BATRANETEA, INVINSA: se naste primul om care traieste 1.000 de ani

Marti, 05 Iulie 2011, ora 00:41
8021 citiri
BATRANETEA, INVINSA: se naste primul om care traieste 1.000 de ani

Daca previziunile lui Aubrey de Grey sunt corecte, prima persoana care va atinge varsta de 150 de ani s-a nascut deja. Prima persoana care sa atinga 1.000 de ani se va naste in urmatoarele doua decenii. 

Geriatrician si sef la un centru de cercetare a longevitatii, de Grey crede ca doctorii vor avea in curand toate instrumentele necesare pentru tratarea efectelor imbatranirii.

"Avem sanse 50-50 sa putem trata aceste efecte in urmatorii 25 de ani", a spus de Grey intr-un interviu citat de MSNBC.

Potrivit acestuia, medicina va putea controla efectele imbatranirii oamenilor la fel cum tine sub control bolile infectioase, astazi.

In curand, oamenii se vor duce la medicul de familie pentru "lucrari de mentenanta", care vor include terapii cu gene, cu celule stem, stimularea sistemului imunitar si o gama de alte tehnici medicale care sa-i tina pe oameni in forma maxima.

In opinia specialistului in geriatrie, imbatranirea nu este altceva decat destramarea celulelor din intregul corp.

Provocarea

Cu cat va creste speranta de viata in viitorul apropiat este inca subiect de dezbatere, insa trendul este unul clar.

In fiecare an pe care il parcurgem, se adauga 3 luni la speranta de viata. Pana in 2030, pe Pamant vor fi peste un milion de oameni cu varste ce depasesc 100 de ani.

Pana acum, cea mai inaintata varsta pe care a atins-o un om a fost 122 de ani.

Numai 44.000 de oameni puteau sa se laude ca au depasit varsta de 100 de ani, in 2010. Si totusi, unii cercetatori spun ca marirea perioadei de viata ar putea suferi o stagnare, din cauza unei epidemii a obezitatii care ataca acum statele bogate.

In 2005, MIT a oferit 20.000 de dolari oricui ar putea dovedi ca De Grey "greseste atat de mult incat nu exista loc de dezbateri".

Premiul nu a fost castigat.

Terapia cu celule

Pentru unii, gandul ca vor trai cateva sute de ani nu este neaparat atragator, pe de o parte, sau poate genera imaginea unor oameni batrani si bolnavi, prea slabiti pentru a se integra in societate, pe de alta.

Cercetatorul spune ca nu pentru asta lucreaza. Indepartarea pericolului impus de bolile mortale asupra oamenilor batrani este principalul tel.

"Scopul nu este sa ii tii pe oameni in viata, intr-o stare de sanatate proasta", a afirmat de Grey pentru Reuters.

"Vrem sa ii impiedicam pe oameni sa se imbolnaveasca, ca urmare a inaintarii in varsta. Terapiile la care lucram vor creste perioada de viata, ca o consecinta a faptului ca vor oferi o mai buna sanatate".

In opinia lui de Grey, exista sapte categorii de daune pentru care este nevoie de tehnici de tratament.

Pentru unele, stiinta este inca la inceput. Pentru altele insa, tratamentul este posibil.

"Terapia cu celule stem reprezinta o parte importanta din acest proces. Este construita sa refaca orice deteriorare si este deja in teste pe oameni", a spus acesta.

Fara limita de varsta

Bolile cardiovasculare provoaca cele mai multe decese, la batranete, potrivit lui de Grey.

Desi lumea medicala mai are multe de invatat, directia in care se indreapta este cea buna. Bolile de inima care provoaca infarctul sunt rezultate ale acumularii de celule numite "gunoi molecular", pe care corpul nostru nu-l poate descompune sau elimina, spune de Grey.

Acesta lucreaza, alaturi de colegii lui, la identificarea enzimelor la alte specii care pot descompune acest "gunoi" si care pot curata celulele.

"Daca am putea face acest lucru in cazurile in care colesterolul se acumuleaza in celulele de pe peretele arterial, am face un pas important in vindecarea bolilor cardiovasculare".

Pana la urma, spune de Grey, scopul nu este sa calculezi cat de mult a trait un om, de la nasterea sa.

"Scopul intretinerii este ca sistemul sa poata functiona la nesfarsit". 

#batranete, #doctor, #imbatranire, #sanatate, #terapie celule stem, #tratare efecte imbatranire, #viata , #stiri Terapia