Facilitatea Schengen, cauza scaderii bugetare la MAE

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 01:01
1660 citiri
Facilitatea Schengen, cauza scaderii bugetare la MAE

Scaderea considerabila a bugetului Ministerului de Externe previzionat pentru 2011 fata de anul in curs se datoreaza in primul rand finalizarii proiectelor MAE cu finantare externa nerambursabila din Facilitatea Schengen, a explicat miercuri ministrul de externe Teodor Baconschi, potrivit Newsin.

Seful diplomatiei a precizat ca proiectele din Facilitatea Schengen adusesera MAE in 2010 suma de 231 de milioane.

Bugetul MAE previzionat pentru anul 2011 scade de la 808 milioane de lei (executie preliminata in 2010) la 530 de milioane de lei, ceea ce reprezinta o reducere cu aproape 35%, potrivit proiectului de lege inaintat de Guvern Parlamentului.

Ministrul a precizat ca acest buget reprezinta 0,0046% din totalul cheltuielilor bugetare ale statului, dar suma reflecta o imbunatatire fata de ceea ce se propunea initial.

"Am facut o pledoarie in Guvern, atunci cand s-a discutat in prima lectura bugetul ministerului. Trebuie sa va spun ca rezultatul actual este efectul unei ameliorari. Initial, bugetul MAE fusese cu 14% mai mic decat cel prezent", a declarat Baconschi in fata comisiilor reunite de politica externa ale Parlamentului.

Ministrul de externe a marturisit "cu o anumita melancolie" ca dupa un an de austeritate severa urmeaza un al doilea in aceeasi logica si a avertizat ca lipsa unei diplomatii corect finantate impiedica realizarea obiectivelor elementare, cu atat mai putin a celor ambitioase.

Numarul de posturi la MAE anul viitor este redus cu 464 fata de anul acesta, a spus ministrul, care a precizat ca in aceasta cifra sunt incluse si posturile bugetate, dar neocupate, care au fost desfiintate. Astfel, disponibilizarile efective la MAE au vizat 155 de persoane.

"Imi mentin punctul de vedere cu privire la necesitatea imediata de a face o derogare de la actuala legislatie pentru a putea deschide anul viitor cel putin un concurs de recrutare in MAE. Estimarea mea e ca avem nevoie de 50-100 de tineri diplomati", le-a spus ministrul parlamentarilor, reluand o idee exprimata in urma cu cateva luni.

Limita data de Ministerul Finantelor la rubrica "bunuri si servicii", si anume 176 de milioane de lei,asigura strict cheltuielile de functionare ale celor 155 de misiuni diplomatice ale Romaniei, in conditiile in care si in acest an nivelul cheltuielilor materiale a fost redus drastic, a precizat ministrul de externe. S-au relocat spatii, s-au renegociat practic toate chiriile, a aratat el, astfel incat "e greu sa ne imaginam ca vom putea sa extindem activitatea prin deschiderea de misiuni diplomatice sau de birouri consulare" in 2011, a punctat seful diplomatiei.

Baconschi a mentionat ca MAE administreaza, in serviciul exterior, 101 imobile apartinand domeniului public si privat al statului.

"Probabil ca si in exercitiile dumneavoastra de diplomatie parlamentara, de cate ori ati avut de-a face cu ambasadele noastre, ati putut constata personal trista stare in care se afla patrimoniul statului roman in strainatate, cu cateva exceptii de vitrina, in capitalele foarte importante, ambasadele noastre se afla intr-o stare de depreciere a inventarului foarte avansata", a spus Teodor Baconschi adresandu-se parlamentarilor.

Intrebat daca in 2011 se vor inchide, in aceste conditii, ambasade sau consulate, ministrul a spus ca este vorba despre cele 14 oficii despre care s-a mai vorbit.

"Desi subiectul a fost tinut in stand-by doi ani, cred ca 2011 va necesita decizia politica de a inchide lista celor 14 oficii. Ea a ramas aceeasi", a precizat ministrul.

Seful diplomatiei a subliniat ca in spatiul nord-american, pe coasta, Romania nu are, de la la Vancouver pana in Mexic, niciun fel de reprezentanta diplomatica sau consulara. "Toti romanii de acolo trebuie sa faca distante enorme sau sa renunte si am vrea sa mutam, pentru ca este o mica aglomerare, sa mutam consulatul de la Montrealla Vancouver ca sa acoperim mai bine acea arie", a explicat Baconschi.

De asemenea, el a vorbit despre un proiect de birou consular in Catania, pentru ca in Sicilia sunt in jur de 40.000 de romani, destul de compacti, care sunt izolati de peninsula si au foarte multe sute de kilometri de facut pentru a-si rezolva problemele.

La capitolul proiecte, Teodor Baconschi a mai anuntat ca a convenit cu Praga deschiderea unui birou consular in cadrul Ambasadei Cehiei la Kabul, pentru ca si soldatii romani dislocati in Afganistan sa poata beneficia de asistenta consulara.

Totodata, ministrul le-a spus parlamentarilor din comisia de politica externa ca exista interes din partea oamenilor de afaceri pentru deschiderea unui consulat general la Erbil, in Kurdistanul irakian, o regiune sigura a Irakului, unde se fac investitii si unde "in bugetul local intra anual 17 miliarde de dolari fara ca cineva sa faca mari eforturi".

Ministrul a mai informat ca, la stabilirea bugetului, a prezentat Guvernului o situatie comparativa cu statele asemanatoare Romaniei (Bulgaria, Ungaria), aratand cat au ele si de ce ele au o politica externa mai activa.

"Trebuie sa spunem ca Romania aloca diplomatiei mai putin decat state cu PIB comparabil si cu o retea externa comparabila, fie ca ne referim la cifrele absolute, fie la populatie. Polonia, cu o retea comparabila de circa 150 de misiuni, aici intrand si consulatele, are 350 de milioane de euro, noi suntem la 110 (milioane de euro - n.r.), deci nu fac comparatii cu Franta, unde bugetul Externelor e de 4 miliarde de euro, cu Spania, Italia, n-are rost sa comparam incomparabilul, dar cu statele noi membre sau care au retele similare ca extensie stam cam pe ultimele locuri", a recunoscut ministrul.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#buget, #disponibilizari, #finantare externa, #mae, #schengen , #stiri Teodor Baconschi