Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avansul pietei globale de medicamente se va reduce in 2007

Avansul pietei globale de medicamente se va reduce in 2007
Piata farmaceutica globala va inregistra, anul viitor, o crestere cu 5-6% pana la 685 miliarde dolari, nivel inferior evolutiei din 2006, evolutie determinata de dinamica economica, politica, structurala si de sanatate in schimbare, potrivit unui studiu al companiei de cercetare IMS Health.Rata de crestere de anul acesta va fi de pana la 7%, estimeaza analistii IMS Health.
"In 2007, piata inca va cunoaste schimbari care sunt in stransa legatura cu realitatile economice, in care cresterea va trece de la pietele mature la cele emergente. Lansarea de noi produse nu va tine pasul cu pierderea patentelor unor medicamente inovatoare existente. Un rol important il vor juca produsele de nisa, iar autoritatile si consumatorii vor acorda o atentie mai mare factorilor de risc si beneficiilor produselor farmaceutice", a declarat Murray Aitken, vicepresedinte senior pentru strategie corporatista la IMS.

Din punct de vedere geografic, balanta va continua sa se incline dinspre Statele Unite ale Americii (SUA), in prezent cea mai mare piata, spre statele emergente, unde accesul la tratamente se extinde si unde se inregistreaza o cerere mare pentru terapii asociate cu bolile cronice, specifice tarilor dezvoltate.

Pietele emergente reprezinta 17% din valoarea globala, dar anul viitor este estimata o contributie de 30%. SUA va reprezenta circa 36% din total in 2007, comparativ cu ponderea de 54% detinuta in ultimii cinci ani.

Anul viitor, pentru SUA este preconizat un avans de 4-5%, comparativ cu nivelul de 6-7% din acest an.

Totodata, primele cinci piete din Europa (Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Spania) vor avea o crestere cumulata de 3-4%, in coborare de la 5% in acest an.

Desi aceste state se confrunta cu o cerere mare de medicamente din partea populatiei in varsta, cresterea pietei este afectata de masurile autoritatilor pentru reducerea cheltuielilor de sanatate si stimularea consumului de medicamente generice, de trei-patru ori mai ieftine decat cele originale.

Cea mai mare crestere, de peste 10%, va fi inregistrata de pietele emergente, segment care include state precum China, India, Brazilia si Turcia, evolutie bazata pe extinderea accesului la medicamente si majorarea fondurilor alocate pentru sanatate.

Si piata japoneza va avea o evolutie pozitiva, fiind estimat un avans de pana la 6%, comparativ cu 1-2% in 2006.

Numarul produselor care vor fi lansate anul viitor se va situa intre 25 si 35 noi molecule, comparativ cu cele 30 de lansari anticipate pentru 2006.

Totusi, cresterea accentului pus pe dezvoltarea de produse pentru segmentele de nisa si tratamente initiate de specialisti, care vor genera vanzari de un miliard de dolari intr-un timp mai lung, inseamna ca noile produse vor avea o pondere mai mica in avansul pietei decat in alti ani.

Lansarile de noi produse nu vor putea tine pasul cu preconizata pierdere a patentelor la multe dintre medicamentele inovatoare existente. Dupa un an 2006 in care au expirat multe patente, anul viitor vor fi afectate de acest proces arii terapeutice precum antipsihoticele. Mai mult, patrunderea genericelor pe piata este mai agresiva ca niciodata.

Astfel, vanzarile globale de medicamente generice vor cunoaste un avans de 13 - 14%, aceeasi rata de crestere fiind estimata si pentru produsele biotehnologice.

In ceea ce priveste numarul blockbusterelor (medicamente cu vanzari peste un miliard de dolari - n.r.) de pe piata, acesta va creste de la 94 in 2005 la 112 anul viitor, potentialul venind din partea produselor pentru schizofrenie, depresie si diabet.

Segmentele care se vor mentine in topul vanzarilor sunt cele de medicamente oncologice, cu 40-45 miliarde dolari, si cele de reducere a lipidelor din sange, 30-33 miliarde dolari.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 810 ori