Johannes Hahn: In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala

Joi, 10 Iunie 2010, ora 09:27
2168 citiri
Johannes Hahn: In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala

Comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a declarat ca in cadrul consultarii publice privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii au fost primite peste 100 de contributii din partea guvernelor si altor parti interesate, afirmand ca avem de-a face cu un adevarat "boom al Dunarii".

Johannes Hahn a participat, miercuri, in statiunea Mamaia, la lucrarile Conferintei Strategia UE pentru Regiunea Dunarii. Conferinta, care se va incheia pe 11 iunie, marcheaza finalul seriei de evenimente destinate strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care au debutat in februarie 2010, la Ulm, in Germania, cu ocazia lansarii consultarii publice, transmite corespondentul NewsIn.

"In cadrul consultarii publice am primit peste 100 de contributii din partea guvernelor ?i a altor parti interesate. Avem de-a face cu un boom al Dunarii", a afirmat comisarul european Johannes Hahn.

Acesta a precizat ca procesul de consultare s-a bazat pe trei directii principale: pe aspecte socio-economice, de mediu ?i de conectivitate.

"In ceea ce prive?te aspectele socio-economice, trebuie sa eliminam obstacolele care mai exista in calea relatiilor comerciale libere intre regiuni", a spus comisarul.

Oficialul a adaugat ca aspectele de mediu nu reprezinta un lux, ci o parte esentiala a unei dezvoltari durabile. De asemenea, pentru dezvoltarea economica a regiunii este esentiala ?i o infrastructura de transport moderna ?i fiabila, a mai spus comisarul european, afirmand ca Dunarea ar trebuie sa poata fi navigabila pe tot parcursul anului.

"Obiectivul ar trebui sa fie acela de a face din Dunare o cale fluviabila ecologica ?i de a inteti eforturile de combatere a blocajelor in calea fluxului liber de navigatie", a precizat comisarul.

Comisarul european a subliniat ca, in prezent, Dunarea este folosita numai in proportie de 3 - 6 la suta din capacitatea sa totala de transport, in conditiile in care transportul pe apa este de 100 de ori mai ieftin decat cel pe uscat. Johannes Hahn a mai spus ca exista fonduri necesare pentru a spijini regiunea dunareana.

"In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala. Ace?ti bani au pus deja in mi?care numeroase proiecte, dar trebuie sa asistam la o mai rapida implementare a programelor", a precizat comisarul european.

La randul sau, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a afirmat ca, daca strategia Dunarii va deveni realitate, fluviul va deveni o punte intre statele membre ?i non-membre UE.

"Sunt ?i lectii pe care le invatam acum, impreuna. Acestora li se adauga provocarile prin care trecem de un an, doi incoace, conflictele inghetate, procesele democratice blocate", a spus ministrul.

Baconschi a declarat ca printre prioritatile Planului de Actiuni al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii se numara si infiintarea unui centru international pentru studii avansate Dunare - Delta Dunarii - Marea Neagra, care va derula activitati ?i proiecte de cercetare multidisciplinare, focalizate pe managementul durabil al zonelor umede. Un alt obiectiv este dublarea transportului pe Dunare, in urmatorii zece ani, a mai spus ministrul.

"Ne angajam sa dezvoltam infrastructura rutiera ?i de transport prin sisteme intermodale ?i sa imbunatatim navigatia in sectoarele economice", a afirmat Baconschi.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a vorbit despre importanta vointei politice pentru realizarea Strategiei Dunarii.

"Marea provocare pentru noi toti este ce vom face cu aceasta strategie pana anul viitor" a adaugat Borbely.

Conferinta de inchidere a procesului de consultare publica cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, organizata in perioada 9-11 iunie, la Constanta si Tulcea, a fost deschisa, miercuri, la Mamaia, de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely si comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

La eveniment participa inalti reprezentanti ai statelor din bazinul Dunarii si ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale si ai societatii civile. 

iaBilet și-a dublat cifra de afaceri în România anul trecut. Cât a costat în medie un bilet la evenimente culturale sau sportive în 2023
iaBilet și-a dublat cifra de afaceri în România anul trecut. Cât a costat în medie un bilet la evenimente culturale sau sportive în 2023
În anul 2023, platforma iaBilet.ro a înregistrat o dublare a cifrei de afaceri comparativ cu anul precedent, atingând o creștere de 100%. Potrivit comunicatului emis de companie, următorul...
"Rabla pentru tractoare": ce sprijin nerambursabil pot primi micii fermieri de la Administrația Fondului pentru Mediu
"Rabla pentru tractoare": ce sprijin nerambursabil pot primi micii fermieri de la Administrația Fondului pentru Mediu
Guvernul va finanța, prin intermediul Fondului pentru Mediu, programul „Rabla pentru tractoare”, a anunțat premierul Ciolacu, joi, 30 mai, în ședința Executivului. Suma alocată pentru...
#capacitate, #dunare, #infrastructura, #strategie, #transport , #stiri Teodor Baconschi