Liberalii dezbat cazul Nicolai, in plin scandal la Ministerul Justitiei

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 11:06
1119 citiri
Liberalii dezbat cazul Nicolai, in plin scandal la Ministerul Justitiei

In prima sedinta a Biroului Politic Central al PNL din acest an, liderii liberali vor discuta despre blocajul de la Ministerul Justitiei, in vederea identificarii solutiilor in cazul Norica Nicolai, dar si despre escaladarea scandalului dosarelor celor opt demnitari aflati in vizorul procurorilor.

Mai multi lideri marcanti ai PNL anuntasera ca Executivul va sesiza, din nou Curtea Constitutionala, pentru deblocarea situatiei privind numirea Noricai Nicolai la MJ, insa Guvernul a amanat o decizie in acest sens, tocmai pentru ca situatia sa fie dezbatuta si in cadrul Biroului Politic Central al partidului.

Discutiile avute de premierul si presedintele PNL cu seful statului si publicarea mapei profesionale a Noricai Nicolai par sa nu fi schimbat punctul de vedere al PNL, liberalii solidarizandu-se cu aceasta si afirmand ca nu renunta la nominalizarea sa pentru portofoliul Justitiei. Vicepresedintii partidului, de la Crin Antonescu la Ludovic Orban, dar si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, cel care, initial, nu a fost un sustinator al candidaturii lui Nicolai, s-au solidarizat in jurul acesteia. In conditiile in care Nicolai a respins acuzatiile lansate de presedinte, ce vizau erorile profesionale comise pe vremea cand era procuror, liderii PNL anuntau inca de saptamana trecuta ca nu se pune problema unui nou vot in BPC, care sa reconfirme candidatura acesteia, intrucat decizia anterioara a PNL este una foarte clara, de sustinere a senatoarei liberale.

Printre solutiile enuntate de liberali figureaza sesizarea Curtii Constitutionale pentru medierea conflictului intre Guvern si presedintie, la fel ca si in cazul lui Adrian Cioroianu, Executivul urmand sa fie reprezentat de noul consilier guvernamental pe probleme juridice, fostul ministru al Justitiei si secretar general adjunct al PNL, Tudor Chiuariu. Bogdan Olteanu a avansat si ipoteza atacarii in contencios administrativ la Inalta Curte de Justitie si Casatie.

In schimb, liberalii au respins solutia prezidentiala de a se prezenta in fata Parlamentului pentru un vot de validare a Noricai Nicolai. Ei au invocat faptul ca, potrivit Constitutiei, votul Legislativului intervine doar atunci cand este vorba despre schimbarea componentei politice a Guvernului sau despre restructurare guvernamentala.

Liberalii ar putea iesi, din nou, cu un mesaj de solidarizare fata de ministrul interimar al Justitiei, vicepresedintele PNL Teodor Melescanu, implicat in scandalul dosarelor celor opt fosti si actuali ministri si acuzat de PD-L si de presedintele Traian Basescu de abuz in serviciu impotriva interesului public si de obstructionarea justitiei, prin returnarea avizelor la Cotroceni. In contextul in care PD-L a cerut lui Traian Basescu sa faca demersurile pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Melescanu si sa-l suspende din cele doua functii de ministru detinute, PNL a replicat deja presedintiei si democrat-liberalilor, prin vocea ministrului Adrian Iorgulescu, liberalii facand apel la seful statului sa prezinte toate documentele necesare pentru ca MJ sa trimita Parchetului avizele de incepere a urmaririi penale a celor opt demnitari. Intr-o replica eminamente politica, ei au respins si acuzatiile de complicitate a Guvernului cu PSD in sensul protejarii ministrilor anchetati si au sustinut ca Melescanu nu face altceva decat sa respecte legea, avertizand ca nu PNL, ci chiar seful statului s-ar putea face vinovat in ochii opiniei publice de blocarea dosarelor si de obstructionarea justitiei. Pe agenda BPC mai figureaza si problemele legate de selectarea candidatilor PNL la alegerile locale.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.