Oferta SAAB: offset 100% pentru avioanele multirol si 10.000 joburi

Marti, 11 Mai 2010, ora 23:18
2748 citiri
Oferta SAAB: offset 100% pentru avioanele multirol si 10.000 joburi

Suedezii de la SAAB au venit in Parlament cu o oferta de 24 de avioane multirol care prevede offset de 100% si au promis crearea a 10.000 de locuri de munca in Romania, a declarat marti presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, potrivit Newsin.

"Este foarte clar ca MIG-urile 21 Lancer vor iesi din functiune in 2012-2013. In aceste conditii noi consideram ca Fortele Aeriene Romane trebuie sa fie dotate cu avioane. In ceea ce priveste relatia cu criza, depinde de contractul care se va face. Oferta de offset a companiei SAAB (producatorul avioanelor Gripen - n.r.) este de 100%.

Dansii promit si 10.000 de locuri de munca in plus in Romania, inclusiv cu montarea avioanelor aici, service si asa mai departe (...).

Este o sansa pentru relansarea economiei romanesti, nu trebuie sa ne gandim ca sunt bani aruncati", a spus Melescanu, la finalul intalnirii cu reprezentantii Guvernului Suediei si ai SAAB, prezenti marti in Parlament pentru a prezenta oferta Gripen pentru avioane multirol.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Suedia, Bo Waldermasson, a spus ca oferta SAAB este pentru 24 de avioane Gripen noi, care vor costa aproximativ un miliard de euro.

"Am fost invitati aici de membrii Parlamentului pentru a prezenta in detaliu alternativa pentru fortele aeriene romane a noului avion multirol. (...)Este vorba despre un miliard de euro pentru 24 de avioane.

In privinta offset-ului, sunt mai multe variante care urmeaza sa fie discutate intre industria romaneasca si cea suedeza. Puteti privi exemplul Cehiei, al Ungariei, celelalte tari in care avem o experienta buna si indelungata in privinta offset-ului.

E vorba de offset atat in domeniul apararii, cat si in domeniul civil", a explicat Waldermasson. Oficialul suedez a subliniat ca procesul achizitiei pentru avioanele multirol trebuie sa se faca intr-un mod transparent, care sa permita tuturor competitorilor sa prezinte oferte care sa fie evaluate in mod egal.

De asemenea, Teodor Melescanu a precizat ca parlamentarii din Comisiile de Aparare au pus intrebari legate de costul pe ora de zbor pentru Gripen, care este posibilitatea de finantare, timpul in care ar putea fi livrate avioanele si detalii legate de pregatirea pilotilor.

In acest sens, Melescanu a glumit spunand ca suedezii l-au asigurat ca avioanele Gripen pot ateriza inclusiv pe autostrazi, insa le-a raspuns ca problema Romaniei este ca "nu are asa ceva si ca ne-ar costa enorm ca sa le facem".

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat a reiterat faptul ca oferta Gripen de un miliard de euro nu include si costurile legate de armamentul care va fi pus pe aceste avioane.

"Din punct de vedere al ofertei prezentate astazi pretul este fara armament, dar exista posibilitatea achizitionarii de armament din dotarea Fortelor Aeriene Suedeze. Nu am discutat despre costuri legate de armament, pentru ca este in functie de ce vrei sa pui pe avionul respectiv.

Pot sa va spun, insa, ca ora de zbor costa sub 3.300 de euro", a explicat Melescanu. In ceea ce priveste mecanismele de finantare, Melescanu a spus ca a existat o propunere din partea Gripen ca banii sa fie imprumutati de catre Guvernul Suediei, cu o perioada de gratie in care nu se plateste nimic si cu dobanzi foarte joase dupa aceea.

De asemenea, s-a facut si o referire legata de posibilitatea achizitionarii avioanelor Gripen in leasing, ceea ce inseamna ca toate obligatiile legate de piesele de schimb apartin furnizorului, potrivit lui Teodor Melescanu.

La discutiile de marti din Parlament au fost invitate trei dintre companiile care si-au disputat contractul privind dotarea Fortelor Aeriene Romane cu avioane multirol, respectiv cele care produc avioanele de tip Gripen, Eurofighter si F-16.

La intalnire a fost invitat si ministrul Apararii, Gabriel Oprea, insa acesta a spus ca nu poate sa participe si doreste sa fie reprogramat, la fel ca si reprezentantii companiei americane Lockeed Martin. "Probabil saptamana viitoare sau in zece zile ne vom intalni si cu acestia", a completat Melescanu.

Presedintele Comisiei de aparare din Senat, Teodor Melescanu, a precizat, luni, pentru NewsIn ca reprezentantii firmelor SAAB si Eurofighter vor fi audiati marti de forul pe care il conduce, urmand ca ministrul Apararii sa vina in fata Comisiei saptamana viitoare.

"I-am invitat pentru audieri pe ministrul Apararii, Gabriel Oprea si pe reprezentantii celor trei companii - SAAB, Eurofighter si Lockheed Martin, in legatura cu ofertele lor de avioane multirol.

Au confirmat prezenta pentru ziua de marti doar SAAB si Eurofighter, ceilalti au precizat ca mai au nevoie de timp. Ministrul este plecat, vom stabili saptamana viitoare o data convenabila si pentru domnia sa, la care sa vina in Comisie", a explicat Melescanu.

Suedezii de la SAAB spun ca ofera Romaniei 24 de avioane multirol Gripen C/D noi la acelasi pret cu cele americane F-16 in uz, adica 1,3 miliarde de dolari, insa fara ca armamentul care va fi pus pe aparate sa fie inclus in pret, ca urmare a recomandarii facute de CSAT catre Parlament, de a se achizitiona 24 de avioane F-16 vechi.

MApN a anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca achizitia aeronavelor F-16 in uz va face obiectul unui acord intre guvernele Romaniei si Statelor Unite ale Americii.

"Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzand: 24 avioane revitalizate si complet echipate, asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative", explica MApN.

Totodata, Ministerul Apararii a informat ca instruirea personalului se va desfasura in baze americane, la standardele de pregatire ale Fortelor Aeriene ale SUA, pana la obtinerea nivelului de operationalizare si implementare completa a acestui sistem. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#saab, #avioane multirol, #joburi, #teodor melescanu , #stiri Teodor Melescanu