Cum ne "tratam" de scumpele medicamente de import? Vezi ce se fabrica in tara

Vineri, 20 Mai 2011, ora 17:18
3065 citiri
Cum ne "tratam" de scumpele medicamente de import? Vezi ce se fabrica in tara

Orasul Nadlac va deveni un nou punct de pe harta producatorilor de medicamente din Romania. O companie italiana a anuntat ca va investi 50 de milioane de euro intr-o fabrica din localitatea aradeana. Mari companii din domeniu au deja 13 fabrici la noi in tara.

Conform autoritatilor din orasul Nadlac, in viitoarea fabrica vor lucra aproximativ 500 de persoane, unitatea urmand a fi construita pe un teren de 3,5 hectare. Se pare ca lucrarile de constructie vor incepe in acest an, iar in 2012 vor fi produse primele medicamente "made in Nadlac".

Compania are sediul in orasul italian Brescia si apartine oamenilor de afaceri Ricardo Butano si Mariano Dinacio.

Fabrica italiana se va alatura celor 13 fabrici detinute deja in Romania de producatori precum: Labormed, Actavis, Biofarm, Zentiva, Magistra, Europharm, Hemopharm, Polisano, Sandoz, Atibiotice, Helcor, Terapia-Ranbaxy si Gedeon-Richer.

Dintre acestea, opt companii sunt membre ale APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania). Acestea au creat 7.500 de locuri de munca, dupa ce, in 2010, au fost restructurate 500 de posturi.

Cum arata cele mai importante fabrici

Una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din Romania este cea detinuta de Terapia-Ranbaxy la Cluj-Napoca, cel mai mare producator de generice din tara dupa cifra de afaceri.

Cum era de asteptat, punctul de productie cel mai fierbinte este Bucurestiul. Aici a fost deschisa in 2007 fabrica Labormed. Investitia a fost de 19 milioane de euro si a reprezentat prima investitie de tip greenfield din tara in acest domeniu. Unitatea functioneaza pe o suprafata de 10.000 mp, o treime din aceasta fiind destinata depozitarii si productiei. In prezent, fabrica Labormed are 230 de angajati, aici producandu-se 60 de milioane unitati de medicamente anual.

Din cele 216 tipuri de medicamente care ies pe poarta fabricii Labormed, 162 ajung in farmaciile din Romania, iar restul sunt destinate exportului. Medicamentul vedeta al fabricii este Prostacare, destinat afectiunilor urologice.

Tot in Capitala functioneaza si fabrica Sanofi-Aventis Zentiva. Aici se produc peste o suta de milioane de unitati, ceea ce echivaleaza cu peste doua miliarde de tablete anual. 70% din volumul de medicamente al companiei vandut in Romania este fabricat in aceasta unitate.

O alta fabrica din Bucuresti este Sindan-Pharma, achizitionata recent de Actavis. Aici lucreaza peste 150 de specialisti din domeniul farmaceutic care produc tratamente destinate afectiunilor oncologice. 40% din productie este destinata pietei locale.

In restul tarii, cele mai importante fabrici sunt detinute de Antibiotice la Iasi, Terapia la Cluj-Napoca si Europharm-GSK la Brasov. La Targul-Mures functioneaza doua unitati de productie, a Sandoz si Gedeon-Richter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#antibiotice, #fabrica medicamente, #farmacii, #labormed, #medicamente, #piata farma, #productie medicamente, #productie romania, #sanofi, #sistem sanatate, #terapia ranbaxy, #zentiva , #stiri Terapia