Legea pensiilor nu a fost votata de Senat

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 13:38
1355 citiri
Legea pensiilor nu a fost votata de Senat

Legea pensiilor nu a mai fost dezbatuta si votata in plenul Senatului de marti, dupa mai bine de o ora de dispute procedurale, atat pe marginea cererii de reexaminare, cat si a unei solicitari de retrimitere la comisii, liderii de grup neajungand la un acord dupa o pauza de consultari, informeaza NewsIn.

Disputele au inceput dupa prezentarea raportului Comisiei de munca, sesizata in fond cu Legea pensiilor, presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, solicitand retrimiterea actului in comisii, deoarece juristii au prezentat un aviz cu amendamente care nu a fost luat in dezbaterea Comisiei de munca.

Presedintele Comisiei de munca, Petre Basa, a spus ca raportul are deja un termen stabilit de conducerea Senatului, iar motivul pentru care amendamentele juristilor nu au fost dezbatute este ca avizul acestora a intarziat, venind dupa terminarea raportului.

"La comisie a venit un punct de vedere, stiam ca avem termen, toata lumea trebuia sa se grabeasca", a spus Basa.

In acest moment, dezbaterile din plen au degenerat, fiind discutata atat cererea lui Grebla, cat si punctele de vedere privind posibilitatea modificarii Legii in afara cererii de reexaminare.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a aratat ca in Comisia de munca, desi s-a modificat varsta de pensionare a femeilor si a barbatilor, nu s-a modificat si anexa ce prevede parcurgerea etapelor pentru pensionare, acest lucru cazand in sarcina Comisiei.

Mai mult, Tutuianu a spus ca ministrul Muncii, Ioan Botis, nu este prezent la lucrarile Senatului, cu toate ca Regulamentul il obliga.

Pe acest subiect s-a pronuntat si senatorul PSD Titus Corlatean, spunand ca dezbaterile ar trebui suspendate pana cand ministrul Botis isi va face aparitia.

"Doi distinsi membri ai Guvernului sunt prezenti, ministrul Economiei si ministrul de Interne, in calitatea lor de senatori. In schimb, ministrul direct interesat lipseste. De obicei, in practica Senatului, suspendam sedinta pana cand acesta isi face aparitia. Am si acceptul grupului PSD pentru aceasta propunere", a spus Corlatean, insa propunerea nu a fost votata, continuandu-se pe dezbateri generale asupra Legii pensiilor.

Presedintele Comsiei de munca, Petru Basa, a intervenit din nou pentru a respinge cererea de retrimitere la Comisii, spunand ca social-democratii se afla in "eroare", motivul pentru care amendamentele celorlalte comisii nu au fost luate in dezbatere fiind intarzierea depunerii acestora.

"A fost o eroare solicitarea avizelor si raportului in aceeasi zi. Din respect, trebuie sa tinem cont si de acele avize", i-a replicat senatorul PSD Alexandru Cordos, membru in Comisia de munca.

Senatorul PDL Dumitru Constantin a acuzat apoi opozitia ca incearca sa tergiverseze lucrarile, in conditiile in care este neconstitutional sa se dezbata si alte articole decat cele din cererea de reexaminare.

"PSD n-are niciun interes ca cererea de reexaminare sa aiba trecere in Senat. (...) Oricum, Camera Deputatilor va fi cea care isi va face treaba serios", a spus acesta.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, i-a replicat ca social-democratii n-au facut niciodata "un secret" din faptul ca nu sustin aceasta Lege, insa este de datoria lor sa o imbunatateasca.

Dezbaterile au continuat mai mult de ora pe aceste subiecte, senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu propunand la un moment dat ca, daca democrat-liberalii considera ca o Lege a pensiilor rediscutata in afara cererii de reexaminare este neconstitutionala, sa se adreseze CCR, dar sa atace la fel de bine si toate celelalte legi trimise la reexaminare care au fost modificate ulterior de Parlament intr-un sens mai amplu.

In urma acestor dispute, liderul deputatilor PNL, Puiu Hasotti, a solicitat o pauza de consultari pentru a transa subiectul cererii de retrimitere la comisii, dar si a modului in care se vor vota amendamentele, pentru a sista discutiile generale.

In urma consultarilor, care au durat cateva minute, presedintele de sedinta Teodor Melescanu a anuntat ca senatorii nu au ajuns la nicio concluzie si a inchis sedinta, constatand lipsa cvorumului.

Astfel, niciuna dintre propunerile avansate de senatori nu au fost supuse votului, plenul incheiindu-se fara o decizie pe Legea pensiilor.

"N-avem punct comun privind retrimiterea, nici asupra modului de lucru pe Lege. Colegii nostri vad ca au ales libertatea, constat ca nu exista cvorum asa ca incheiem aici lucrarile", a spus Melescanu.

Dezbaterile pe Legea pensiilor urmeaza sa continue intr-o sedinta de plen ulterioara, dupa ce liderii de grup ajung la un acord. 

#amanare, #lege, #pensii, #senat , #stiri Teodor Melescanu

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Daune de zeci de mii de euro pentru un angajat al Amazon din România. Compania acuzată de hărțuire deghizată în "managementul performanței"
  2. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  3. Ministerul Muncii vrea să accelereze angajarea persoanelor cu dizabilități. Care este planul Simonei Bucura-Oprescu
  4. Criză în educație: Scădere uriașă a numărului de profesori din sistemul românesc de învățământ
  5. Sindicatele cer mai puține taxe pe muncă. „Impozitele mici sunt o iluzie”. Statul ia de peste cinci ori mai mult de la angajați decât din taxarea profitului companiilor
  6. Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei
  7. Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?