Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana prezinta raportul interimar privind justitia romana

Comisia Europeana prezinta raportul interimar privind justitia romana

Comisia Europeana va da publicitatii raportul cu privire la evaluarea de etapa - in cadrul mecanismului de cooperare si verificare - a stadiului in care se afla sistemul justitiei din Romania, iar problema principala ramane lupta anticoruptie, au declarat pentru NewsIn mai multe surse europene.

Fiind vorba de un raport interimar, inainte de cel final din luna iulie 2008, documentul va avea mai putin de 15 pagini, in care vor fi descrise pe scurt evolutiile si intarzierile la cele patru obiective specifice (benchmarks) pe care Romania si le-a asumat in privinta reformei justitiei si luptei anticoruptie.

"Este un raport factual, care va lua in considerare evolutiile din ultimele luni si traseaza sarcini legate de (punctele - n.r.) unde e neaparat nevoie sa fie inregistrate progrese inainte de raportul final din iulie 2008", a declarat marti pentru NewsIn Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Raportul a fost redactat de Secretariatul General al Comisiei Europene condus de Catherine Day. Documentul a fost aprobat de cabinetul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si este de asteptat sa nu mai fie facute modificari pana la publicarea sa, luni, la ora 13.00, ora Romaniei. Procedural exista posibilitatea ca textul sa mai fie modificat pana luni la 12.00, ora Romaniei, dar "ar fi foarte surprinzator sa se intample acest lucru", a precizat vineri o sursa UE, citata de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Principala problema identificata de Comisia Europeana, la fel ca in raportul din iunie 2007, este lipsa rezultatelor in combaterea coruptiei la nivel inalt. in timp ce activitatea Departamentului National Anticoruptie (DNA) este evaluata pozitiv, raportul CE critica "ping-pongul procedural" care a dus la intarzierea judecarii cazurilor de mare coruptie.

"Concluzia generala e ca, desi s-au facut progrese, mai sunt inca mari intarzieri, mai ales in combaterea coruptiei la nivel inalt, unde nu vedem inca rezultatele necesare", a declarat, sub acoperirea anonimatului, o sursa europeana. "Daca privim situatia mai detaliat, este interesant de vazut ca, pe de o parte, avem Departamentul National Anticoruptie, care a demonstrat, in opinia noastra, rezultate bune in investigarea si anchetarea cazurilor. Pe de alta parte, daca ne uitam la cele zece cazuri importante (de mare coruptie - n.r.), desi Comisia nu comenteaza cazurile individuale, observam ping-pongul procedural dintre diferitele institutii, ceea ce inseamna ca avem in continuu intarzieri procedurale", a adaugat sursa citata.

O alta sursa europeana declara luni pentru NewsIn ca raportul va critica faptul ca erorile de procedura invocate de instante pentru a returna dosarele de mare coruptie "provoaca dezbateri si controverse considerabile".

In toamna anului trecut, toate dosarele de mare coruptie au fost returnate DNA si DIICOT pentru refacerea probatoriului. Unele au fost restituite in baza admiterii unor exceptii de catre Curtea Constitutionala, altele in urma unor vicii de procedura invocate de avocati si admise de judecatori.. in octombrie 2007, niciunul dintre marile dosare de coruptie sau economice nu se mai afla pe rolul instantelor de judecata.

O a doua problema serioasa identificata in raportul interimar se refera la "potentialele implicatii ale amendamentelor la Codul penal si Codul de procedura penala", a spus dezvaluit vineri o sursa europeana.

Amendamentele au fost adoptate de Parlament in octombrie 2007 si au fost criticate de ambasadorii SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei pentru instaurarea unui cadrul legal prea permisiv, care ar fi subminat serios activitatea politiei si procuraturii, dar si cooperarea internationala in combaterea crimei organizate si a terorismului.

