Baconschi spune ca a identificat si a stopat "risipa" din bugetul MAE

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 16:50
1377 citiri
Baconschi spune ca a identificat si a stopat "risipa" din bugetul MAE

Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus miercuri ca,uitandu-se mai atent la modul in care se consuma bugetul MAE,a identificat o "risipa", pe care a stopat-o, si a recomandat ambasadorilor sa priveasca masurile de austeritate cu responsabilitate, nu cu indignare, si sa iasa din "provincialism", informeaza NewsIn.

"Stiu ca nu va este usor, am prins si eu din precedenta mea postura (de ambasador - n.r.) inceputul acestor masuri de austeritate si diminuarea bugetelor alocate misiunilor, vreau sa va spun ca trebuie sa privim asta cu responsabilitate, nu cu indignari. Este greu, dar ne este, in fond, mai putin greu decat ne era, daca ne gandim la 2000, '95, '92... Lucrurile au evoluat. Exista premise pentru a reveni la normalitate, nu la risipa, pe care totusi am identificat-o, uitandu-ma mai atent la felul in care se consuma bugetul nostru, si pe care am stopat-o", a declarat ministrul Teodor Baconschi in discursul rostit la reuniunea anuala a diplomatiei.

Ministrul de externe a explicat ca, date fiind constrangerile bugetare, pe partea de reorganizare institutionala un prim pas a fost facut prin elaborarea unei noi organigrame ce are ca rezultat reducerea a 476 de posturi.

Ministrul a recomandat, totusi, optimism.

"Fiti optimisti - i-a indemnat el pe ambasadori - pe termen mediu ne descurcam, avem responsabilitati clare si de bun simt fata de aceasta tara pe care o reprezentam profesionist!".

Un alt sfat al sefului diplomatiei pentru reprezentantii misiunilor diplomatice a fost acela de a incerca sa gaseasca fonduri, parteneriate public-privat si argumente pentru ca banii aflati la dispozitie sa fie alocati pe proiecte si in functie de importanta politica a misiunii pe care o conduc.

"Nu trebuie sa va spun tocmai eu ca activitatea ambsadorilor, ce reusesc domniile lor sa puna in agenda bilaterala, este direct proportionala cu importanta, cu vizibilitatea acelei misiuni in sistemul de acasa. O ambasada inerta va pierde si fonduri de la un an la altul, pentru ca nu reuseste sa aduca argumente pentru o noua dinamica si pentru alocarea de resurse aferente", a avertizat Teodor Baconschi.

Ministrul a precizat ca au inceput demersurile pentru accesarea unori fonduri europene nerambursabile, in vederea acoperirii activitatilor de formare si perfectionare profesionala, dar si pentru modernizarea si imbunatatirea functionarii interne, pe plan informatic si comunicational, in perioada 2010-2011.

"Eu va doresc sanatate, un tonus profesional cat mai bun, vedeti ca modernizarea tine de vointa politica, dar si de fiecare dintre noi. Daca vrem sa iesim din rutina si din provincialism, atunci trebuie sa ne plangem mai putin si sa aducem rezultate cuantificabile, asa cum fiecare dintre dumneavoastra este capabil sa faca", le-a spus in incheiere ambasadorilor seful diplomatiei romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#baconschi risipa mae buget fonduri , #stiri Teodor Baconschi