Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Egiptul va investi in Romania in energie, agricultura sau infrastructura

Egiptul va investi in Romania in energie, agricultura sau infrastructura

Romania asteapta investitii egiptene in domenii precum energia, agricultura, constructii, turismul, infrastructura, a declarat ministrul de externe Teodor Baconschi, la finalul intrevederii cu omologul sau de la Cairo, Ahmet Aboul Gheit,mentionand ca Egiptul este un actor-cheie in Orientul Mijlociu, informeaza NewsIn.

Baconschi a afirmat ca dialogul politic bilateral cu Cairo este foarte sustinut, iar Egiptul este primul partener comercial al Romaniei din zona Orientului Mijlociu, cu schimburi anuale atingand 310 milioane de dolari.

"Am vrea sa ajungem la cel putin jumatate de miliard de schimburi anuale si recenta reuniune la Cairo a Comisiei mixte care analizeaza oportunitatile economice dintre cele doua tari ne incurajeaza in acest sens", a mentionat ministrul roman de externe.

El i-a incurajat pe investitorii romani sa mearga pe piata egipteana, afirmand ca energia si mana de lucru sunt mai ieftine in Europa.

"De asemenea, asteptam investitii egiptene in varii domenii, incluzand energia, agricultura, constructiile, turismul, infrastructura", a mai declarat ministrul Teodor Baconschi.

El a adaugat ca Romania are "o mare pretuire pentru Egipt, care e bine asezat pe 5.000 de ani de civilizatie si un actor cheie in Orientul Mijlociu", exprimandu-si increderea ca prin cooperarea romano-egipteana va fi "fructificat atat potentialul bilateral, cat si procesul de pace din Orientul Mijlociu".

La randul sau, ministrul egiptean de externe, Ahmet Aboul Gheit, a declarat ca Egiptul doreste cresterea investitiilor in Romania, exprimandu-si increderea ca volumul total al schimburilor economice poate fi dublat in viitorul apropiat.

Seful diplomatiei egiptene, Ahmet Aboul Gheit, s-a aflat luni la Bucuresti, in prima etapa a unui turneu regional care include Ucraina, Ungaria si Bulgaria.

Ministrul egiptean de externe a avut convorbiri cu omologul roman, urmand sa fie primit de conducerea Senatului si Camerei Deputatilor si sa aiba o intrevedere cu ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Ion Ariton.

Ministrul egiptean de externe va avea, de asemenea, o intrevedere cu vicepremierul Markó Bela.

In cadrul convorbirilor oficiale dintre ministrul Baconschi si omologul sau de la Cairo au fost abordate chestiunile cooperarii bilaterale, precum si subiecte legate de situatia regionala si internationala si de cooperarea Egiptului cu Uniunea Europeana.

Cei doi ministri au semnat Programului Executiv al Acordului de Cooperare intre Romania si Egipt in domeniile educatiei, stiintei si culturii, pentru anii 2010.

Vizita ministrului de externe egiptean are loc in contextului aniversarii a 105 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice bilaterale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1320 ori