Dialogul economic, un inceput bun pentru relatia Romaniei cu Rusia

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 00:17
1748 citiri
Dialogul economic, un inceput bun pentru relatia Romaniei cu Rusia

Dialogurile economice comune pot fi o buna baza pentru un dialog politic fluent, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ministrul de externe, Teodor Baconschi, refererindu-se la relatia Romaniei cu Rusia, pe care o doreste "normala si functionala".

Intrebat despre relatia Romaniei cu Rusia, ministrul Teodor Baconschi a declarat vineri, pentru NewsIn, ca partea romana doreste ca aceasta sa fie una normala, functionala, bazata pe respect reciproc si pe recunoasterea intereselor fiecarei parti.

"Suntem presedinti in exercitiu ai OCEMN pentru sase luni si, in acest format de cooperare regionala, speram ca partea rusa sa contribuie la redinamizarea acestei organizatii", a mentionat seful diplomatiei romane, aflat la conferinta de securitate care are loc la München in perioada 4-6 februarie.

Baconschi a adaugat ca partea romana asteapta, in urma unor semnale pe care le-a transmis, o reactie in ceea ce priveste dorinta Federatiei Ruse de a coopera pe plan politic, diplomatic si in special pe plan economic.

"Dialogurile economice comune pot fi o buna baza pentru un dialog politic fluent", a conchis ministrul Teodor Baconschi, care a facut referire si la recenta vizita la Bucuresti a presedintelui Lukoil.

Presedintele Traian Basescu l-a primit joi la Palatul Cotroceni pe presedintele companiei ruse Lukoil, Vagit Alekperov, acesta prezentandu-i sefului statului intentiile de dezvoltare pe piata romaneasca, intr-o intalnire la care a participat si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, presedintele Traian Basescu a exprimat deschiderea autoritatilor romane fata de investitiile straine, apreciind faptul ca Lukoil a investit pana in prezent peste 1 miliard de dolari in tara noastra.

Arestarea diplomatului roman Gabriel Grecu la Moscova, in august anul trecut, sub acuzatia de spionaj a intervenit intr-un moment in care relatiile dintre Romania si Rusia erau oricum incordate.

Presedintele Romaniei nu a mai fost la Moscova de la inceputul primului sau mandat, in 2005, an in care Traian Basescu s-a dus de doua ori in Federatia Rusa.

Pe de alta parte, Moscova a criticat, in ultimii ani, amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei, dupa cum, in repetate randuri, partea romana a criticat decizia Rusiei de a-si mentine prezenta militara in Transnistria, afirmand ca prezenta militara rusa ar putea consolida pozitiile autoritatilor nerecunoscute de la Tiraspol.

Pretul mare de livrare a gazului rusesc pentru Romania a fost, de asemenea, un subiect amplu dezbatut. 

#dialog economic, #rusia, #teodor baconschi , #stiri Teodor Baconschi