Iordania poate fi o baza pentru expansiunea companiilor romanesti in Irak

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 11:04
1069 citiri
Iordania poate fi o baza pentru expansiunea companiilor romanesti in Irak

Iordania poate fi o buna baza pentru expansiunea companiilor romanesti in Irak, a apreciat ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, care a adaugat ca Romania doreste sa le propuna partenerilor iordanieni o formula de intensificare a proiectelor economice, informeaza NewsIn.

Ministrul Baconschi a declarat, pentru NewsIn, ca Iordania este un partener traditional si fiabil al Romaniei in Orientul Mijlociu.

"Intrucat avem dialog politic foarte structurat, ne gandim sa continuam, si, in acelasi timp, sa le propunem partenerilor iordanieni o formula de intensificare a proiectelor economice", a afirmat seful diplomatiei romane.

El a adaugat ca Iordania poate fi o buna baza si pentru expansiunea companiilor romanesti in Irak.

Cooperarea dintre Romania si Iordania in ceea ce priveste piata irakiana a fost discutata si in aprilie 2009, cand regele Abdullah al II-lea s-a aflat intr-o vizita la Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu declara atunci ca in discutiile purtate cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei s-a stabilit ca a sosit momentul ca implicarea economica sa devina primordiala in Irak si s-a analizat posibilitatea cooperarii dintre cele doua state pe piata irakiana.

"A facut obiectul analizei pe care am facut-o cu Maiestatea Sa posibilitatea ca, impreuna, firme romanesti si iordaniene sa actioneze pe piata irakiana, considerand - si Maiestatea Sa, si eu - ca a sosit momentul ca implicarea economica sa devina primordiala in Irak", afirma Traian Basescu in aprilie 2009, la finalul discutiilor purtate cu regele Abdullah al II-lea.

Ministrul Teodor Baconschi s-a aflat sambata si duminica intr-o vizita oficiala in Regatul Hasemit al Iordaniei, la invitatia omologului sau iordanian Nasser Judeh.

Seful diplomatiei romane a fost primit de regele Abdullah al II-lea, a avut convorbiri cu ministrul iordanian de externe Nasser Judeh si intrevederi cu premierul Samir Rifai, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Atef Tarawneh, presedintele Senatului, Taher Masri si cu printesa Reem Al-Ali, fondator si presedinte de onoare al Institutului iordanian pentru mass-media si comunicare.

De asemenea, ministrul Baconschi a avut intrevederi cu membrii comunitatii romanesti din Iordania si ai celei a absolventilor iordanieni de studii superioare in Romania, precum si cu reprezentanti de seama ai mediului de afaceri local.

Ministrul Teodor Baconschi a salutat, intr-un interviu telefonic pentru NewsIn, deschiderea partii iordaniene pentru continuarea dialogului politic, cat si faptul ca oficialii de la Amman isi doresc sa construirea unui "culoar economic intre regiunea Marii Negre, Europa de sud-est si Orientul Mijlociu".

Seful diplomatiei romane a mentionat ca exista o serie de domenii prioritare in ceea ce priveste Iordania, cum ar fi energia, transporturile, agricultura, managementul apei, turismul, iar proiectele pot fi conectate in cadrul unui forum al oamenilor de afaceri de la Bucuresti si Amman.

In 2010, Romania si Iordania au marcat 45 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice. Frecventa vizitelor bilaterale la nivel inalt din ultimii ani dovedeste existenta unor relatii privilegiate intre Romania si Regatul Hasemit al Iordaniei: in 2005, vizita la Amman a presedintelui Romaniei, respectiv, in 2004 si 2009, vizita la Bucuresti ale suveranului hasemit.

#Baconschi, #iordania, #romania, #expansiune, #companii , #stiri Teodor Baconschi