Johannes Hahn: In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala

Joi, 10 Iunie 2010, ora 09:27
2168 citiri
Johannes Hahn: In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala

Comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a declarat ca in cadrul consultarii publice privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii au fost primite peste 100 de contributii din partea guvernelor si altor parti interesate, afirmand ca avem de-a face cu un adevarat "boom al Dunarii".

Johannes Hahn a participat, miercuri, in statiunea Mamaia, la lucrarile Conferintei Strategia UE pentru Regiunea Dunarii. Conferinta, care se va incheia pe 11 iunie, marcheaza finalul seriei de evenimente destinate strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care au debutat in februarie 2010, la Ulm, in Germania, cu ocazia lansarii consultarii publice, transmite corespondentul NewsIn.

"In cadrul consultarii publice am primit peste 100 de contributii din partea guvernelor ?i a altor parti interesate. Avem de-a face cu un boom al Dunarii", a afirmat comisarul european Johannes Hahn.

Acesta a precizat ca procesul de consultare s-a bazat pe trei directii principale: pe aspecte socio-economice, de mediu ?i de conectivitate.

"In ceea ce prive?te aspectele socio-economice, trebuie sa eliminam obstacolele care mai exista in calea relatiilor comerciale libere intre regiuni", a spus comisarul.

Oficialul a adaugat ca aspectele de mediu nu reprezinta un lux, ci o parte esentiala a unei dezvoltari durabile. De asemenea, pentru dezvoltarea economica a regiunii este esentiala ?i o infrastructura de transport moderna ?i fiabila, a mai spus comisarul european, afirmand ca Dunarea ar trebuie sa poata fi navigabila pe tot parcursul anului.

"Obiectivul ar trebui sa fie acela de a face din Dunare o cale fluviabila ecologica ?i de a inteti eforturile de combatere a blocajelor in calea fluxului liber de navigatie", a precizat comisarul.

Comisarul european a subliniat ca, in prezent, Dunarea este folosita numai in proportie de 3 - 6 la suta din capacitatea sa totala de transport, in conditiile in care transportul pe apa este de 100 de ori mai ieftin decat cel pe uscat. Johannes Hahn a mai spus ca exista fonduri necesare pentru a spijini regiunea dunareana.

"In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala. Ace?ti bani au pus deja in mi?care numeroase proiecte, dar trebuie sa asistam la o mai rapida implementare a programelor", a precizat comisarul european.

La randul sau, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a afirmat ca, daca strategia Dunarii va deveni realitate, fluviul va deveni o punte intre statele membre ?i non-membre UE.

"Sunt ?i lectii pe care le invatam acum, impreuna. Acestora li se adauga provocarile prin care trecem de un an, doi incoace, conflictele inghetate, procesele democratice blocate", a spus ministrul.

Baconschi a declarat ca printre prioritatile Planului de Actiuni al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii se numara si infiintarea unui centru international pentru studii avansate Dunare - Delta Dunarii - Marea Neagra, care va derula activitati ?i proiecte de cercetare multidisciplinare, focalizate pe managementul durabil al zonelor umede. Un alt obiectiv este dublarea transportului pe Dunare, in urmatorii zece ani, a mai spus ministrul.

"Ne angajam sa dezvoltam infrastructura rutiera ?i de transport prin sisteme intermodale ?i sa imbunatatim navigatia in sectoarele economice", a afirmat Baconschi.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a vorbit despre importanta vointei politice pentru realizarea Strategiei Dunarii.

"Marea provocare pentru noi toti este ce vom face cu aceasta strategie pana anul viitor" a adaugat Borbely.

Conferinta de inchidere a procesului de consultare publica cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, organizata in perioada 9-11 iunie, la Constanta si Tulcea, a fost deschisa, miercuri, la Mamaia, de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely si comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

La eveniment participa inalti reprezentanti ai statelor din bazinul Dunarii si ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale si ai societatii civile. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Intră în reparații calea ferată Craiova - Turnu Severin - Caransebeș. Lucrările vor costa 4 miliarde de euro. Bani și pentru autostrada Paşcani-Suceava
Intră în reparații calea ferată Craiova - Turnu Severin - Caransebeș. Lucrările vor costa 4 miliarde de euro. Bani și pentru autostrada Paşcani-Suceava
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Sorin Grindeanu a anunţat că Executivul a alocat, joi, 20,1 miliarde lei pentru reabilitarea liniei feroviare Craiova- Drobeta Turnu...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#capacitate, #dunare, #infrastructura, #strategie, #transport , #stiri Teodor Baconschi