Companiile romanesti, invitate sa investeasca in Algeria

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 08:24
1600 citiri
Companiile romanesti, invitate sa investeasca in Algeria

Ministrul algerian de externe, Mourad Medelci, invita companiile romanesti sa participe la planul de dezvoltare al Algeriei, pentru care au fost alocate 280 de miliarde de dolari in perioada 2010-2014.

"Dorim sa reluam, intr-un spirit constructiv, relatiile noastre bilaterale, care sa sprijine dezvoltarea si cooperarea in domeniile comert, investitii, domeniul civil si militar, cooperarea culturala", a declarat marti, la Bucuresti, ministerul algerian de externe, Mourad Medelci.

Oficialul a subliniat ca in cadrul programului cincinal (2010-2014), pentru care au fost alocate 280 de miliarde de dolari, "firmele romanesti si-au dovedit deja competenta in domenii precum constructiile, infrastructura hidraulica si invatamantul. Asadar, exista un real potential de dezvoltare si cooperare intre cele doua state", a subliniat seful diplomatiei algeriene.

Ministrul algerian de externe participa la Consiliul oamenilor de afaceri romani si algerieni

De altfel, Medelci va participa miercuri la Consiliul oamenilor de afaceri romani si algerieni, constituit in 2003, pentru a-i invita personal pe oamenii de afaceri romani sa participe la programul de dezvoltare al tarii sale.

"Am stabilit necesitatea de a alinia cadrul juridic bilateral la acquis-ul comunitar si totodata de a organiza forumuri economice care sa permita intreprinderilor romanesti intrarea mult mai curajoasa pe piata algeriana in domeniul constructiilor civile, inaltei tehnologii, energiei, infrastructurii si al informaticii", a declarat, la randul sau, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi.

"Vrem ca lucrarile comisiei mixte de cooperare economica, stiintifica si tehnica sa fie reluate cat mai curand si ne dorim ca dezvoltarea cat mai rapida a Algeriei sa se faca si in baza unei contributii romanesti, ca de la tara prietena la tara prietena", a mai spus Baconschi.

Algeria si Romania au un acord de cooperare economica

Intrebat de competitia acerba pentru piata algeriana, seful diplomatiei romane s-a aratat optimist. "Putem concura cu deplina seninatate companiile din alte state membre care isi doresc sa intre pe piata algeriana. Avem expertiza specifica si traditii de 30-40 de ani de cooperare si acestea constituie un avantaj comparativ important", a aratat seful diplomatiei romane.

La randul sau, Mourad Medelci a subliniat ca "toti agentii economici europeni sunt bineveniti in Algeria. Incepand cu 2009 am pus in practica un sistem care ne permite nu doar sa asteptam investitorii sa vina la noi in tara, ci sa ne ducem noi dupa ei sa-i cautam, ceea ce facem, inclusiv in Romania", a spus oficialul algerian.

Cei doi ministri au semnat documentul privind amendarea Acordului privind crearea Comisiei mixte romano-algeriene de cooperare economica, stiintifica si tehnica.

Schimburile comerciale dintre Romania si Algeria au atins un prag-record in 2010, de 283 milioane de dolari. In primele noua luni ale anului 2011, exporturile catre Algeria au ajuns la 173 milioane de dolari, fata de 178 in perioada similara a anului trecut.

Nu in ultimul rand, Teodor Baconschi a reamintit ca "Algeria este un jucator major in materie de securitate energetica a bazinului mediteranean" si a subliniat necesitatea de "a fructifica impreuna acest imens potential".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Teodor Baconschi intrevedere ministru algerian, #companii romanesti Algeria , #Ministru Externe