Romania si Irak, parteneri pentru protejarea investitiilor

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 15:40
1354 citiri
Romania si Irak, parteneri pentru protejarea investitiilor

Ministrul de externe Teodor Baconschi si-a exprimat speranta, joi, ca Romania si Irakul vor semna in curand acordul de protejare a investitiilor si a apreciat ca acesta va facilita insertia companiilor romanesti pe piata irakiana. 

Ministrul Teodor Baconschi a avut joi la Bucuresti o intrevedere cu omologul sau irakian, Hoshyar Zebar.

Seful diplomatiei romane a declarat ca schimburile comerciale intre Romania si Irak sunt in crestere, iar anul acesta este asteptat la Bucuresti presedintele irakian Jalal Talabani.

De asemenea, ministrul Teodor Baconschi a multumit omologului sau irakian pentru sprijinul acordat in vederea deschiderii unui consulat si a unui birou economic al Romaniei la Erbil, in nordul Irakului.

"O delegatie MAE se va deplasa la Erbil in cateva zile, pentru a stabili toate detaliile si cred ca in acest fel vom crea o platforma pentru 'aterizarea' unor companii romanesti in regiune", a aratat ministrul roman de externe.

El a adaugat ca exista companii romanesti din industria cimentului, din sectorul petrolier, sectorul energetic, constructii civile si industriale, dar si din industria chimica si petrochimica, care doresc sa vina sau sa revina pe piata irakiana si, in context, si-a exprimat speranta ca printr-un viitor acord de protejare a investitiilor va fi facilitata aceasta insertie.

In ceea ce priveste procesul de tranzitie din Irak, ministrul Teodor Baconschi a apreciat ca autoritatile de la Bagdad au demonstrat in ultimii ani ca stiu sa parcurga un "itinerariu democratic confirmat".

"Ati avut trei randuri de alegeri, ati reusit sa finalizati procesul necesar de reconciliere nationala, aveti acum un guvern in care se regasesc reprezentanti ai tuturor comunitatilor etnice sau religioase si, pe aceasta baza, si perceptia internationala asupra Irakului se va imbunatati", i-a spus ministrul roman de externe omologului de la Bagdad.

El a mentionat sprijinul acordat de expertii romani autoritatilor de la Bagdad in procesul de tranzitie si a afirmat ca Romania este dispusa sa continue acest tip de activitati in diverse domenii. "Sunt sigur ca Irakul va redeveni un actor regional important si, in acelasi timp, un model pentru tranzitia care a inceput uneori violent in alte state arabe", a mai afirmat seful diplomatiei romane.

Ministrul Teodor Baconschi a precizat, de altfel, ca discutiile cu omologul sau irakian, Hoshyar Zebar, au vizat si evolutiile recente din lumea araba.

"Am apreciat foarte mult analiza nuantata a domniei sale de la tara la tara, dar si optimismul cu privire la faptul ca aceste miscari sunt autentice, pornesc de jos, exprima revendicari general democratice pe care o noua generatie si le asuma", a aratat ministrul roman de externe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #irak, #parteneri, #protejare investitii , #stiri Teodor Baconschi