Baconschi: sper ca prezenta investitorilor germani va creste in urmatorii ani

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 16:48
1345 citiri
Baconschi: sper ca prezenta investitorilor germani va creste in urmatorii ani

Ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi a avut joi o intrevedere cu Winfried Kretschmann, premierul landului german Baden-Württemberg, unul dintre primele trei in privinta schimburilor economice cu Romania, cu experienta recunoscuta la nivel mondial in privinta tehnologiei solare si eoliene. 

Cei doi oficiali au trecut in revista stadiul relatiilor bilaterale si au evidentiat nivelul foarte bun al cooperarii in domeniul economic, potrivit unui comunicat MAE preluat de NewsIn.

Ministrul Baconschi a subliniat rolul important pe care il are Comisia mixta Romania - Baden-Württemberg in promovarea de proiecte economice cu rezultate concrete.

Subliniind preocuparea guvernului roman pentru crearea unui cadru legislativ si fiscal atractiv, ministrul a exprimat speranta ca prezenta investitorilor germani in Romania va creste in urmatorii ani.

Au fost discutate si posibilitatile de extindere a cooperarii in domeniul energiilor regenerabile, avand in vedere ca landul Baden-Württemberg ocupa o pozitie de prim rang la nivel mondial in ceea ce priveste tehnologia solara si eoliana si producerea de echipamente in domeniu.

Interlocutorii au abordat si teme de interes de pe agenda europeana, fiind reafirmata dorinta de intensificare a dialogului pentru valorificarea noilor oportunitati de cooperare oferite de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii. In acest sens s-a pus accent pe necesitatea unei mai bune utilizari a fondurilor europene pentru dezvoltarea proiectelor din cadrul strategiei.

Cei doi oficiali au apreciat, de asemenea, rolul minoritatii germane din Romania, precum si al comunitatii romanesti din Germania, ca punte de legatura intre cele doua tari.

Ministrul Baconschi si-a exprimat speranta ca sasii si svabii emigrati in Germania vor reveni in Romania si vor contribui la dezvoltarea economica, inclusiv prin infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii.

Winfried Kretschmann este premier al landului Baden-Württemberg din martie 2011. Intre landurile germane, Baden-Württemberg este unul dintre primele trei in privinta schimburilor economice cu Romania.

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si landul Baden-Württemberg a atins in luna mai 2011 cifra de 1,1 miliarde euro, exporturile romanesti inregistrand o crestere de 24% fata de perioada similara a anului trecut.

La nivel bilateral functioneaza Comisia mixta guvernamentala Romania - Baden-Württemberg, for destinat indeosebi promovarii relatiilor economice, care se intruneste anual si urmareste dezvoltarea unor proiecte in domenii de interes comun precum energiile regenerabile, agricultura, schimbul de expertiza pentru accesarea de fonduri europene etc. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#baconschi, # investitii germane, # investitori germani in romania , #stiri Teodor Baconschi