Ministrii vor da capacitatea cu Basescu

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 10:29
1301 citiri
Ministrii vor da capacitatea cu Basescu

Seful statului poate refuza "o singura data, motivat", numirea unui ministru, iar premierul este obligat sa desemneze o alta persoana, potrivit deciziei de joi a judecatorilor CCR.

Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au decis joi, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei poate refuza, "o singura data, motivat", propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru.

Instanta suprema din stat a solutionat astfel sesizarea Guvernului, care a considerat ca seful statului si-a depasit atributiile constitutionale prin refuzul de a semna numirea senatorului PNL Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Judecatorii au mai decis joi ca primul-ministru "este obligat sa propuna o alta persoana".

La putine ore dupa ce a fost dat publicitatii comunicatul Curtii Constitutionale, la nivelul conducerii PNL nu se conturase inca o strategie. Aceasta poate si din cauza faptului ca majoritatea liderilor erau imprastiati in teritoriu. Unii membri ai partidului au lasat de inteles ca va exista o reuniune de urgenta a Biroului Politic Central, posibil in cursul zilei de vineri. Mai multi lideri s-au ferit sa avanseze vreo ipoteza, declarind ca asteapta motivarea deciziei.

Unii dintre fruntasii PNL au atacat insa decizia Curtii. Cel mai vehement a fost senatorul Radu Stroe, care a declarat ca "judecatorii Curtii au luat-o razna". "Trebuie sa ne gindim bine daca trebuie sa mai functioneze aceasta institutie", a mai spus Stroe. Norica Nicolai a refuzat sa comenteze decizia. Interceptat de ziaristi la Senat, senatorul PNL cu cele mai multe tentative la activ de preluare a portofoliului Justitiei a declarat sec: "Ma duc acasa sa maninc".

Europarlamentarul Renate Weber, un nume vehiculat de liberali pentru portofoliul Justitiei, a criticat decizia CCR: "Judecatorii Curtii au mai scris un paragraf la Constitutie, au mai adaugat ceva la Legea fundamentala. Decizia este contradictorie cu cea similara de anul trecut, data in cazul Cioroianu, cind s-a mentionat, negru pe alb, ca presedintele nu are drept de veto".

Si alti liberali (Tudor Chiuariu, Ioan Ghise, Puiu Hasotti s.a.) s-au referit la faptul ca decizia de ieri o contrazice pe cea din cazul Cioroianu. In primavara anului trecut, Guvernul a contestat la Curte faptul ca presedintele Basescu a refuzat initial sa semneze numirea lui Adrian Cioroianu la MAE. Atunci, judecatorii Curtii au apreciat ca seful statului "nu are un drept de veto", dar au reliefat ca "poate cere primului-ministru sa renunte la propunerea facuta, atunci cind constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului".

Constitutionalistul Ioan Stanomir si presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, sustin la unison ca "decizia clarifica relatiile constitutionale dintre presedinte si premier". Ioan Stanomir mai spune ca, "daca presedintele poate refuza o singura data, motivat, numirea unui ministru, inseamna ca seful statului va fi practic obligat sa accepte urmatoarea propunere pe care o va face seful Guvernului".
La rindul sau, Sergiu Andon mentioneaza ca "judecatorii Curtii au facut o analogie cu situatia in care seful statului retrimite legi la reexaminare la Parlament. O poate face o singura data, dupa care promulgarea este obligatorie". (Lucian Gheorghiu)

Cronologia cazului Nicolai

9 decembrie 2007: ministrul Justitiei, Tudor-Alexandru Chiuariu, isi prezinta demisia.

17 decembrie 2007: premierul Tariceanu ii propune sefului statului numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

8 ianuarie 2008: presedintele Romaniei, prin adresa nr. 144, ii cere primului-ministru sa renunte la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a Noricai Nicolai, deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania.

9 ianuarie 2008: primul-ministru ii comunica sefului statului, printr-o scrisoare oficiala, ca isi mentine propunerea "intrucit in adresa presedintelui nu este invocat nici un argument de natura legala pentru care ar trebui sa se renunte la propunerea de numire a Noricai Nicolai.

11 ianuarie 2008: Presedintia da publicitatii o serie de informatii despre erori de procedura pe care le-a savirsit Norica Nicolai ca procuror la Oltenita in 1987 si 1991 si in aceeasi zi declara public ca nu o va numi niciodata in functia de ministru al Justitiei.

