV/SIDA. Compania producatoare a decis sa pastreze numele medicamentului, care contine aceeasi substanta activa, si sa lanseze varianta acestuia sub fora de comprimate filmate. Noul Kaletra a fost aprobata pe 30 octombrie de Agentia Nationala a Medicamentului.

"Medicamentele comprimate pe care le vom folosi in tratamentul antiretroviral va simplifica considerabil viata pacientilor HIV-pozitivi, pastrand aceeasi eficienta indelungata a vechiului medicament Kaletra gel", a declarat profesorul Adrian Streinu Cercel. Potrivit lui Adrian Streinu Cercel, noul Kaletra comprimat inseamna mai putine comprimate, dar aceeasi cantitate de substanta activa dispersata in organism intr-un mod lent si constant datorita unei tehnologii inovatoare preluata din industria alimentara care a permis realizarea medicamentului sub forma de capsule care nu mai trebuie tinute de catre pacienti in frigider pentru a-si pastra proprietatile curative.

Noua forma farmaceutica Kaletra simplifica tratamentul HIV/SIDA dar garanteaza aceeasi eficienta cu cea vechiului medicament. Pacientii iau doar patru tablete pe zi, spre deosebire de sase capsule gel, cate trebuiau sa ia inainte. O singura tableta Kaletra este acum compusa din 200 mg lopinavir si 50 mg ritonavir, spre deosebire de cele 133,3 mg lopinavir si 33,3 mg ritonavir din capsulele moi.

In plus, forma comprimata a medicamentului Kaletra nu impune restrictii alimentare, si isi pastreaza eficienta indiferent daca pacientul a mancat sau nu inainte de administrare. Comprimatele nu necesita refrigerare, iar acest lucru ofera un confort in plus pacientilor.

"Suntem foarte bucurosi ca am putut sa oferim pacientilor seropozitivi din Romania noua forma farmaceutica Kaletra comprimat, care este mult mai convenabila", a declarat Dr. Ovidiu Popescu, Director Regional pentru Europa Centrala si Israel.

Capsulele moi Kaletra vor fi inlocuite treptat in tratamentul gratuit al HIV/SIDA din programul national pentru HIV/SIDA al Ministerul Sanatatii. Pacientii trebuie sa termine capsulele pe care le detin inainte de a incepe un nou tratament, sa nu ia niciodata Kaletra tablete in combinatie cu capsulele moi si sa urmeze cu rigurozitate indicatiile prospectului produsului.

Nici produsul capsule moi Kaletra si nici cel comprimat nu va putea fi folosit pentru copii mai mici de doi ani, a precizat profesorul Adrian Streinu-Cercel. Potrivit acestuia, pentru copii sub doi ani, exista un tratament echivalent Kaletra, sub forma de ser.

Compania Abbott, producatorul Kaletra a realizat in 1985 primul test omologat pentru detectarea anticorpilor HIV din sange, iar in prezent este lider in diagnosticarea HIV. "Abbott este deschizator de drumuri in cercetarea fundamentala a virusului HIV, precum si in furnizarea de date inovatoare in privinta dinamicii virale si a rezistentei la terapia HIV, a agentilor antiretrovirali si a prevenirii transmiterii virusului de la mama la copil. " a completat direcotrul Popescu.

Testele retrovirale si de hepatita ale companiei sunt folosite la verificarea a peste 50% din sangele donat in toata lumea. Cu Kaletra, Abbott a realizat doi inhibitori de proteaza si ofera produse nutritionale care acopera nevoile unice de dieta ale sutelor de mii de oameni infectati cu HIV.

Abbott si Fundatia Abbott investesc 100 de milioane de dolari in tarile in curs de dezvoltare pentru imbunatatirea testelor HIV, a tratamentelor si a serviciilor adresate oamenilor afectati de HIV/SIDA. Potrofoliul Abbottt contine produse utile in tratamente din domeniul cardiovascular, reumatologie, obezitate, anestezie. Abbott are peste 65.000 de angajati din 130 de tari.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4867 ori