MAE vrea reducerea cheltuielilor fara afectarea sistemului diplomatic

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 01:06
1562 citiri
MAE vrea reducerea cheltuielilor fara afectarea sistemului diplomatic

MAE incearca sa faca economii incheind noi contracte cu furnizorii de bilete de avion, renegociind chiriile sau trecand la telefonia prin internet, a declarat marti ministrul Teodor Baconschi, care a precizat ca institutia pe care o conduce nu face "atacuri populiste asupra bugetului", potrivit Newsin.

MAE incearca sa reduca cheltuielile fara sa afecteze functionarea sistemului diplomatic, vizand, totodata, imbunatatirea si rentabilizarea unor optiuni prin managament intern, a precizat seful diplomatiei romane.

"Noi nu facem noi atacuri populiste asupra bugetului. Ne inscriem in acest efort de solidaritate pentru a trece cu bine ca institutie publica perioada aceasta dificila. Prin urmare, salariile vor fi diminuate, speram pe o perioada cat mai scurta, si in exterior si in Centrala MAE", a declarat Baconschi.

Cel mai mare venit net primit in luna aprilie la Ministerul de Externe a fost de 14.424 lei, corespunzand functiei de director general, arata grila veniturilor nete publicata de institutie zilele trecute. Ministrul de externe are 8.092 lei, iar venitul net al secretarilor de stat variaza intre 5.480 lei si 7.514 lei.

Veniturile nete ale secretarului general se ridica la 10.076 lei, in timp ce secretarul general adjunct are 8.808 lei. Un ambasador are un salariu de baza de 7.514 lei, iar veniturile nete ajung la 8.092 lei.

Baconschi a adaugat ca Ministerul de Externe incearca, pe de o parte, sa reduca cheltuielile fara sa afecteze functionarea minimala a sistemului diplomatic si, pe de alta parte, are in vedere imbunatatirea si rentabilizarea unor optiuni prin management intern.

Teodor Baconschi a facut referire la incheierea de noi contracte cu furnizorii de bilete de avion, la reducerea si renegocierea chiriilor, mai ales in exterior, si la trecerea pe telefonie prin internet pentru apelurile obisinuite.

"Incercam sa vedem care sunt capitolele bugetare care consuma cel mai mult din bugetul MAE si sa imbunatatim prin noi parteneriate, inclusiv cu furnizorii de telefonie mobila.

In calitatea noastra de client corporatist important putem sa pretindem un acord mai bun cu servicii ceva mai avantajoase, deci cautam sa combinam diminuarea temporara a drepturilor salariale printr-o mai buna planificare financiara si printr-un management intern ceva mai flexibil", a explicat ministrul roman de externe.

Intrebat daca reducerea costurilor ar putea viza si inchiderea unor reprezentante diplomatice, ministrul Baconschi a afirmat ca Romania ar putea renunta la cateva consulate generale.

El a adaugat ca "decizia de a retrage o ambasada dintr-un alt stat, nu numai european, are o incarcatura politica si trebuie tratata cu foarte multa responsabilitate".

"De foarte multe ori, impactul financiar al inchiderii unor ambasade este minim.

Da bine la publicul care poate asteapta asa ceva, dar te costa mai mult sa revii politic, sa redeschizi o ambasada peste cinci sau zece ani si mai sunt si situatiile in care statul roman are proprietati in alte state", a mentionat Baconschi.

"Este contraproductiv sa dai semnalul politic ca nu te intereseaza o anumita relatie bilaterala, sa inchizi cu costuri mai mari de redeschidere ulterioara sau sa abandonezi o proprietate a statului roman care, fara indoiala, are o valoare patrimoniala importanta", a mai spus ministrul roman de externe. 

#baconschi, #buget, #cheltuieli, #mae , #stiri Teodor Baconschi