8 miliarde de lei de la buget pentru Armata, fara sumele destinate achizitiei de tehnica militara

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 11:37
1296 citiri
8 miliarde de lei de la buget pentru Armata, fara sumele destinate achizitiei de tehnica militara

Aproximativ 8 miliarde de lei ar urma sa fie bugetul Ministerului Apararii in anul 2009, ceea ce reprezinta 1,3-1,4% din Produsul Intern Brut (PIB), au declarat ieri  surse din cadrul MApN.

Bugetul asigura functionarea ministerului in ceea ce priveste continuarea programelor deja incepute. Insa, in cazul in care vor demara programele strategice de inzestrare, MApN va putea primi in plus credite de angajament, dincolo de procentul alocat din PIB, potrivit surselor citate.


In 2007, au fost aprobate sase programe strategice de achizitii de armament, insa finantarea acestora nu a fost inca stabilita. Fortele Aeriene trebuie sa achizitioneze 48 de avioane multirol si patru sisteme de rachete sol-aer. Fortele Terestre au nevoie de 837 transportoare blindate si de 2.842 autoturisme blindate si neblindate, iar Fortele Navale de patru corvete multifunctionale si de patru vanatoare de mine. Modernizarea completa a Armatei in materie de achizitii ar costa 15 miliarde de euro, conform unei estimari avansate de fostul ministru al Apararii, Teodor Melescanu.

#buget, # PIB, # program , #stiri Teodor Melescanu