Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sergiu Andon: Ministrul Melescanu nu procedeaza corect din punct de vedere juridic

Sergiu Andon: Ministrul Melescanu nu procedeaza corect din punct de vedere juridic

Presedintele comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon considera ca ministrul interimar al justitiei nu a procedat corect refuzand sa trimita procurorilor avizele privind anchetarea celor opt ministri, prevalandu-se de "chichite" de interpretare ad-literam a textelor de lege.

"Din punct de vedere juridic ministrul interimar nu procedeaza corect", a declarat, luni, la Realitatea Tv, juristul Sergiu Andon, comentand demersul ministrului interimar al justitiei Teodor Melescanu. in opinia sa, cea mai buna solutie ar fi fost aceea ca ministrul interimar al justitiei sa trimita avizele la parchet, cu amendamentul ca se disociaza de demersul presedintelui de a aproba inceperea urmaririi penale a celor opt fosti si actuali demnitari, pe motive de procedura. "Daca as fi ministrul justitiei, as face o adresa catre DNA sau unitatile de parchet vizate de dosarele respective, cat si o adresa pentru fiecare dosar, si as spune <<Prin adresa cutare a presedintiei se transmite avizul de incepere a urmaririi penale in cazurile cutare si cutare. Va anexam avizul presedintiei si precizam ca din punctul de vedere al conducerii ministerului el trebuia insotit de asta si de asta>>, a comentat presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor.

El a adaugat ca in felul acesta dosarele si-ar putea urma cursul in justitiei, urmand ca, in paralel cu inceperea urmaririi penale, sa se clarifice aceste "chichite" de interpretare ad-literam a unor texte de lege nesemnificative pentru mersul justitiei si pentru separatia puterilor in stat.

Andon a catalogat conflictul dintre Ministerul Justitei si Presedintie drept artificial, cauzat de interpretarea literala a unor legi si menit sa blocheze justitia. "Sa nu uitam ca ceea ce are dreptul sa ceara presedintele este inceperea urmaririi penale, cu alte cuvinte este vorba despre un dosar inca neformat. Pot exista cercetari premergatoare mai bogate, (...) dar in niciun caz nu este vorba de un dosar format din care sa se desprinda o concluzie privind vinovatia. Asadar conflictul este artificial. Pe de alta parte nicio prevedere juridica nu poate fi interpretata astfel incat sa duca la obstructionarea justitiei. Aici e clar ca ne aflam in fata unei incetiniri a mersului justitiei si atunci interpretarea literala a unor texte din legea raspunderii ministriale este nefericita", a explicat Sergiu Andon.

Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a fost acuzat de abuz in serviciu de catre liderii PD-L si chiar de presedintele Traian Basescu care l-a avertizat asupra acestui fapt si i-a cerut sa respecte legea, dupa ce Melescanu a refuzat, sambata, pentru a doua oara, sa trimita la Parchet avizele privind inceperea urmarii penale a celor opt fosti si actuali ministri, returnand documentele la Palatul Cotroceni. Sustinut de PNL, Melescanu a invocat prevederi din legea raspunderii ministeriale si a sustinut ca avizele trebuie insotite de dosarul cauzei, iar grija sa, in calitate de ministru interimar al justitiei, este aceea de a se asigura ca dosarele nu vor fi blocate in instanta tocmai din cauza unor vicii de procedura. in replica, seful statului l- acuzat ca minte atunci cand interpreteaza legea si i-a atras atentia ca nici presedintele, nici ministrul justitiei, nici macar procurorii sefi nu au acces la dosarul cauzei instrumentat de procurorul de caz.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1075 ori