Baconschi si Vladescu, un ordin comun de diminuare a tarifelor pentru servicii consulare

Luni, 12 Iulie 2010, ora 17:25
1385 citiri
Baconschi si Vladescu, un ordin comun de diminuare a tarifelor pentru servicii consulare

MAE si Ministerul Finantelor lucreaza la un text de ordin comun prin care tarifele la servicii consulare sa devina "ceva mai accesibile", potrivit lui Teodor Baconschi,care spune ca marirea taxelor la servicii consulare apartine unui grup de parlamentari,iar nemultumirile diasporei sunt justificate, relateaza NewsIn.

MAE a initiat demersuri pentru diminuarea taxelor serviciilor aferente de inscriere a actelor de stare civila, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Teodor Baconschi, adaugand ca acest gest este unul de dreptate fata de romanii din strainatate.

"MAE a initiat demersuri pentru diminuarea cuantumului taxelor serviciilor aferente de inscriere a actelor de stare civila, vedem in asta un gest de dreptate fata de romanii din strainatate", a afirmat Baconschi.

El a mentionat ca un grup de parlamentari a crescut o serie de taxe la servicii consulare, ceea ce a dus la nemultumiri legitime in randul cetatenilor romani din strainatate beneficiari de asemenea taxe.

"Ce putem reduce noi, taxele pe servicii legate de starea civila, o facem deja, dar exista si posibilitatea legala a unui ordin comun al ministrului afacerilor externe si ministrului finantelor prin care sa revenim la un tarif pe servicii consulare ceva mai accesibile", a adaugat ministrul Baconschi.

El a precizat ca pregateste impreuna cu ministrul Vladescu textul unui asemenea ordin comun.

Mai multe asociatii ale romanilor din Italia au semnat luna trecuta o scrisoare deschisa adresata autoritatilor din Romania in care se plang de marirea exagerata a taxelor pentru serviciile consulare si cer sa fie facute publice criteriile dupa care au fost modificate tarifele, masura considerata un "abuz".

Semnatarii spun ca au primit mai multe sesizari din partea asociatiilor de romani din Italia cu privire la legea 78/2010, intrata in vigoare la data de 24 mai prin modificarea legii 198/2008, si solicitau sa fie facute publice criteriile dupa care au fost marite taxele serviciilor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

"Va aducem la cunostinta faptul ca foarte multi concetateni care traiesc pe teritoriul statului italian si solicita servicii consulare nu isi pot permite sumele pentru astfel de taxe, prevazute de noua lege", avertizau semnatarii scrisorii.

Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate a fost recent modificata prin Legea Nr. 78 din 6 mai 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate. Initiativa legislativa de modificare a taxelor apartine unui numar de parlamentari, textul legii nr. 78/2010 fiind ulterior adoptat de cele doua Camere.

Textul a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, la 21 mai 2010, iar Ministerului Afacerilor Externe ii revine obligatia de a aplica noua norma, a precizat MAE, la 9 iunie, raspunzand unei solicitari NewsIn.

Noul act normativ care reglementeaza nivelul taxelor la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate instituie gratuitatea pentru unele servicii, modifica neesential taxele pentru pasapoarte, iar alte taxe sunt modificate si pentru a tine cont de inflatie, explica, totusi, MAE.

Institutia preciza, la solicitarea NewsIn, ca pana la data de 11 iunie va fi stabilita metodologia de aplicare a noilor prevederi legale.

In raspunsul la solicitarea NewsIn, MAE arata ca "in acelasi timp, Legea nr. 78/2010 nu are implicatii financiare in sensul de a diminua veniturile bugetului de stat realizate din taxele consulare, ci prevede cresterea cuantumului taxelor aferente unor anumite servicii consulare, avand in vedere inflatia din majoritatea tarilor unde activitatea consulara este semnificativa".

