Baconschi vrea un parteneriat strategic Romania-Turcia

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 23:48
1646 citiri
Baconschi vrea un parteneriat strategic Romania-Turcia

Romania si Turcia isi propun sa construiasca un parteneriat strategic si lucreaza deja la un plan de actiune, a declarat pentru NewsIn ministrul de externe Teodor Baconschi, care a avut vineri, la Munchen, o intalnire bilaterala cu omologul sau turc, Ahmet Davutoglu, potrivit Newsin. 

Seful diplomatiei romane a subliniat ca "exista o vointa politica de ambele parti" pentru construirea acestui parteneriat strategic.

"Turcia este deja unul dintre principalii nostri parteneri economici, ocupa locul cinci in ierarhia generala. In acelasi timp, este un un stat extrem de important din punct de vedere strategic, membru NATO, candidat la UE si care, in pofida crizei, are o crestere economica spectaculoasa.

Deci ne dorim ca dialogul bilateral romano-turc sa continue, sa se dezvolte", a explicat Teodor Baconschi intr-un interviu telefonic cu NewsIn.

"Avem foarte multe proiecte, inclusiv in materie de securitate energetica, proiectul Nabucco, prioritar pentru Romania, dar si alte proiecte care ar putea sa fie impulsionate in perioada urmatoare", a adaugat ministrul de externe.

Romania are acorduri de parteneriat strategic cu SUA, Azerbaidjan, China, Republica Coreea, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie, Polonia si Ungaria.

Ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi a avut vineri o intrevedere cu omologul turc, Ahmet Davutoglu, in marja participarii la Conferinta de Securitate de la München, care se desfasoara intre 4 si 6 februarie.

Potrivit unui comunicat MAE, cei doi oficiali au analizat stadiul cooperarii bilaterale dintre cele doua tari, cu accent pe agenda dialogului politico-diplomatic prevazuta pentru anul 2011.

"Trendul pozitiv al schimburilor economice dintre cele doua tari este incurajator, ajungand in 2010 la peste doua miliarde de euro. Dorim sa gasim solutii pentru dezvoltarea acestor relatii economice", a subliniat ministrul Baconschi, potrivit MAE.

In acest context, ministrul Baconschi si ministrul Davutoglu au discutat si despre proiectele de cooperare in domeniul energiei dintre cele doua tari.

"Securitatea energetica reprezinta o prioritate in relatia noastra bilaterala, dar si din perspectiva regionala iar, din acest punct de vedere, suntem foarte interesati de materializarea proiectului privind cablul de electricitate subacvatic Constanta-Istanbul. (…).

In acelasi timp, Nabucco este proiectul prioritar pentru Romania, avand in vedere importanta sa crescuta pentru Coridorul Sudic", a declarat seful diplomatiei romane.

In ceea ce priveste cooperarea in plan regional, accentul a cazut pe OCEMN, in contextul detinerii de catre Romania a presedintiei in exercitiu (PiE) a acestei organizatii.

"Turcia este incontestabil unul dintre principalii actori in regiunea Marii Negre. Contam pe sprijinul tarii dumneavoastra in timpul exercitarii PiE a OCEMN si pe implicarea Turciei in evenimentele pe care le vom organiza in timpul mandatului nostru.

Imi propun ca la ministeriala OCEMN, de la Bucuresti, sa analizam viitorul acestei organizatii regionale care a implinit 20 de ani de existenta, si sa identificam impreuna modalitatile pentru redefinirea rolului acesteia pe scena politica internationala ", i-a spus seful diplomatiei romane omologului turc.

Ministrul roman al afacerilor externe a reiterat, in acest context, sprijinul constant al Romaniei pentru aderarea Turciei la UE, un subiect asupra caruia nu exista consens in randul tarilor din blocul comunitar.

In conditiile situatiei din Egipt si a rolului regional important pe care il joaca Ankara, Baconschi si Davutoglu au avut si un schimb de vederi asupra situatiei din Orientul Mijlociu. 

#teodor baconschi, #parteneriat strategic, #turcia , #stiri Teodor Baconschi