15 ianuarie 2008: primul-ministru il desemneaza pe ministrul Apararii, Teodor Melescanu, interimar la Ministerul Justitiei.

16 ianuarie 2008: are loc o intrevedere Basescu-Tariceanu pe tema portofoliului la Justitie; partile nu ajung la nici un rezultat.

18 ianuarie 2008: Teodor Melescanu anunta pe Antena 3 ca documentatia privind sesizarea Curtii Constitutionale este finalizata.

21 ianuarie 2008: in BPC al PNL, vicepresedintii partidului il preseaza pe premier sa sesizeze Curtea Constitutionala. Tariceanu anunta ca aceasta atributie este de competenta Guvernului.

24 ianuarie 2008: in prima parte a zilei, premierul Tariceanu, aflat la serbarile Unirii la Iasi, lasa sa se inteleaga ca inca nu s-a decis sesizarea Curtii. Seara, la ora 18.00, se depune sesizarea la Curtea Constitutionala.

Basescu: un magistrat din patru e securist!

Seful statului afirma ca un sfert dintre magistratii romani sint fosti securisti.

Traian Basescu a spus joi, in cadrul unei intilniri cu eroul anticomunist Vasile Paraschiv, ca 25% dintre magistrati au colaborat cu fosta Securitate, scrie NewsIn.
Presedintele si-a bazat afirmatiile pe declaratia Germinei Nagat, sefa Directiei de Investigatii din cadrul CNSAS, dintr-un interviu pentru BBC. Dupa ce i-a inminat un "proiect de lege" intocmit de el, Vasile Paraschiv i-a spus sefului statului ca documentul propune ca ofiterii de Securitate sa fie obligati "sa marturiseasca tot adevarul in fata propriilor victime si/sau in fata justitiei".

Traian Basescu si-a intrerupt invitatul si a spus rizind: "Daca va uitati la declaratia Germinei Nagat de astazi (joi - n.r.), constatati ca trebuie sa marturiseasca ei in fata lor. 25% din magistrati sint din fosta Securitate".

In interviul acordat BBC, sefa de la CNSAS spunea ca, dintr-un grup de 118 magistrati pentru care s-a facut probatoriu, 25 au primit verdict de politie politica. "Nu se pot da nume pentru ca ele sint in diferite etape ale contestatiei, la Colegiu sau la Curtea de Apel", a declarat Nagat. Ulterior, ea a precizat pentru agentia HotNews ca in 2007 au fost verificati 1.175 de magistrati, iar in 2006 - 2.336 de judecatori si procurori.

Tot in cadrul intilnirii de la Cotroceni, presedintele a spus ca Romania asista la o "restauratie legata de inchiderea dosarelor fostei Securitati", subliniind ca este necesar "sa se stie ce s-a mai facut si de ce este necesara deschiderea dosarelor". (Diana Lazar)

Reactii divergente

Mircea Geoana, presedinte PSD: "Este o decizie care confirma ca razboiul dintre cele doua palate bulverseaza ordinea constitutionala. Este clar ca in acest moment si Curtea este prizoniera acestui razboi. Singurul lucru pe care il pot face si presedintele, si premierul este sa numeasca un nou ministru al Justitiei. Cred ca obligatia premierului este sa aduca in fruntea Justitiei o persoana capabila sa faca fata presiunilor politice".

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM: "Daca presedintele are dreptul de a refuza numirea unui ministru, de ce nu poate sa isi exercite acest drept decit o singura data? Daca, in urma unui asemenea refuz, primul-ministru trebuie sa numeasca o alta persoana, nu este aceasta o exercitare a unui drept de veto declarat neconstitutional printr-o decizie anterioara?"

Emil Boc, presedinte PD-L: "Decizia demonstreaza ca premierul a pus interesele de partid mai presus de interesul justitiei. Premierul Tariceanu a preferat sa blocheze accesul la justitie in cazul unor ministri si sa sustina solutii neconstitutionale".

Bogdan Ciuca, PC: "Din punct de vedere procedural, mingea este in terenul premierului, care trebuie sa faca o noua nominalizare la Ministerului Justitiei. Aceasta nominalizare va trebui acceptata de presedintele Traian Basescu si, astfel, se va pune capat bataliei pe Justitie din partea politicului".

<a href=http://cotidianul.ro/index.php?id=17664&art=42759&cHash=673c2a85cf/ target=_blank>Cotidianul</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz </a> ca sa primesti in fiecare dimineata prin e-mail ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.