Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Problema din relatiile cu Romania este una de perceptie

Problema din relatiile cu Romania este una de perceptie

Italia nu are in vedere expulzari in masa ale romanilor, dar nu pentru ca ar ceda presiunilor UE, ci pentru ca italienii sunt deplin constienti de importanta relatiei bilaterale cu Romania, a declarat pentru NewsIn presedintele patronatului oamenilor de afaceri italieni din Romania,Stefano Albarosa.Stefano Albarosa, presedintele patronatului oamenilor de afaceri italieni din Romania (Unimpresa), si director al grupului Cefin, garanteaza ca a primit asigurari din partea unor inalti reprezentanti ai Guvernului italian ca nu vor exista masuri de expulzare in masa impotriva romanilor. Aceasta "nu pentru ca exista o presiune din partea Uniunii Europene, ci pentru ca italienii sunt deplin constienti de importanta relatiei bilaterale cu Romania si pentru ca nu exista niciun motiv pentru ca acest lucru sa se intample", a precizat el. Mai mult, in numele comunitatii oamenilor de afaceri italieni din Romania, Albarosa a subliniat ca tensionarea relatiilor romano-italiene nu constituie o problema reala, ci una de perceptie, in acest sens fiind demarat si un sondaj romano-italian, care urmeaza sa cerceteze perceptiile reciproce ale celor doua popoare si sa elaboreze rapoarte regulate pentru a oferi o imagine reala si cuprinzatoare a situatiei.


"Pozitia noastra este ca, in esenta, nu exista o problema, exista numai o problema de perceptie. Nu e problema factuala", a punctat Stefano Albarosa, care a garantat ca "italienii nu planuiesc o expulzare in masa a romanilor". "Am fost asigurat de acest fapt de importanti reprezentanti ai Guvernului si ai ambasadei noastre. Nu veti vedea o expluzare in masa a romanilor din Italia, nu exista o baza reala si nu exista un motiv real", a declarat presedintele Unimpresa.


"Eu nu impartasesc pozitia comisarului Leonard Orban, care a spus ca intre cele doua tari 'ceva s-a rupt'. Spre deosebire de sfarsitul saptamanii trecute, cand a existat o escaladare a problemei in mass-media si in mediul politic, eu as spune ca astazi lucrurile par sa se normalizeze. Ca presedinte al Unimpresa si membru al comunitatii italiene de afaceri din Romania, nu pot decat sa sustin si sa impartasesc declaratiile facute de Frattini luni, prin care Romania a fost asigurata ca nu vor exista masuri de retaliere impotriva cetatenilor sai din Italia. Aceasta declaratie a evidentiat faptul ca daca exista o problema legata de criminalitate in Italia, atunci aceasta problema nu e legata de pasapoarte, de nationalitate, ci de criminalii in sine. Trebuie facuta o distinctie clara intre problema criminalitatii, care trebuie abordata intr-o maniera mai dura in Italia, si intre problema relatiei dintre cele doua tari", a declarat Albarosa, la o intalnire cu mai multi reprezentanti ai comunitatii italiene de afaceri.


Omul de afaceri italian a evidentiat faptul ca declaratiile lui Roberto Maroni, ministrul de interne, "care potrivit presei a fost responsabil pentru tensiunile de saptamana trecuta, au facut o diferentiere foarte clara si stricta intre etnia roma si romani si ca problema se poate identifica mai mult cu etnia roma, decat cu romanii in general". "Sa nu uitam ca exista si declaratii apreciative la adresa a sute de mii de romani care locuiesc si muncesc in Italia in mod onest si cinstit, cu permis de munca. De asemenea, in numele Unimpresa, care a fost deosebit de activa in a transmite satisfactia completa pe care o avem cu mediul de afaceri din Romania, trebuie subliniat ca relatia bilaterala dintre Italia si Romania este foarte valoroasa", a mai spus presedintele Unimpresa.


Albarosa a comentat doua aspecte fundametale ale consistentei relatii romano-italiene. "In primul rand, trebuie sa avem in vedere chestiunea migratiei. Italia si Romania reprezinta cel mai de succes model de migratie in masa si integrare a ultimilor 20 de ani. Cea mai mare comunitate de romani din afara granitelor se afla in Italia, iar cea mai mare comunitate de italieni de peste hotare se afla in Romania. Acest lucru a fost facut intr-un mod foarte linistit si firesc. Daca reusim sa nu ne concentram pe putinele exceptii violente, aduse in atentia opiniei publice de mass-media, atunci putem observa sute de mii de italieni si romani care se bucura unii de altii si care impartasesc relatii apropiate, de cel mai bun augur", a afirmat omul de afaceri.


