Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Georgia confirma sprijinul partii pentru Nabucco

Georgia confirma sprijinul partii pentru Nabucco

Ministrul de externe Teodor Baconschi a primit, in cursul vizitei pe care a facut-o marti la Tbilisi, confirmarea sprijinului partii georgiene pentru proiectul Nabucco si interesul de a aprofunda discutiile referitoare la Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI).

Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania prevede transportul gazului azer sub forma lichefiata, la Constanta. Seful diplomatiei, Teodor Baconschi, s-a aflat marti intr-o vizita oficiala in Georgia.

In cursul vizitei, ministrul a avut intrevederi cu presedintele Mihail Saakasvili, cu primul-ministru Nikoloz Gilauri, viceprim-ministrul ministru de stat pentru integrare euroatlantica Giorgi Baramidze si cu ministrul afacerilor externe, Grigol Vasadze.


Vizita a confirmat caracterul excelent al relatiilor romano-georgiene, inscriindu-se in politica Romaniei de promovare a dialogului politic si cooperarii in regiunea extinsa a Marii Negre, arata un comunicat al MAE. Cei doi ministri de externe au apreciat ca relatiile bilaterale inregistreaza o dinamica accentuata ce va culmina cu vizita in Romania a presedintelui Saakasvili, preconizata sa aiba loc in perioada urmatoare.


O atentie deosebita a fost acordata dimensiunii economice a relatiei romano-georgiene, in contextul in care potentialul de cooperare pe acest palier nu este inca deplin valorificat. Un subiect aparte in discutiile de la Tbilisi l-a constituit securitatea energetica.


Partea georgiana a confirmat sprijinul privind proiectul Nabucco, exprimandu-si totodata interesul de a aprofunda discutiile referitoare la Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania, care prevede transportul gazului azer sub forma lichefiata, la Constanta.


In cadrul convorbirilor au mai fost abordate teme de interes comun aflate pe agenda regionala si internationala: cooperarea in regiunea Marii Negre, procesul de reglementare a conflictelor inghetate, perspectivele europene si euro-atlantice ale Georgiei si securitatea energetica.


Cu prilejul vizitei, a fost reafirmat sprijinul Romaniei privind aspiratiile Georgiei de apropiere de structurile europene si euroatlantice, cu accent pe necesitatea valorificarii eficiente a oportunitatilor oferite de initiativele europene pentru regiune, precum Sinergia Marii Negre si Parteneriatul Estic.


Programul vizitei a cuprins si o deplasare la EUMM Field Office Mtskheta (20 de km distanta de Tbilisi), unde ministrul afacerilor externe s-a intalnit cu conducerea misiunii si cu membri ai contingentului roman dislocat in cadrul acestei misiuni de monitorizare.


In cadrul EUMM Georgia, Romania participa cu 23 de persoane in teatru si o persoana in cadrul Elementului de Sprijin de la Bruxelles (in regim de functionar international). Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1296 ori
Citeste mai multe desprenabucco georgia gazoduct energie gaze