10 moduri prin care iti poti reduce nivelul de stres

Marti, 26 Mai 2009, ora 09:07
1857 citiri
10 moduri prin care iti poti reduce nivelul de stres

Locul de munca poate fi un loc stresant, oriunde ti-ai castiga existenta, fie ca este vorba de un birou, o fabrica sau o scoala. O anumita doza de stres este benefica, te poate motiva si te poate face mai puternic. Prea mult stres este daunator, atat organismului, cat si psihicului. Te determina sa fii irational si poate, la propriu, sa te ucida. Din fericire, exista lucruri exacte pe care le poti face pentru a reduce nivelul de stres la locul de munca si pentru a-i face fata mai usor.

1.    Imbunatateste-ti managementul timpului si abilitatile de organizare

Printre multele lucruri pe care le poti face in acest domeniu, unul nelipsit este realizarea unei liste cu ce ai de facut, sa inveti sa spui “nu”, sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie si sa incetezi sa-ti mai stabilesti obiective nerealiste pentru tine insuti.

2.    Relaxeaza-te si respira adanc

Fie ca te simti coplesit de o cantitate prea mare de munca sau de munca pe care o ai de facut in mod obisnuit, fie ca exista cineva care te preseaza permanent, unul dintre cele mai bune sfaturi ale expertilor este “sa respiri pe nas”. Te vei linisti automat daca procedezi asa, pentru ca vei fi concentrat pe respiratie si nu te vei mai enerva atat de tare. Organismul tau nu poate mentine acelasi nivel de energie fara acea cantitate in plus de oxigen pe care o obtii prin respiratia pe gura, scrie management.about.com.

3.    Ia mai multe pauze de la lucru

Chiar si o pauza de 5 minute te va ajuta. Indeparteaza-te de biroul tau. Fa o plimbare – afara e mai bine, insa poti sa urci si 2 etaje pe scari. Exercitiul fizic, in general, te va ajuta sa reduci nivelul de stres din viata de zi cu zi, astfel incat vei putea sa te simti mai relaxat si la birou.

4.    Relaxeaza-te

Zambeste mai mult. Cu totii stim ca rasul combate stresul. Vei fi uimit de cat de placuti pot fi cei din jurul tau daca faci un mic efort sa fii si tu mai vesel.

5.    Invata sa asculti mai bine

In loc sa te superi cand altii nu sunt de acord cu tine, asculta in mod activ si gaseste zonele de intelegere. Fii asertiv si sustine-ti punctul de vedere, dar nu fi rigid.

6.    Ajusteaza-ti mediul

Fa orice ajustari necesare pentru a avea parte de mai multa luminozitate, pentru ca temperatura sa fie convenabila, nivelul de zgomot sa nu fie prea ridicat. De asemenea, gandeste-te si la alti factori controlabili pe care ii poti schimba la locul de munca.

7.    Nu face din tantar armasar

Da-ti seama ca sunt unele lucruri pentru care nu merita sa te preocupi si ca exista alte lucruri pe care pur si simpluy nu le poti schimba. Nu-ti pierde vremea stresandu-te in astfel de conditii.

8.    Dormi mai mult

Acesta este inca un lucru pe care il poti face pentru a reduce stresul per total si care iti va aduce si beneficii la locul de munca. In afara reducerii stresului, somnul iti va creste nivelul de energie si capacitatea de concentrare.

9.    Gaseste-ti un mentor

Daca nu un mentor, macar un prieten. Cand ai cu cine sa vorbesti, automat te vei relaxa mai usor si mai repede.

10.    Petrece mai mult timp in preajma oamenilor optimisti

Negativistii te vor trage la nivelul lor. Alege sa lucrezi cu oameni care au mereu o atitudine pozitiva.

Invata care sunt diferentele dintre stresul acut, stresul episodic si stresul cronic, cum sa recunosti stresul si cum sa-i faci fata, citind Stresul poate ucide.

Managementul stresului poate fi complicat si debusolant, pentru ca exista diferite tipuri de stres – stresul acut, stresul episodic si stresul cronic – fiecare cu propriile caracteristici, simptome, durata si abordare.

Stresul acut apare in viata tuturor, este usor de gestionat si, daca stii cum sa il stapanesti, poate disparea la fel de repede pe cat a aparut.

Stresul cronic poate ucide prin intermediul suicidului, violentei, infarctului miocardic si, poate, sustin unii cercetatori, chiar cancer. Oamenii sunt epuizati de stresul cronic, pana se prabusesc atat fizic, cat si psihic. Deoarece resursele fizice si psihice sunt epuizate prin actiunea de durata a stresului, simptomele stresului cronic sunt dificil de tratat si pot necesita atat tratament medical extensiv, cat si terapie comportamentala si management al stresului.

#cariera, #job, #sanatate, #stres , #stiri Terapia