Ministrul georgian de externe: diversificarea rutelor energetice in UE nu convine Rusiei

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 16:18
1155 citiri
Ministrul georgian de externe: diversificarea rutelor energetice in UE nu convine Rusiei

Decizia UE privind diversificarea rutelor de energie ar putea avea o opozitie si cel mai probabil vor fi uzite la Moscova mai multe opinii pe aceasta tema, a declarat vineri, la Bucuresti, ministrul georgian de externe, Grigol Vasadze, potrivit NewsIn. 

Ministrul Grigol Vasadze, care se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in Romania, a avut vineri o intrevedere cu seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi.

La finalul discutiilor, ministrul georgian de externe a afirmat ca exista decizia la nivelul UE in ceea ce priveste diversificarea rutelor de energie, iar Georgia este extrem de interesata.

"Desigur, poate ca exista o opozitie, dar inca nu s-a exprimat de o maniera deschisa.

Probabil ca vom auzi mai multe opinii din partea Moscovei legat de aceasta diversificare a rutelor de energie", a declarat ministrul Grigol Vasadze.

In ceea ce priveste proiectul interconectorului AGRI, seful diplomatiei de la Tbilisi a mentionat ca tarile participante au de partea lor decizia politica si mai ramane ca statele sa fie rapide, prompte si eficiente in ceea ce priveste inlaturarea tuturor problemelor si barierelor de natura tehnica si in ceea ce priveste elaborarea studiului de fezabilitate.

La randul sau, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a reamintit ca exista acordul politic in legatura cu proiectul AGRI, semnat la cel mai inalt nivel intre Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria.

"Cream compania de proiect, studiul de fezabilitate este in curs", a mentionat seful diplomatiei romane.

Luni va avea loc la Bucuresti o reuniune a ministrilor energiei din cele patru tari, care va completa calendarul de implementare a proiectului AGRI, a anuntat Baconschi.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca proiectul AGRI este inscris in logica de dezvoltare a Cordiorului Sudic, in politica de securitate energetica a UE, care include diversificarea surselor si rutelor de energie si, totodata, este un proiect care nu se substituie, ci este complementar proiectului Nabucco.

"Interesul manifestat pe canale diplomatice a altor state din regiune de a se asocia proiectului AGRI este pentru noi dovada faptului ca e un proiect viabil, oportun si, mai ales, realizabil", a punctat ministrul roman de externe.

El a mai declarat ca ramane de vazut cum vor fi rezolvate o serie de probleme tehnice legate de constituirea terminalului de gaz natural lichefiat (LNG) de la Constanta si a precizat ca exista deja pe tot traseul portiuni de infrastructura deja construite, incluzand aici interconectorul Arad-Szeged.

"Georgia, de asemenea, mai are o parte de constructie pe propria ei infrastructura, deci bugetul acestui proiect nu este deloc disproportionat si suntem hotarati sa parcurgem cat de rapid posibil pasii spre implementarea lui", a conchis seful dplomatiei romane.

Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata.

Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta.

Memorandumul de intelegere pentru proiectul AGRI a fost semnat la Bucuresti la 13 aprilie.

De asemenea, Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria au semnat la 14 septembrie 2010, la Baku, Declaratia privind proiectul AGRI.

In decembrie anul trecut, ministrul azer al industriei si energiei, Natig Aliev a anuntat ca Ucraina s-ar putea alatura proiectului AGRI.

Agentia Trend relata ca un memorandum interguvernamental cu Azerbaidjanul pe tema livrarilor de gaz natural a fost aprobat de cabinetul de ministri de la Kiev. 

#gaz natural lichefiat, # georgia, # theodor baconschi , #stiri Teodor Baconschi

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"