Romania a semnat acordul de aderare la Agentia Spatiala Europeana

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 23:37
1164 citiri
Romania a semnat acordul de aderare la Agentia Spatiala Europeana

Acordul de aderare a Romaniei la Conventia de constituire a Agentiei Spatiale Europene a fost semnat, joi, la sediul MAE, in prezenta ministrului de Externe, Teodor Baconschi, scrie Mediafax.

Documentul a fost semnat de catre Jean-Jacques Dordain, director general al Agentiei Spatiale Europene si de Marius Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale romane.

"Suntem al doilea nou stat membru care adera la aceasta conventie si trebuie sa subliniem importanta deosebita pentru noi a acestui act in sensul ca el atesta capacitatile tehnologice ale Romaniei si optiunea politica de mai adanca integrare a tarii noastre intr-o comunitate care este extrem de importanta pentru securitatea colectiva a Uniunii Europene", a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, prezent la ceremonie.

Ministrul s-a declarat convins ca Romania va face o figura frumoasa in interiorul acestei comunitati stiintifice si tehnologice de elita.

La randul sau, Dumitru Prunariu, prezent la ceremonie, a spus ca semnarea acestui acord reprezinta un pas foarte important pentru Romania "in toata aceasta perioada de 21 de ani de cand s-a schimbat regimul".

"In curand nu va mai fi (un roman care sa se duca in spatiu - n.r.) dar aderarea la Agentia Spatiala Europeana deschide o portita. E adevarat o portita mica pentru ca selectia in cadrul Agentiei, la care de astazi aveam dreptul oficial sa participam, se face odata la 5-6 ani. Probabil ca peste 4-5 ani va fi urmatoarea faza de selectie. Iar la ultima, de acum doi ani, au fost 8.400 de candidati si au fost selectionati doar 6", a spus Dumitru Prunariu.

El a subliniat insa avantajele de ordin stiintific si cu aplicatii practice ale programelor Agentiei.

Agentia Spatiala Europeana care are un buget anual de aproximativ 4 miliarde de euro constituit din contributii ale statelor membre proportionale cu venitul national net are o serie de programe aplicative cofinantate de Uniunea Europeana.

Principalul program este sistemul de radionavigatie prin satelit Galileo cu aplicatii civile si de securitate si de asemenea sistemul GMES monitorizare globala pentru mediu si securitate cu aplicatie in monitorizarea dezastrelor naturale.

Agentia Spatiala mai are de asemenea un program care vizeaza monitorizarea spatiului cosmic avand ca obiectiv deseurile spatiale, obiectele spatiale potential periculoase si masurarea efectelor solare cu efecte negative asupra activitatii umane.

Agentia Spatiala are de asemenea un program bazat pe senzori si sateliti care sa determine cu precizie nivelul schimbarilor climatice dar in vedere si explorarea spatiului.

Toate aceste programe vor constitui tematici principale ale Agentiei pentru urmatorul deceniu iar contributiile statelor membre la bugetul anual al Agentiei se returneaza integral prin participarea persoanelor juridice din fiecare tara la programele Agentiei.

Romania a inceput negocierile pentru semnarea acordului de aderare la Conventia ESA in baza memorandumului din 17 decembrie 2009 avizat de premierul Emil Boc si aprobat de presedintele Romaniei. 

#aderare, #UE, #Agentia Spatiala Europeana, #spatiul cosmic , #stiri Teodor Baconschi