Cum crede Melescanu ca poate profita Romania de relatia cu Libia

Luni, 28 Martie 2011, ora 00:28
2163 citiri
Cum crede Melescanu ca poate profita Romania de relatia cu Libia

Fostul ministru de Externe Teodor Melescanu a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de PRO TV, ca Romania se implica in operatiunile din Libia pe masura posibilitatilor sale, insa are in zona un brand de tara bun in materie de constructii si de petrol, care trebuie folosit, informeaza Mediafax.

Presedintele Comisiei de aparare din Senat, Teodor Melescanu (PNL), fost ministru de Externe si al Apararii, si Dan Dungaciu, specialist in geopolitica, au analizat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", situatia din Libia si implicarea Romaniei in conflictul din acea zona.

"Parerea mea a fost ca, dupa adoptarea rezolutiei, ar fi trebuit sa avem o pozitie foarte clar exprimata, s-a preferat asteptarea unei decizii a NATO si, din momentul respectiv, al adoptarii deciziei NATO, eu zic ca am intrat intr-un sistem de gandire si de actiune care este foarte clar. Romania sprijina, se implica in operatiunile respective, pe masura posibilitatilor si capacitatilor sale.

Din acest punct de vedere, consider ca suntem foarte in regula. Din informatiile pe care le am, probabil saptamana viitoare va avea o reuniune a tarilor NATO care participa, la Londra, unde, de data aceasta, sunt convins ca va fi invitata si Romania, ca tara care si-a anuntat deja o participare cu forte directe si probabil atunci vom vedea mai clar care sunt cerintele, ce se poate face", a spus Melescanu.

Intrebat despre posibilitatile Romaniei de a participa la actiuni precum cea din Libia, Melescanu a precizat ca avioanele vechi nu reprezinta singurul impediment in acest sens.

"Romania nu poate sa participe la acest tip de actiune, nu e vorba numai de MIG-uri. (...) Nimeni nu-si permite sa aiba in dreapta sau in stanga lui piloti care nu au minimum cerut de NATO, care inseamna 120 de ore de zbor pe an - pe care ai nostri nu le au -, un avion care nu e foarte sigur ca are aceleasi performante, un pilot care a invatat engleza la cursurile fara frecventa.

Sa nu ne inchipuim ca singurul impediment pentru noi de a participa la o actiune de acest tip este faptul ca avem aparate vechi. E adevarat, insa sunt multe alte elemente", a sustinut el.

 

Melescanu a mentionat, in ceea ce priveste achizitia de noi aparate, ca operatiunile de achizitie sunt ale Guvernului si ca, in Senat, Comisia de aparare a dat aviz ca acestea sunt necesare, precizand ca trebuie sa se respecte principiile transparentei si competitivitatii.


Teodor Melescanu a apreciat totodata ca, in ceea ce priveste Libia, Romania a jucat cartea solidaritatii cu decizile ONU si "mai ales cartea participarii active si responsabile la toate actiunile care sunt intreprinse sub egida NATO, pe masura mijloacelor pe care le avem la dispozitie".

Intrebat daca Romania poate juca in acest moment in spatele frontului, avand in vedere ca in urma cu cateva zeci de ani era destul de prezenta in zona, Melescanu a raspuns: "Fara niciun fel de indoiala, nu numai ca avem inca oameni care lucreaza in Libia, avem familii mixte, avem si un brand de tara, care este bun, in materie de constructii si de petrol, Romania este considerata in Libia ca un partener foarte important. Putem si trebuie".

Chestionat daca ar putea face aceasta din punct de vedere al informatiilor, Melescanu a mentionat: "Ce sa va spun, va spun ca in consiliul provizoriu al rezistentei, cel care se ocupa de problemele externe, este un fost absolvent al ASE de la Bucuresti?! Cred ca asta va dovedeste ca avem posibilitati... Si fost ministru al comertului, in guvernul lui Gaddafi".

Melescanu a mai spus ca tot ceea ce se intampla la ora actuala in Libia are "o legitimitate perfecta", data de rezolutia Consiliului de Securitate al ONU. El a aratat totodata ca nu crede ca va avea loc o interventie pe teren a unor forte militare din tarile occidentale.

