Basescu ii ordona lui Melescanu: stinga-mprejur!

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 10:16
1360 citiri
Basescu ii ordona lui Melescanu: stinga-mprejur!

Presedintele l-a informat pe premier ca nu este de acord cu schimbarea lui Teodor Melescanu din functia de ministru al Apararii inaintea Summitului NATO de la Bucuresti.

Criza pe care o traverseaza guvernul Tariceanu nu a luat sfirsit dupa "rocada Melescanu", ci risca sa atinga noi culmi. Presedintele Traian Basescu a transmis ieri, prin purtatorul sau de cuvint, Valeriu Turcan, ca nu este de acord cu transferarea ministrului Apararii la Justitie, decisa luni de liberali.
Conform unei declaratii oficiale a lui Valeriu Turcan, Traian Basescu apreciaza ca afirmatiile privind declansarea de alegeri anticipate, ale PSD, si cele privind schimbarea ministrului Apararii, ale PNL, "creeaza confuzie pe plan intern si extern si aduc prejudicii credibilitatii Romaniei in contextul pregatirilor pentru Summitul NATO din aprilie, de la Bucuresti.
Organizarea Summitului NATO reclama maxima responsabilitate din partea tuturor institutiilor statului si, in mod egal, din partea tuturor fortelor politice". Summitul NATO din 2-4 aprilie va aduce la Bucuresti cei mai importanti lideri ai lumii: presedintele american George W. Bush, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown si presedintele rus Vladimir Putin.

Declaratiile presedintelui Basescu au venit in urma a doua evenimente desfasurate luni. Mai intii, PSD a cerut demisia de onoare a guvernului Tariceanu pentru ca Romania sa iasa din blocajul politic, institutional, constitutional, economic si social, demisie care sa duca la alegeri parlamentare anticipate, eventual organizate concomitent cu cele locale. In aceeasi zi, PNL decidea trecerea lui Teodor Melescanu de la Aparare la Justitie si preluarea portofoliului eliberat de catre Radu Stroe.

Potrivit unor surse oficiale guvernamentale, presedintele Basescu l-a informat telefonic inca de luni pe premierul Tariceanu ca ar putea sa respinga cererea de revocare din functie a lui Teodor Melescanu. Liberalii nu au avut o reactie oficiala si au anuntat ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale in cazul Norica Nicolai inainte de a stabili o strategie. Oricum, propunerile nu au ajuns inca pe masa presedintelui, Tariceanu anuntand luni ca nu va cere semnaturile presedintelui decat dupa ce va vedea cum si-au motivat judecatorii decizia prin care s-a spulberat visul Noricai Nicolai.

Conform declaratiei lui Valeriu Turcan, premierului i se reproseaza oficial faptul ca "nu a initiat nici o procedura de consultare cu presedintele pe tema numirii unui ministru al Justitiei, asa cum prevede Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 356/2007 (cazul Cioroianu - n.r.)". Cu acest prilej, CCR a decis ca presedintele nu are un drept de veto in cazul desemnarii ministrilor, dar ca premierul trebuie sa se consulte cu seful statului atunci cand face o nominalizare.

Solicitand respectarea prevederilor constitutionale si a deciziilor Curtii, Turcan precizeaza ca presedintele Basescu "este gata sa colaboreze" cu primul-ministru pentru rezolvarea crizei de la Ministerul Justitiei.

Nu este prima data cand Basescu refuza o "rocada" in interiorul Guvernului. In martie 2006, seful statului a refuzat sa aprobe mutarea lui Victor Paul Dobre din functia de secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor in cea de ministru pentru relatia cu Parlamentul pe motiv ca acesta este specialisul numarul unu in materie de inundatii. Neoficial s-a vorbit insa la vremea respectiva despre faptul ca presedintele a fost iritat ca premierul nu s-a consultat cu el inainte sa faca aceasta nominalizare.

Tariceanu asteapta motivarea Curtii
Premierul Tariceanu va formaliza propunerile catre presedinte de numire a ministrilor Apararii si Justitiei dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale in cazul Nicolai, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului ca reactie la declaratia purtatorului de cuvant al Presedintiei. Executivul a tinut sa raspunda si acuzatiilor lui Basescu, conform carora mutarea lui Melescanu de la Aparare la Justitie pericliteaza desfasurarea Summitului NATO din aprilie. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a amintit ca Ministerul de Externe, printr-un departament distinct, si nu cel al Apararii, este principalul organizator al Summitului NATO de la Bucuresti.

Cotidianul

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.