Taxele consulare, reduse cu 30%

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 13:54
903 citiri
Taxele consulare, reduse cu 30%

Ordinul comun al ministrilor afacerilor externe si finantelor prin care se opereaza reducerea cu 30% a taxelor consulare, inclusiv in ceea ce priveste transcrierea actelor de stare civila, a aparut miercuri dimineata in Monitorul Oficial, a anuntat ministrul Teodor Baconschi, transmite NewsIn.

"Este ceea ce am putut face impreuna cu colegul meu pentru a veni in intampinarea unor cereri insistente din partea comunitatilor romanesti din diaspora, care s-au plans pe buna dreptate ca multe taxe consulare marite recent au fost marite nejustificat", a declarat Baconschi la reuniunea anuala a diplomatiei romane.

Mai multe asociatii ale romanilor din Italia au semnat in iunie o scrisoare deschisa adresata autoritatilor din Romania in care se plangeau de marirea exagerata a taxelor pentru serviciile consulare si cereau sa fie facute publice criteriile dupa care au fost modificate tarifele, masura considerata un "abuz".

Semnatarii spuneau ca au primit mai multe sesizari din partea asociatiilor de romani din Italia cu privire la legea 78/2010, intrata in vigoare la data de 24 mai prin modificarea legii 198/2008, si solicitau sa fie facute publice criteriile dupa care au fost marite taxele serviciilor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

Ulterior, ministrul de externe a explicat ca initiativa legislativa prin care cresteau taxele consulare a apartiunut "unui grup de parlamentari" si a apreciat ca nemultumirile romanilor din strainatate sunt "legitime".

MAE si Ministerul Finantelor lucreaza la un text de ordin comun prin care tarifele la servicii consulare sa devina "ceva mai accesibile", anunta ministrul la 12 iulie.

"Ce putem reduce noi, taxele pe servicii legate de starea civila, o facem deja, dar exista si posibilitatea legala a unui ordin comun al ministrului afacerilor externe si ministrului finantelor prin care sa revenim la un tarif pe servicii consulare ceva mai accesibile", a explicat ministrul Baconschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe, #consulare, #reduceri, #baconschi , #stiri Teodor Baconschi