Bugetul MAE pe 2010 scade cu peste un sfert fata de inceputul lui 2009

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 16:04
1420 citiri
Bugetul MAE pe 2010 scade cu peste un sfert fata de inceputul lui 2009

Ministrul desemnat de externe,Teodor Baconschi, a declarat marti ca bugetul MAE pe 2010 va fi unul "auster" si va ajunge la aproximativ 146 de milioane de euro, cu aproape 60 de milioane mai putin decat era alocat institutiei la inceputul anului 2009, relateaza NewsIn.

"Propunerea agreata de Ministerul Finantelor cifreaza bugetul MAE la aproximativ 146 milioane de euro si ne mai lipsesc in momentul de fata circa 12 milioane de euro pentru Facilitatea Schengen, care este in cofinantare si unde avem si noi obligatii.

Cred ca ne incadram in acest buget foarte auster si atunci cand scadentele vor presa pe obligatiile externe, mizam pe rectificari bugetare punctuale", a spus Teodor Baconschi dupa audierile din Parlament, unde a obtinut avizul favorabil.

Bugetul MAE din 2010 este cu 58 de milioane de euro mai mic fata de cel alocat la inceputul anului in curs.

Astfel, in ianuarie 2009, Ministerul Afacerilor Externe a primit fonduri in valoare de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezenta 0,4% din bugetul de stat si 0,1% din PIB.

In conditiile in care bugetul MAE pentru 2010 va ramane de 146 de milioane de euro, aceasta ar insemna o scadere cu circa 28% fata de sumele previzionate pentru MAE la inceputul anului in curs.

In aprilie 2009 insa, de la un buget aprobat la inceputul anului de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), bugetul MAE a fost redus cu aproximativ 25%, la 602 milioane de lei, ceea ar insemna ca bugetul pe anul 2010 se va apropia mai degraba de aceasta suma, fara a o depasi.

Teodor Baconschi a evidentiat ca, avand in vedere aceasta "cifra de austeritate", ministerul va fi obligat sa mentina toate limitarile pe care le-a pus impus cheltuielilor in 2009.

"Cred ca este si o ocazie de a vedea pe unde se risipesc bani, de a face o evaluare generala a raportului intre costurile de intretinere a unei misiuni diplomatice si volumul schimburilor cu tara respectiva", a punctat Baconschi.

"Vom face o astfel de analiza si vom propune o eventuala reducere, pentru ca un sistem cu 155 de misiuni in exterior este foarte ambitios, dar nu stiu daca reflecta corect capacitatea noastra, PIB-ul nostru actual.

Trebuie sa va spun ca bugetul MAE francez este de 4 miliarde de euro, iar al nostru oscileaza undeva la 150 de milioane de euro cu tot, cu tot, cu salarii, cu chirii", a atras atentia ministrul desemnat.

Cu toate acestea, Teodor Baconschi a aratat in timpul audierilor ca valoarea adaugata a diplomatiei in termeni de investitii straine sau incasarile consulare sunt de natura sa amortizeze aceasta investitie.

"Cu toate acestea, diplomatia nu este o investitie, este o necesitate vitala pentru supravietuirea unui stat si pentru proiectarea intereselor nationale", a subliniat diplomatul.

In ceea ce priveste reducerile de posturi din exterior, Baconschi a spus ca va face o analiza pe bugetul din 2010 si ca va face si planificare financiara corespunzatoare.

Vorbind despre greutatile cu care se confrunta diplomatia romana in urma crizei economice, Baconschi detaliat modul in care au afectat reducerile bugetare Ambasada din Franta, pe care a condus-o din 2007.

"In acest an cu crestere negativa, in care impactul crizei ne-a atins pe toti, de plida la Paris, si nu numai, bugetul Ambasadei pentru 2009 a fost amputat cu 45%.

De la sectia politica a Ambasadei unde erau opt diplomati pe o relatie politica majora - nici macar nu era o cifra prea mare - au fost rechemati in tara patru", a spus el.

"Putinele chirii din oras au fost reziliate, eu insumi m-am mutat la o resedinta mai putin costisitoare.

S-au facut in tot sistemul economii absolut in toate domeniile, acolo unde puteau fi operate, fara se pericliteze functionarea ca atare a ministerului", a adaugat ministrul desemnat pentru afaceri externe. 

#buget, # mae, # euro, # minister , #stiri Teodor Baconschi