Presedintele Unimpresa crede ca opinia publica nu este, in mod real, atat de radicala, nici in Italia si nici in Romania, precum este prezentata in presa. "Nu cred ca romanii sunt furiosi pe italieni, ca natiune, si cred ca nici in Italia nu veti gasi oameni care sa fie furiosi pe romani, ci doar oameni care sunt frustrati si furiosi in privinta criminalilor si a delincventilor. Daca urmariti relatarile din presa din ultimele zile veti observa ca nu exista nicio referire la romani, ca natiune, in contextul problematic, ci exista referiri la romi, pentru ca acestia sunt cei care sunt asociati cu problema criminalitatii", a explicat Albarosa.


Intrebat care este totusi esenta problemei - care, in ciuda aspectelor pozitive, exista -Albarosa a spus ca totul se reduce la problemele politice. "Problema securitatii a devenit centrala in ultima perioada a campaniei electorale din Italia, atat in ceea ce priveste alegerile locale - mai ales cele din Roma -, cat si alegerile legislative. Dezbaterile s-au axat mai ales pe capitala Italiei si pe regiunea nordica. Problematizarile au fost exagerate si s-a ajuns intr-un punct in care, pe buna dreptate, romanii au simtit nevoia sa reactioneze. De asemenea putem intelege unele declaratii - chiar daca au fost dure - ale ministrului apararii, Teodor Melescanu (care a anuntat ca PNL si-a mandatat europarlamentarii sa ceara demisia lui Frattini - n.r.). Consideram ca acesta este un mod natural de a reactiona si de a-ti apara mandria nationala. Daca avem capacitatea de a ne uita la padurea care creste si nu la copacul care cade, atunci, in fapt, relatiile romano-italiene sunt un model de succes de integrare in masa", a completat liderul oamenilor de afaceri italieni.


Italia este, potrivit lui Albarosa, in mod caracteristic, o tara de emigranti, care au avut de suferit pana sa se integreze in unele tari. "Nu gasesti niciun colt din aceasta lume unde sa nu existe o pizzerie. Milioane de italieni au emigrat in ultima perioada si daca ne aducem aminte de anii '60, '70, cu mai putin de o generatie in urma, atunci putem spune ca in Germania si Belgia a existat o situatie asemanatoare cu cea a romanilor, pentru italieni. Vorbim, ca si in cazul romanilor, de 400-500.000 de emigranti. Acea integrare a fost mult, mult, mult mai dureroasa decat cea a romanilor in Italia. Cred ca in Germania, pentru italieni a fost mai greu sa se integreze decat pentru turci", a spus Albarosa, incercand sa explice ca poporul italian intelege prin ce trebuie sa treaca imigrantii dornici de integrare intr-o noua comunitate.


Stefano Albarosa si Roberto Musneci, om de afaceri italian si membru al Unimpresa, au declarat ca incepand cu moartea Giovannei Reggiani, anul trecut, Unimpresa a incercat sa inteleaga ce trebuie sa faca pentru a aborda acest fenomen si pentru a putea contribui pozitiv la rezolvarea problemei. Rezultatul a fost un proiect numit ITRO care are la baza cooperarea dintre doua institute renumite, Universitatea din Milano si Institutul CURS din Romania. "Credem ca o analiza si o monitorizare de profunzime a oamenilor, a imigrantlor din ambele tari, a politicienilor, a presei, ar oferi o imagine mai clara a situatiei reale si ar contextualiza intreaga problema. Unimpresa este de parere ca ne confruntam cu o problema de perceptie", au subliniat cei doi oameni de afaceri, adaugand ca ITRO va asigura o monitorizare continua in cele doua tari si o raportare periodica


Musneci a precizat ca metodologia de sondare este foarte importanta. "Nu va fi prezentata viziunea unei singure parti, ci colaborarea dintre o institutie italiana si una romana", a declarat omul de afaceri.


"Comunitatea oamenilor de afaceri italieni este deosebit de incantata sa se afle in Romania si planuieste sa ramana aici" au declarat Albarosa si Musneci. Presedintele Unimpresa a trecut in revista dimesiunea schimburilor economice care au loc intre cele doua tari: "Fara a dori sa minimalizam gravitatea problemelor de siguranta din Italia, impartasim cu totul declaratia oficiala facuta acum cateva zile, ca dezbaterea nu are nicio legatura cu nationalitatea persoanelor si pe langa modelul de succes al integrarii dintre cele doua popoare - care pana la urma inseamna integrarea dintre doua culturi - trebuie sa nu uitam de comertul foarte intens si de succes dintre cele doua tari. Schimbul economic dintre Italia si Romania a trecut, in 2007, de 11,5 miliarde de euro, plasand Italia ca al doilea partener de comert al Romaniei la nivel mondial - dupa ce am fost primii timp de 11 ani, iar in privinta numarul companiilor care au capital italian partial sau total, exista peste 25.000 de astfel de companii, iar in Italia exista 16.000 de companii romanesti, deci exista aproape o simetrie. Dar orice tensiune este un element disturbator si pentru bune relatii de afaceri este nevoie de bune relatii intre oameni", a spus Albarosa.


