Tariceanu spune ca este nevoie de avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a patru ministri

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 11:30
1090 citiri
Tariceanu spune ca este nevoie de avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a patru ministri

Premierul Tariceanu considera ca Parlamentul trebuie sa dea aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor patru ministri care sunt si parlamentari, argumentand ca Legislativul da vot de incredere Guvernului, la investire, iar controlul asupra Executivului revine, de asemenea, Parlamentului.

"Premierul Tariceanu considera ca este nevoie de avizul Parlamentului pentru ca membrii Guvernului sunt investiti in urma acordarii increderii Parlamentului, iar controlul Guvernului revine tot Parlamentului. Acest lucru deriva din principiul fundamental al democratiei parlamentare, echilibrului si controlului reciproc al puterilor", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Discutiile pe aceasta tema au fost deschise chiar de catre Ministerul Justitiei, care, potrivit reprezentantilor conducerii celor doua Camere ale Legislativului, a trimis, prin intermediul secretarului de stat Gheorghe Mocuta, o scrisoare prin care cerea si punctul de vedere al forului legiuitor in problema celor patru ministri care detin si calitatea de senator sau deputat si care figureaza pe lista celor opt demnitari impotriva carora s-a cerut si avizat de catre presedintele Traian Basescu inceperea urmaririi penale. Cei vizati sunt senatorii Paul Pacuraru (PNL) si Codrut seres (PC) si deputatii PSD Miron Mitrea si Adrian Nastase.

Scrisoarea MJ catre Parlament a fost trimisa luni inainte ca ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, sa decida trimiterea avizelor de incepere a urmaririi penale a celor opt catre Parchet. Melescanu a anuntat ca a trimis marti procurorilor actele pentru anchetarea celor opt ministri, dar ca isi declina orice responsabilitate in cauza, dupa ce, cu o zi in urma, Traian Basescu l-a avertizat ca savarseste un abuz refuzand sa trimita parchetului avizele.

Purtatorului de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a confirmat pentru NewsIn ca Ministerul Justitiei a solicitat, in urma cu doua zile, printr-un document semnat de secretarul de stat Gheorghe Mocuta, un punct de vedere daca se considera ca aceasta camera trebuie sa se implice in cazul inceperii urmaririi penale a senatorilor.

La aceasta cerere, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a raspuns printr-o referire la cazul Paul Pacuraru, care solicitase deja un punct de vedere asemanator inca de anul trecut. Astfel, asupra propunerii de incepere a urmaririi penale a unui senator trebuie sa se pronunte Senatul, opinie care a fost exprimata in cadrul Biroului Permanent din decembrie, pe baza legii 115/1999 si a pozitiei comisiei juridice, care a analizat cererea lui Pacuraru si a propus conducerii Senatului sa ceara documentele de la DNA. Cererea catre DNA a fost deja inaintata de Senat, pentru Paul Pacuraru, din 8 ianuarie.

Vacaroiu si-a fundamentat raspunsul catre Ministerul Justitiei pe legea 115/1999 - "ministrul justitiei, constatand ca sesizarea este intemeiata, va inainta intregul dosar la comisia juridica a Senatului, daca membrul Guvernului in cauza este senator".

Cat priveste Camera Deputatilor, vicepresedintele acestei institutii, peremistul Lucian Bolcas, a precizat si el, pentru NewsIn, ca Parlamentul a raspuns la solicitarea MJ prin aceea ca Parlamentul trebuie sa se implice in avizarea ministrilor parlamentari si a comentat ca, in legatura cu situatia dosarelor ministrilor care sunt si parlamentari, se pronunta plenul, dupa ce comisia juridica "examineaza situatia". Vicepresedintele Camerei Deputatilor a precizat ca ministrul justitiei ar fi trebuit sa trimita dosarele direct la Parlament, dar cum Teodor Melescanu le-a inaintat deja Parchetului, cele doua camere vor trebui sa se adreseze procurorului-general.

"Acest aviz al camerelor este solicitat de Constitutie", a precizat Bolcas, intrebat despre baza legala a demersului. Bolcas s-a referit la art. 109, alin 2. din Constitutie, referitor la raspunderea ministeriala a membrilor Guvernului. "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine inaltei Curti de Casatie si Justitie" precizeaza articolul 109, alin.2. Bolcas a invocat si regulamentul Camerei Deputatilor, la sectiunea a 7-a, unde se precizeaza ca, in cadrul procedurii privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului, acest for are dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului, iar dezbaterea acestei cereri se efectueaza pe baza raportului intocmit fie de o comisie permanenta, fie de o comisie speciala de ancheta constituita in acest scop.

In vreme ce parlamentarii invoca texte din Constitutie si din regulamentul intern, neglijand decizia CCR care a dus la eliminarea din legea raspunderii ministeriale a unor prevederi procedurale, procurorii raspund Parlamentului facand trimitere tocmai la acest aspect.

Astfel, in replica la punctul de vedere formulat de conducerea Camerei Deputatilor si Senatului, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a precizat ca, din punctul de vedere al procurorilor, in afara avizului acordat de seful statului nu mai este nevoie si de un aviz din partea Parlamentului, in cazul ministrilor care sunt si senatori sau deputati.

"Singurul text in care se prevedea ca, in cazul ministrilor parlamentari, cererea presedintelui se trimite Camerei din care face parte acel ministru era in art. 16 alin. 7 sau 11 (n.n din Legea privind raspunderea ministeriala) si a fost declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala, prin decizia din noiembrie 2007. Prin urmare, in acest moment, nu avem absolut niciun text care spune ca o data ce afost formulata o cerere de catre peresedintele Romaniei pentru un ministru, parlamentar sau nu, trebuie sa mearga la Parlament", a declarat Morar, referindu-se la decizia Curtii Constitutionale prin care mai multe articole din legea raspunderii ministeriale, privind comisia de anchetare de la Cotroceni, au fost declarate ca fiind contrare legi fundamenatale.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.