Romania evita negocierile privind noile perspective financiare

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 23:54
1527 citiri
Romania evita negocierile privind noile perspective financiare

Romania nu doreste abordarea, la viitorul summit european, a unor aspecte ce anticipeaza negocierile privind noua perspectiva financiara, care urmeaza sa fie lansate anul viitor, dupa prezentarea Comunicarii Comisiei Europene, a anuntat luni, la Bruxelles, ministrul de externe Teodor Baconschi.

Ministrul roman al afacerilor externe a participat luni la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Principalul subiect de pe agenda reuniunii a fost pregatirea Consiliului European din 16-17 decembrie 2010.

Ministrii de externe au stabilit agenda reuniunii la nivel inalt, sefii de stat si de guvern urmand a discuta la summit-ul din decembrie politicile economice, cu accent pe calendarul de instituire a mecanismului permanent de gestionare a crizelor si reforma pensiilor, precum si relatiile UE cu partenerii strategici.

In contextul pregatirii Consiliului European, ministrul  roman de externe a reiterat importanta transmiterii unui mesaj pozitiv cu privire la Balcanii de Vest si perspectiva europeana a regiunii.

In ceea ce priveste politicile economice, ministrii de externe au avut un schimb de opinii privind stadiul procesului de creare a mecanismului permanent pentru gestionarea crizelor, inclusiv din perspectiva modificarilor care vor fi aduse Tratatului de la Lisabona. in acest sens, presedintele UE, Herrman van Rompuy, a lansat consultari cu Statele Membre.

Potrivit MAE, ministrul roman de externe a subliniat importanta ajungerii, la Consiliul European din decembrie, la un acord cu privire la continutul mecanismului si la calendarul de implementare, care implica o amendare punctuala a Tratatului.

De asemenea, Teodor Baconschi a precizat ca Romania nu doreste abordarea, la viitorul summit european, a unor aspecte care anticipeaza negocierile privind noua perspectiva financiara, care urmeaza sa fie lansate incepand cu anul viitor, dupa prezentarea Comunicarii Comisiei Europene, informeaza MAE. Aspectele legate de cheltuielile Uniunii nu trebuie discutate separat de obiectivele politice, considera Romania.

Ministrii de externe au avut un schimb de opinii pe baza prezentarii, de catre vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a programului de lucru al Comisiei pentru 2011, construit pe structura celor cinci prioritati politice ale Uniunii:  abordarea crizei economice si optimizarea evolutiilor in sensul redresarii economice; restabilirea cresterii economice pentru crearea de locuri de munca, prin implementarea programului de reforme sub strategia Europa 2020; consolidarea spatiului de libertate, securitate si justitie; lansarea negocierilor pentru un buget modern al UE; exercitarea influentei europene in plan global.

Comisia Europeana
intentioneaza sa asigure continuarea implementarii initiativelor emblematice prezentate pe parcursul anului 2010, dar si lansarea de masuri de reforma majore pentru sectoare-cheie, prin Cartea alba privind transporturile, revizuirea Politicii Agricole Comune si a Politicii Comune pentru Pescuit.

In context, vor fi prezentate propuneri legislative detaliate privind instrumentele financiare specifice si programele prin care va fi implementat noul cadru financiar.

Ministrii de externe au apreciat calitatea programului de lucru al Comisiei Europene, subliniind, printre altele, ca aplicarea principiului "reglementare inteligenta" va aduce beneficii atat pentru cetateni, cat si pentru comunitatea de afaceri.

Ministrii de externe au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe baza Comunicarii Comisiei Europene "Consolidarea raspunsului european la dezastre: rolul protectiei civile si al asistentei umanitare".

Ministrul roman de externe a aratat ca documentul Comisiei Europene reprezinta o buna baza pentru o abordare eficienta si vizibila a Uniunii in caz de dezastre.

A sustinut, de asemenea, importanta cooperarii intre diversele agentii responsabile, la toate nivelele, si a subliniat ca Romania este interesata sa participe la un viitor centru european de reactie la crize.

Totodata, ministrii de externe au agreat sa continue discutiile privind utilizarea unui sistem de video si teleconferinte care sa faciliteze, la nivelul Consiliului, comunicarea in situatii de criza.

#summit european, #perspective financiare, #comisie europeana, #romania , #stiri Teodor Baconschi