In acelasi timp, Roberto Musneci a asigurat ca Unimpresa incearca sa comunice acest lucru si in Italia cu toate fortele sale. "Declaratia pentru presa din Italia, trimisa de Unimpresa Romania, ofera doua chestiuni: dimensiunea mare a schimbului economic, cu cifre noi, si pozitia noastra, ca autoritatile din ambele tari trebuie sa colaboreze pentru a tine mesajele sub control. Trebuie sa evitam interpretarile gresite. Mesajele noastre au contribuit la diferentierea, in presa din Italia, intre romi si romani. Problema sigurantei in Italia este o mare prioritate, independent de nationalitate, si nu poate fi ignorata pentru ca are impact asupra vietii de zi cu zi a oamenilor. Opinia publica din cele doua tari va deveni mai favorabila daca numarul demersurilor comune ale autoritatilor romane si italiene creste. Noi, oamenii de afaceri italieni, ne aflam in aceasta tara pentru ca ne ofera un mediu de afaceri si un mediu social potrivit pentru a ne desfasura activitatea. Interactionam de multi ani cu autoritatile romane pentru a imbunatati sistemul de munca, sistemul fiscal, politicile energetice, pentru a creste competitivitatea tarii prin experienta noastra. Nu putem fi deturnati de la acest obiectiv din cauza unor interpretari gresite lea unor accidente sociale dramatice", sustine Musneci.


Masurile pe care Maroni le-a propus si care urmeaza sa fie adoptate de Parlament trebuie abordate cu atentie, avertizeaza Musneci, explicand ca acestea au fost gandite mai ales pentru imigrantii nord-africani. "Provocarea pentru europeni si pentru poporul italian este modul prin care se va reusi integrarea celor care au fost imigranti ilegali inainte de 1 ianuarie 2007. Se vor lua masuri dure impotriva imigratiei ilegale, dar acestea nu se refera la niciun cetatean european", a mai spus omul de afaceri.


Sustinand ca tensiunile de care se vorbeste nu sunt reale, Albarosa a spus ca romanii nu ar ramane intr-o tara in care nu se simt bineveniti. "Nu cred ca sutele de mii de imigranti romani raman in continuare in Italia pentru ca sunt masochisti si ca cei peste 100.000 de italieni din Romania raman aici din masochism. Faptele vorbesc de la sine. Guvernatorul Mugur Isarescu a confirmat acum 4 luni, ca 43% din banii trimisi de romanii de peste hotare inapoi in Romania provind din Italia. Putem presupune ca 40% din romanii plecati din Romania se afla in Italia. Cred ca acesta este un fapt care dovedeste ca problema este una de perceptie si nu factuala", a spus presedintele Unimpresa.


"Daca ceea ce spune presa ar fi adevarat, ca exista tensiuni, ca romanii se tem, am vedea romanii stand la coada sa se intoarca inapoi in Romania. Dar nu asistam la asa ceva. Am vedea investitorii italieni fugind din Romania, dar nu se intampla asa ceva. Am petrecut intreg sfarsitul de saptamana trecut trimitand mesaje si scrisori deschise, prin canalele noastre, catre cel mai inalt nivel al Guvernului nostru si catre presa italiana si am fost foarte bucurosi sa vedem ca a existat o reactie. Daca saptamana trecuta ziarele faceau referire la romani, acum fac referire la romi. Nu vrem acum sa stigmatizam romii, dar macar localizam problema corect. Cred ca opinia publica din Italia este mult mai constienta acum de aceasta diferentiere", a continuat Albarosa.


Intrebati daca au simtit in ultima perioada vreo ostilitate din partea partenerilor de afaceri romani, reprezentantii Unimpresa au raspuns ca nu se pune problema de asa ceva. Totusi, Roberto Musneci a oferit o nuanta: "Nu am resimtit deocamdata nicio ostilitate, dar logica ne dicteaza ca daca mesajele nu sunt controlate si contextualizate si daca demersurile de ordine publica nu sunt facute prin colaborarea intre autoritatile romane si cele italiene, la un moment dat se va gasi cineva care sa intervina in mod negativ", a punctat italianul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 948 ori