Intrebat care ar putea fi avantajul Romaniei dintr-o implicare in zona, Melescanu a spus ca, "in termeni politici, ne crestem si ne construim profilul de tara", admitand ca aceasta poate aduce bani, prin investitii, dar, dincolo de aceasta,"ne asiguram, din partea celor care astazi sunt vanati de avionale colonelului Gaddafi, o disponibilitate mult mai mare". "Va fi o tara in care brandul vechi de tara, blazonul Romaniei va fi mult improspatat si aurit", a comentat el.

Dan Dungaciu, expert in relatii internationale, a opinat, la randul sau, ca Libia reprezinta un episod dintr-o evolutie mai ampla, care priveste intreg Orientul Mijlociu si nordul Africii.

"Libia nu este, in opinia mea, importanta in sine, asistam la o resurectie a acelui spatiu, care parea la un moment dat incremenit si care cu siguranta ca va arata altfel dupa ce toate aceste tensiuni se vor acumula si ulterior se vor consuma intr-un fel sau altul", a comentat el.

Dan Dungaciu a apreciat de asemenea ca nu este vorba de un razboi pentru petrol. "Este o naivitate sa credem asta, cel putin pentru motivul ca marile corporatii erau oricum prezente in Libia, intr-o forma sau alta. Petrolul e o chestiune care este importanta, dar nu determinanta", a afirmat el.


El a opinat totodata ca politica Romaniei in Libia si in Orientul Mijlociu trebuie gandita avand in vedere ca situatia se va schimba radical aproape peste tot.

 

 

"Cred ca decizia politica va trebui sa tina seama de mai multe elemente si ca Romania trebuie sa-si calibreze orice gest politic pe relatia cu Libia tinand seama ca ce se intampla in Libia este un episod intr-o evolutie mai ampla. Cred ca trebuie gandita politica Romaniei, nu numai in Libia, ci chiar pe Orientul Mijlociu, avand in vedere ca situatia de acolo se va schimba radical aproape peste tot.


E vorba de un proiect cu bataie lunga, in care Romania va trebui sa se insereze cat mai inteligent. Daca e vorba de a trimite pentru asta si trupe, probabil ca se va gandi in consecinta", a mai spus Dungaciu.


In ceea ce priveste datoriile Libiei catre Romania, Teodor Melescanu a spus ca in astfel de situatii exista si posibilitatea iertarii unor datorii si ca "toata chestiunea este cum ierti aceste datorii si ce iei in schimb".

"La recuperare de datorii, in general, «datoriile istorice» nu se iau dolar pe dolar, ci incepand de la 10 centi dolarul pana probabil la 35-40 la un dolar. Administratorul in continuare pentru ceea ce inseamna imprumuturi ale statului roman este Ministerul de finante (...)

Au fost niste deschideri, n-am putut noi sa le administram, asta este altceva, inclusiv ma refer la experienta mea. (...) Nu stiu ce se va intampla dupa. E de asteptat, dupa, in momentul in care lucrurile se vor linisti si se va ajunge la un sistem cu o stabilitate relativa, prima masura si cea mai importanta din partea europenilor va fi aceea de infuzie masiva de investitii in Libia.

De obicei, intr-un asemenea context, cum s-a intamplat si in Irak, o parte a acestui plan de stabilizare economica si de incurajare a dezvoltarii cuprinde inclusiv posibilitatea iertarii de datorii. Toata chestiunea este cum ierti aceste datorii si ce iei in schimb, despre asta este vorba, intrararea pe piata", a spus el.

Pe de alta parte, intrebat daca ar fi posibila aparitia unor amenintari teroriste in Europa in acest context, Melescanu a apreciat, ca si Dan Dungaciu, ca, pe termen mediu si lung, eradicarea cauzelor care stimuleaza terorismul isi va arata rezultatele.

 

"Pe termen imediat, sigur ca nu se poate exclude (acest risc - n.r.), dar eu cred ca este foarte putin probabil la ora actuala", a adaugat el.


CSAT a hotarat ca Romania va participa la aplicarea embargoului legat de situatia din Libia cu fregata Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major, adica in total cu 207 militari. Costul participarii se ridica la 4,5 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
OPEC anticipează o utilizare solidă a combustibililor în lunile de vară şi şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024, evidenţiind...
#situatia din libia, #petrol, #materiale de constructii, #gaddafi, #razboiul din libia, #relatia romaniei cu libia , #stiri Teodor Melescanu