Surse NewsIn de la Bruxelles au spus ca raportul mentioneaza cele mai importante amendamente, de la interzicerea interceptarilor inainte de inceperea urmaririi penale pana la anuntarea prealabila a perchezitiilor, precum si ridicarea pagubei minime de la 200.000 RON la contravaloarea a 9 milioane de euro pentru incadrarea "consecinte deosebit de grave". Raportul ar contine si urmatoarea observatie cu privire la amendamentele la legile penale: "Daca vor fi promulgate, aceste amendamente ar avea un efect negativ considerabil asupra eficientei anchetelor penale in general si ar obstructiona anchetele si in alte state membre in domenii precum lupta impotriva terorismului si combaterea infractiunilor transfrontaliere".

Pe de alta parte, facand aluzie la intentia Guvernului de a comasa Departamentul National Anticoruptie (DNA) cu Directia pentru Investigarea Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), raportul ar urma sa sublinieze ca "Romania trebuie sa consolideze si sa mentina institutiile deja stabilite in cadrul legal al luptei anticoruptie".

Raportul remarca intarzieri si la celelalte trei obiective specifice: strategia de personal a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), care va fi probabil adoptata abia in 2009; faptul ca Agentia Nationala de Integritate nu este inca operationala, desi trebuia sa functioneze inca din octombrie 2007 si intarzieri in general la proiectele de combatere a coruptiei la nivel local. "Toate acestea sunt domenii in care trebuie sa vedem progrese in mod clar", a spus vineri o sursa UE.

Referitor la situatia de la Ministerul Justitiei, unde Teodor Melescanu este ministru interimar, sursa a declarat ca "unele dintre statele membre au vazut in absenta ministrului justitiei un semn pentru lipsa de progrese".

Raportul nu va face referire la clauza de salvgardare. Cu toate aceastea, a precizat vineri sursa europeana, clauza ar putea fi activata oricand pe o perioada de trei ani de la data aderarii, pentru ca, "din punct de vedere procedural, nu este nevoie de un raport" pentru acest lucru. Clauza de salvgardare ar duce la nerecunoasterea sentintelor romanesti in spatiul comunitar. Nu mecanismul in sine ar fi insa important in cazul aplicarii clauzei, ci problema "credibilitatii guvernului roman fata de alte guverne", a subliniat sursa citata.

"Romania este insa stat membru, nu stat in curs de aderare, de aceea mecanismul este de cooperare si verificare, nu doar de monitorizare. Ceea ce inseamna ca Romania are angajamente si o problema de credibilitate fata de alte state membre. Celelalte state membre se uita la acest mecanism pentru a vedea cum rezolva Romania aceste probleme-cheie", a explicat sursa europeana.

"Daca clauza va fi aplicata sau nu depinde de Romania, nu de noi. Imaginea poate fi cea a unui munte care trebuie urcat, am ajuns la un anumit nivel, unii sugereaza sa ne intoarcem inapoi, dar mesajul Comisiei Europene este foarte clar, ca procesul de reforma trebuie continuat", a mai spus sursa citata.

Referitor la "corecturile la raport" trimise de Guvernul roman la Bruxelles despre care vorbea joi ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, sursa europeana a precizat vineri ca Executivul european "nu a negociat acest text cu guvernele si nici cu cele doua cabinete ale comisarilor" (roman si bulgar - n.r.). "Ei au furnizat informatii utile cu privire la situatii factuale, dar nu am avut sesiuni de negociere cu niciun cabinet la niciun nivel de detaliu", a subliniat sursa citata.

Daca in raportul din iunie 2007 se solicita guvernelor de la Bucuresti si Sofia sa prezinte cate un Plan de Actiune privind indeplinirea obiectivelor specifice (benchmarks), actualul raport ia nota ca guvernele au facut acest lucru in timp util. "Am analizat cele doua planuri de actiune, am constatat lacune si inconsecvente, dar apreciem faptul ca guvernele au luat in serios acest proces si au colaborat cu Comisia Europeana", a precizat sursa UE.

Documentul contine si o scurta prezentare a asistentei externe oferite Romaniei prin programe PHARE si de catre statele membre.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1062 ori