Potrivit MAE, actul normativ instituie gratuitatea - ce nu exista anterior - pentru unele servicii, cum ar fi inregistrarea, direct la misiunile diplomatice si oficiile consulare, a nasterilor cetatenilor romani sau transcrierea actelor de deces.

De asemenea, sunt mentinute neschimbate taxele consulare in domenii reglementate prin norme europene (de exemplu taxele de vize), iar in ceea ce priveste taxele pentru pasapoarte, acestea nu sunt modificate decat "neesential".

Pe de alta parte, sublinia MAE, solicitantii de servicii consulare pot cere prestarea unor servicii in regim de urgenta, ceea ce presupune achitarea benevola a unor taxe (15, in loc de 10 euro in trecut).

"Prestarea serviciilor consulare in regim de urgenta va reduce deplasarile succesive la misiunile diplomatice sau consulare ale Romaniei, iar posibilitatea de a folosi respectivele taxe, achitate benevol de catre solicitantii de servicii, va permite inclusiv angajarea de personal extrabugetar, sporind astfel capacitatea de procesare a oficiilor", a afirmat MAE.

Unele taxe, cum sunt cele pentru servicii notariale sau servicii de stare civila, au cunoscut o adaptare, potrivit MAE, care sublinia ca taxele consulare au fost adaptate "pentru a oferi sustenabilitate activitatii misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea asigurarii de servicii consulare optime si asistenta consulara de inalta tinuta profesionala".

In scrisoarea deschisa, romanii din Italia se plangeau insa si de calitatea serviciilor consulare.

Ei sustin ca obtinerea unei programari la Consulatul roman din Roma dureaza deseori o luna sau chiar doua, astfel incat, in cazul minorilor care doresc sa fie alaturi de parinti pe perioada verii, acest lucru este imposibil de realizat.

In plus, mai spuneau semnatarii scrisorii, tendinta programarilor este in crestere in aceste luni de vara, iar lipsa personalului din cadrul Consulatului de la Roma nu aduce nicio imbunatatire a serviciilor consulare.

Pentru a face fata solicitarilor, Consulatul de la Roma incearca sa mareasca numarul de programari din aceeasi zi, insa spatiul in care sunt primiti cetatenii romani este neadecvat, multi dintre solicitanti fiind nevoiti sa astepte in strada.

Acest lucru, dincolo de respectul fata de propriii cetateni, in mod cert nu transmite o imagine demna de o tara ce apartine Uniunii Europene, atrageau atentia asociatiile romanilor din Italia.

"Din aceste motive, consideram ca este un abuz din partea statului roman ca acesta, intr-un moment de criza economica mondiala, in loc sa sprijine cetatenii sai, prefera sa mareasca taxele serviciilor consulare fara a le imbunatati insa calitatea, fapt ce va duce doar la imposibilitatea romanilor de a-si procura documente, cu toate consecintele ce decurg din aceasta", au conchis autorii scrisorii deschise, care cereau in final ca autoritatile de la Bucuresti sa revina de urgenta asupra acestei legi.

Potrivit noilor tarife, eliberarea unui pasaport sau a oricarui document de calatorie costa 40 de euro, redactarea, autentificarea si revocarea unui inscris, indiferent de natura acestuia, costa 40 de euro un exemplar si se percep cate zece euro pentru fiecare exemplar in plus, efectuarea unei traduceri din sau in limba romana, de fiecare pagina costa 30 de euro, inregistrarea cererii pentru eliberarea unui duplicat dupa certificatele de stare civila romanesti costa 45 de euro, eliberarea extraselor de stare civila este 30 de euro, pentru inscrierea certificatelor de nastere si de casatorie eliberate de autoritatile straine in registrele de stare civila romanesti, in termen de peste sase luni, se percep 200 de euro, in timp ce oficierea unei casatorii costa intre 90 si 135 de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#baconschi, #consulare, #servicii, #tarife, #vladescu , #stiri Teodor Baconschi