Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania vrea o piata unica la Marea Neagra

Romania vrea o piata unica la Marea Neagra

Romania vrea o piata unica si integrata la Marea Neagra si armonizarea rutelor de transport al energiei, tarifelor si politicilor fiscale, conform lui Teodor Baconschi, citat de NewsIn.

La finalul reuniunii OCEMN, Ministrul Teodor Baconschi a aratat ca, desi exista mai multe proiecte, coridoare europene, proiecte de gazoduct, oleoduct, opinia publica poate avea impresia ca acestea se anuleaza reciproc intr-o competitie neloiala si raman doar pe hartie.

"Insa, in realitate, statele membre OCEMN constientizeaza importanta politica de a adopta legislatii nationale conforme si de a genera pana la urma o astfel de piata energetica integrata", a afirmat ministrul roman de externe.

El a adaugat ca masurile avute in vedere pentru adoptarea unei piete comune a energiei la Marea Neagra sunt compatibile cu Strategia UE pentru o piata unica a energiei. "Ne dorim ca bazinul Marii Negre sa devina o astfel de piata unica integrata in care rutele, mijloacele de transport ale energiei, tarifele, politicile fiscale legate de acest subiect vital sa poata fi armonizate", a explicat seful diplomatiei romane.

Ministrii de externe din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN) s-au reunit miercuri la Bucuresti, la finalul mandatului detinut de Romania la presedintia organizatiei, care va reveni pentru urmatoarele sase luni Rusiei. La eveniment au fost prezenti oficiali din Grecia, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia. Rusia, care preia presedintia OCEMN, a fost reprezentata de prim-adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Denisov.


La reuniune au participat, de asemenea, ministrul de externe al R. Moldova, Iurie Leanca, vicepremierul sarb Ivita Dacici, care detine si functia de ministru de interne, si Milan Rocen, ministrul de externe din Muntenegru.
Ministrul Teodor Baconschi a declarat ca printre rezultatele cele mai importante ale reuniunii de la Bucuresti se afla adoptarea bugetului organizatiei pentru anul viitor, adoptarea unor masuri concrete in vederea realizarii unei piete integrate de energie a Marii Negre, precum si angajamentul politic ca fiecare stat membru al OCEMN sa contribuie la implementarea proiectelor majore de infrastructura regionala aflate pe agenda organizatiei - autostrada inelara si magistrale maritime. 


"Anul viitor, la 20 de ani de existenta, OCEMN va organiza un summit al sefilor de state si guverne din tarile membre si, in perpsectiva acestui eveniment, am convenit ca agenda OCEMN pentru viitor, adoptata in 2001, sa fie adusa la zi. Iata de ce reiterez acum apelul nostru catre presedintiile succesive - Rusia, Serbia si Turcia, care ar putea conlucra pentru a putea schita un adevarat model de cooperare economica regionala care sa corespunda secolului 21, un model flexibil, multidimensional si adaptabil din mers la evolutia circumstantelor regionale", a conchis ministrul Teodor Baconschi.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1122 ori